Izak Košir

 |  Mladina 21  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Igralec Primož Bezjak

Igralec Primož Bezjak
© Črt Piksi

Poslednji kanček fikcije, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

26/05, 30/05 in 31/05 ob 20. uri

Poslednji kanček fikcije, zadnja predstava iz repertoarja Slovenskega mladinskega gledališča v sezoni 2022/23, je avtorski projekt švicarskega režiserja Borisa Nikitina, ki je v istem gledališču leta 2019 že ustvaril antifašistično predstavo Nasprotje stvari. V predstavi, ki je zamišljena v obliki pridige in se osredotoča na vprašanja vere, prepričanja in resničnosti, spet sodeluje z igralcem Primožem Bezjakom, ob njem pa v predstavi nastopajo tudi pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič pod vodstvom dirigentke Rahele Durič Barić in pianistka Polona Janežič.

Odprta akademija 2023, ALUO, Ljubljana

01/06—04/06

Odprta akademija je največji letni dogodek ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer svoja dela predstavijo študentke in študenti. Letos bomo ob razstavah in dogodkih na vseh treh lokacijah akademije (Dolenjska 83, Erjavčeva 23, Tobačna 5) program lahko ujeli tudi v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Moderni galeriji, ljubljanskem botaničnem vrtu, mariborski Galeriji Medianox, pa tudi v okviru festivala Svetlobna gverila in TAM-TAMove plakatne galerije Figovec ... Več na www.aluo.uni-lj.si/objava/odprta-akademija-aluo-razstava-2023.

Svetlobna gverila, različne lokacije, Ljubljana

Do 27/08

Na različnih lokacijah v Ljubljani je na ogled 17. mednarodni festival svetlobne umetnosti Svetlobna gverila, ki se tokrat osredotoča na vprašanje prostora in njegove tematizacije v kontekstu sodobne vizualne, intermedijske in performativne umetnosti. Prostor odpira številna vprašanja in hkrati načenja vrsto problematik, pomembnih za mnogotere vidike sodobnega življenja. Na letošnjem festivalu sodeluje 40 umetnic in umetnikov, 15 mentorjev, 14 dijakov, 88 študentov ter 19 kulturnih in izobraževalnih organizacij. Številne instalacije, projekcije in večmedijske postavitve bodo svetile do 17. junija, osrednja razstava v Galeriji Vžigalica pa vse do 27. avgusta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.