Izak Košir

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Sebastian Cavazza

Sebastian Cavazza
© Peter Giodani

Shakespeare, Mestno gledališče ljubljansko, Ljubljana

Premiera 07/01 ob 20. uri

Monodramski projekt Shakespeare angleškega igralca, scenarista, dramatika in režiserja Stevena Berkoffa je nekakšna mešanica predavanja, komedije in mojstrskih interpretacij znamenitih monologov Shakespearovih zlobnežev. Sebastian Cavazza bo po motivih Berkoffove predloge oblikoval lastno igralsko partituro. Vsakega od negativnih likov bo na kratko predstavil ter spregovoril o motivih za njegova dejanja in o različnih upodobitvah, ki jih je doživel. Vsem zlobnežem je skupno, da v življenju niso bili deležni »mleka človeške dobrote« in da se s svojimi zlimi dejanji maščujejo. Nadomestilo za ljubezen najdejo v pridobivanju moči in uživajo v tem, da drugim vlivajo strah.

Saša Dev, arhitekt, Umetnostna galerija Maribor, Maribor

Do 05/03

Na razstavi o Saši Devu (1903 - 1967) je prvič na ogled opus tega modernističnega arhitekta, ki je pomembno sooblikoval podobo Maribora. S svojim kontekstualnim pristopom k arhitekturi, gradnji mesta skozi mestotvorne zgradbe, s plečnikovskim obrtnim znanjem in pozornostjo do detajla je tudi eden izmed glavnih predstavnikov slovenske moderne. Gre za edinstven vpogled v arhitektovo delo in življenje.

Adolphe Adam: Giselle, Gallusova dvorana, Ljubljana

Premiera 12/01 ob 19.30

Balet Giselle francoskega skladatelja Adolpha Adama (1803– 1856), premierno uprizorjen v pariški operni hiši leta 1841, še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in je ena od stalnic baletnih odrov po vsem svetu. Njen osrednji lik je nesrečno zaljubljeno in prevarano mlado kmečko dekle, ki se, potem ko ji plemič Albrecht stre srce, znajde v vilinskem svetu nekdanjih zaročenk, umrlih, še preden so se poročile in potešile svojo plesno strast. Tokrat bo baletna predstava v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana zaživela v koreografski podobi Joséja Carlosa Martíneza, sedanjega direktorja baleta pariške Opere. Ponovitve se bodo vrstile vse do 28. januarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.