Izak Košir

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Prizor iz predstave Ljudje, kraji in stvari

Prizor iz predstave Ljudje, kraji in stvari
© Ksenija Mikor

Ljudje, kraji in stvari, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 22/04 ob 19.30

Za angleškega dramatika srednje generacije Duncana Macmillana (rojen je leta 1980) je značilen neobremenjen, na videz preprost realističen slog, ki v gledališču pogoste teme, kot so družina in odnosi, osebnostne motnje, samomorilnost ali odvisnost, predstavi kompleksno in se izogiba znanim šablonam. V drami Ljudje, kraji in stvari, ki jo bo v prevodu Andreja E. Skubica na oder Slovenskega mladinskega gledališča – delno kot gledališko, delno lutkovno predstavo – postavil Matjaž Pograjc, v središče postavi igralko in odvisnico Emmo, njeno odvisnost od opojnih substanc pa učinkovito sopostavi z odvisnostjo igralcev od pozornosti, nastopanja pred občinstvom ter prizadevanja za uspeh in slavo. Ponovitve sledijo 24., 25. in 26. aprila ter 3. maja.

Golobnjak, Menza pri koritu, AKC Metelkova, Ljubljana

25/04 ob 20. uri

Svetlana Makarovič, Matej Šurc in maček Kotik so izdali novo satirično zbirko z naslovom Golobnjak, ki je pravzaprav nekakšno vsebinsko nadaljevanje lanske Vladavine muh, v kateri so obravnavali življenje v času vlade Janeza Janše. Tokratno knjižico, posvečeno obdobju, ko vlado vodi Robert Golob, in natisnjeno v nakladi nekaj sto izvodov, bodo predstavili v torek, 25. aprila, in obiskovalcem bo na voljo brezplačno. Sledil bo koncert Mačjega kalifata, ki bo uprizoril šansone Svetlane Makarovič s skupnim naslovom Pentagram.

Rezultati testiranja, Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana

21/04—28/05

Umetnik mlajše generacije David Kucler (letnik 1994), ki ga zaznamujeta subtilen humor in smisel za kolažiranje raznovrstnih vizualnih predlog v nove vsebinske in vizualne koncepte, se predstavlja s serijo najnovejših del pod skupnim imenom, ki si ga je izposodil pri nekdanji rubriki revije Naš dom – ta je v sedemdesetih letih poročala o (preizkusih) kakovosti bele tehnike in kuhinjskih pripomočkov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.