Izak Košir

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Koncert na Kavč festivalu leta 2016

Koncert na Kavč festivalu leta 2016
© Borut Krajnc

Kavč festival, različni prostori po Sloveniji

30/01—05/02

Kavč festival je po svojem konceptu eden najzanimivejših glasbenih festivalov pri nas, saj se v koncertna prizorišča za kratek čas spremenijo številna zasebna stanovanja in hiše, glasbenikom pa lahko, obuti v copate, prisluhnemo kar s kavčev v dnevnih sobah. Tokrat bodo festival pripravili že osmič in skoordinirali bodo približno 190 dogodkov v 150 nekonvencionalnih prostorih po vsej državi (v stanovanjih, galerijah, socialnih ustanovah, na avtobusih ...). Temu pa bodo dodali še nekaj kulturnih dogodkov, ki se bodo ob večerih zvrstili v ljubljanskih klubih in zadnji dan festivala tudi na gradu Snežnik. Nastopilo bo 125 glasbenikov in glasbenih zasedb z vsega sveta. Med domačimi umetniki bodo občinstvo nagovorili Jani Kovačič, Tomaž Grom, Kalu, Martin Martian, Aritmija, Zven, Brencl Banda in Popotnik, pa tudi mladi in alternativni kreativci, kot so Kiki, Brothers of d’light, Zajtrk, Baba’n’dica in drugi. Med gosti iz tujine pa izpostavimo denimo češki kvartetTygroo, hrvaški zasedbi JeboTon in Balkalar, francosko Toro & Azor in švedsko-slovenski trio Katastrofa. Lokacije posameznih koncertov vam sporočijo ob rezervaciji vstopnic, priporočeni prostovoljni prispevek za glasbenike pa znaša 10 evrov. Več na www.kavcfestival.si.

Spregledane, Galerija Fotografija, Ljubljana

Do 11/02

V Galeriji Fotografija je na ogled razstava fotografij Mankice Kranjec, ki v ospredje postavlja delavke in jim daje glas. Na piedestal postavlja ženske, ki skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa se ne zlomi. To so medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge, ki iz dneva v dan skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej. Te delavke so temelj naše družbe in junakinje našega vsakdana. Čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, pa niso vedno tudi spoštovane in opažene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.