Izak Košir

 |  Mladina 13  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Arhiv organizatorja

Figuralika, Cukrarna, Ljubljana

Odprtje 06/04 ob 19. uri

Nova velika skupinska razstava v ljubljanski Cukrarni vključuje dela 32 slovenskih vizualnih umetnikov, ki so ustvarjali od druge polovice prejšnjega stoletja do danes in so v svoja dela vključevali ali še vključujejo figure. Kustosinji razstave sta pri izboru prednost dali tistim, ki so se v svojih delih ukvarjali z odtujenim stanjem duha in drugimi novodobnimi oblikami brezupa, ter med drugim izbrali dela Zorana Mušiča, Marija Preglja, Gabrijela Stupice, pa Janeza Bernika, Dragice Čadež, Milana Eriča, Zdenka Huzjana, Milene Usenik, Marka Jakšeta, Staša Kleindiensta, Tine Dobrajc, Uroša Weinbergerja ...

Miha Kralj: Parallel Mirror, Kino Šiška, Ljubljana

06/04 ob 20. uri

Miha Kralj, legendarni pionir slovenske elektronske glasbe, ki je nekdaj veljal tudi za jugoslovanskega Jean-Michela Jarra, bo premierno predstavil svojo dolgo pričakovano novo ploščo Parallel Mirror, prvo po skoraj štiridesetih letih. Kraljevo glasbeno popotovanje se je sicer začelo leta 1980 z izidom Andromede, nato je posnel še plošči Odyssey (1982) in Electric Dreams (1985). Zdaj se po dolgem premoru vrača – v prihodnost. Novo ploščo je šest let ustvarjal na enak način, kot je delal nekoč – vse je naredil sam in po svoje. V celoti ji bomo lahko prisluhnili v Kinu Šiška, kjer bo Kralja na odru obkrožalo 40 analognih in digitalnih sintetizatorjev zvoka.

Mito Gegič: Povejte očetom, da odhajamo, Galerija Y, Ljubljana

31/03—12/05

Slikar Mito Gegič, ki ustvarja s pomočjo lepilnih trakov – te večkrat prelepi po platnu, jih ponovno izrezuje in rekonstruira –, se na novi samostojni razstavi predstavlja s slikami različnih formatov, ki so nastale v zadnjem letu. Na njih združuje ekscentrične podobe s spleta in skepso do sodobnih razmerij moči, ilustriranih skozi prizmo lovske kulture, lovskih prež, uplenjene divjadi in tradicije, ki se spogleduje z zgodovinsko-ideološkim konceptom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.