Izak Košir

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe
© Andy Warhol

Andy Warhol, Galerija – Muzej Lendava, Lendavski grad, Lendava

Do 31/07

Na Lendavskem gradu je na ogled razstava ikone pop arta in enega od najvplivnejših umetniških ustvarjalcev 20. stoletja Andyja Warhola (1928–1987). Rodil se je v ameriškem Pittsburghu staršem, ki so bili slovaški Rusini. V maminem rojstnem kraju danes stoji Muzej moderne umetnosti Andyja Warhola, in prav od tam prihaja razstava, ki je na ogled v Lendavskem gradu in prikazuje Warholov bogat ustvarjalni opus ter obiskovalcem ponuja znana umetnikova dela, kot so Marilyn Monroe, Cvetlice, Mao Cetung in Električni stol. Na razstavi so ob Warholovih umetniških stvaritvah, v katerih je izražal vrednote kapitalistične družbe, kot so potrošništvo, denar, blišč, slava in prestiž, na ogled tudi njegovi osebni predmeti.

Angeli v Ameriki, Mini teater, Ljubljana

Premiera 03/05 ob 17. uri

Drama Tonyja Kushnerja, ki velja za mojstrovino ameriškega gledališča, uprizarja ameriško družbo v Reaganovih letih, v kateri se prepletajo intimne zgodbe in politični dogodki, tako resnični kot izmišljeni, pri čemer je rdeča nit epidemija aidsa. Ta bolezen je leta 1986 končala življenje Roya Cohna, brezobzirnega odvetnika, ki je bil homofob, rasist, nasilnež, a obenem tudi žrtev. Režiser predstave je Ivica Buljan, ponovitvi pa sledita 7. in 14. maja ob 16. uri.

Tim Topić: Vršenja, Desni atrij Mestne hiše, Ljubljana

Do 16/05

Oblikovalec in fotograf najmlajše generacije Tim Topić (2002) se skozi avtorsko in osebnoarhivsko fotografijo srečuje s »ponarejenim« spominom. Fotografska in oblikovalska praksa se v njegovem delu spretno prepletata, podpirata in izpolnjujeta, a vseeno delujeta kot samostojni entiteti. Uporablja analogno fotografijo in alternativne fotografske ter tradicionalne oblikovalske (tiskarske) postopke in tako raziskuje njihovo mesto v dobi novih medijev. Razstavo bodo pospremili performansi, ki bodo 3., 9. in 16. maja ob 18. uri.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.