Boj za Križanke

Plečnikove Križanke si že sedem desetletij delita javni zavod Festival Ljubljana in Srednja šola za oblikovanje in fotografijo. A prvi želi zdaj drugo izgnati in si Križanke prisvojiti. Zakaj tega ne smemo dopustiti?

Dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo so leta 2019 apelirali na široko slovensko javnost, pa tudi na arhitekturno stroko in dediščinarje, naj jih ne pustijo na cedilu in jih podprejo v njihovi želji, da ostanejo v Križankah. Posneli so tudi video z naslovom Križanke niso naprodaj!

Dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo so leta 2019 apelirali na široko slovensko javnost, pa tudi na arhitekturno stroko in dediščinarje, naj jih ne pustijo na cedilu in jih podprejo v njihovi želji, da ostanejo v Križankah. Posneli so tudi video z naslovom Križanke niso naprodaj!
© Arhiv SŠOF

Ljubljanske Križanke so bile zadnje veliko delo Jožeta Plečnika, enega največjih slovenskih arhitektov. Ko je na začetku petdesetih let dobil naročilo, je bil star 79 let in za seboj je imel številne projekte, ki so za vedno spremenili podobo treh prestolnic, Dunaja ter še zlasti Prage in Ljubljane. Po drugi svetovni vojni velikih naročil ni več dočakal, zato je bil toliko bolj vesel povabila, naj nekdanji križevniški samostan, ki sicer izvira iz 13. stoletja, preobrazi tako, da bo slovenska prestolnica v svojem ožjem središču dobila nov prostor kulture. Dobro premišljene prenove se je lotil natančno; trudil se je, da bi čim več starega ostalo in bi le tu in tam kaj dodal, pa četudi drobne detajle ali pa stvari, ki naj tja praviloma ne bi sodile. Predlagal je še, kako razdeliti prostore Križank: zamislil si je, da bi si jih poleg najemnika gostinskega lokala, ki bi zasedel najmanjši prostor, delila organizator, ki bo tam prirejal kulturne prireditve, in šola za obrt, ki bo izobraževala nove rodove umetnikov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Odvetniška pisarna Senica & partnerji

    Boj za Križanke

    Mestna občina Ljubljana (MOL) in Festival Ljubljana spoštujeta koncept, ki ga je Križankam namenil arhitekt Jože Plečnik, ter nimata nikakršnega namena spreminjati ga, saj to ni v njuni domeni in moči. Zavedata se občutljivosti stanja kulturno-izobraževalnega kompleksa Križanke, tako z vidika zagotavljanja izobraževalnega procesa in vrhunskega kulturnega programa, kot z vidika ohranjanja ter spoštovanja kulturnega... Več

  • Apolonija Simon, ravnateljica SŠOF Ljubljana

    Boj za Križanke

    Pri celotni kompleksni problematiki, ki zadevajo Križanke, želim v tem pismu opozoriti predvsem na dve pomembni dejstvi. Arhitekt Jože Plečnik je zasnoval prenovo Križank leta 1946 (postopek zaključen 1956), kjer je prostore namenil Šoli za umetno obrt; pozneje se je ta preimenovala v Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Festival Ljubljana je deloval v sklopu Križank le kot poletna dejavnost. Več

  • Boj za Križanke

    Na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (SŠOF) že nekaj časa živimo v negotovosti zaradi neurejenosti lastniških razmerij prostorov v Križankah. V naše pedagoško delo vdira strah za streho nad glavo dijakov in učiteljev. Odgovorne pozivamo k dolgoročni razrešitvi težave, ki sega v leto 2007, ko je razdelitev lastništva med Mestno občino Ljubljana in državo spregledala dejansko rabo prostora in... Več