Izak Košir

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Nadkritje ostalin cerkve v Žički kartuziji

Nadkritje ostalin cerkve v Žički kartuziji
© Miran Kambič

14. Odprte hiše Slovenije, več lokacij po vsej Sloveniji

14/04—16/04

Festival Odprte hiše Slovenije, ki osvešča o dobri arhitekturi in kakovostnih prostorskih ureditvah, bo letos odprl vrata 80 objektov, od zasebnih stanovanj in hiš do prenovljenih spomenikov stavbne kulturne dediščine, poslovnih in izobraževalnih prostorov. Med izbranimi projekti, ki si jih bomo – ob obvezni vnaprejšnji prijavi – lahko ogledali pod strokovnim vodstvom, so z nagrado Prešernovega sklada ovenčano nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji, ljubljanska Cukrarna in stanovanjska soseska Pod Pekrsko gorco v Mariboru, ker je leto 2023 leto Edvarda Ravnikarja, pa tudi njegove projekte v Ljubljani, Novi Gorici in Kranju. Več na https://www.odprtehiseslovenije.org/.

Michelle Gurevich, Kino Šiška, Ljubljana

19/04 ob 20. uri

V ljubljanski Kino Šiška se vrača kanadska šansonjerka ruskega rodu Michelle Gurevich, ki bo predstavila zadnji album Ecstasy in the Shadow of Ecstasy. Velik uspeh je požela že z debitantskim albumom Party Girl (2007), ki ga je ustvarila v spalnici; izdala ga je sicer pod zdaj že nekdanjim (a še vedno prepoznavnim) vzdevkom Chinawoman. Tokrat bo občinstvo ogreval Twin Sons oziroma Robin Thomson, škotski multiinštrumentalist, pa tudi bobnar kanadske indie-pop skupine The Hidden Cameras.

Wee DJs, Channel Zero, Metelkova, Ljubljana

14/04 ob 23.00

Wee DJs je umetniško ime britanskega producenta Dava Patona, ki ustvarja spoj temačnega elektra, brejkov in tako imenovane pametne plesne glasbe (Intelligent Dance Music oziroma IDM). Za mešalno mizo se bodo tokrat znašli še didžeji Nitz, Nulla in Evano. Plesišče bo odprto vse do šeste ure zjutraj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.