Izak Košir

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Jure Kastelic: Nomadski vrstniki, 2023

Jure Kastelic: Nomadski vrstniki, 2023

Nevidna roka, Umetnostna galerija Maribor, Maribor

07/07—08/10

Na novi skupinski razstavi se spajata svetova digitalnega in materialnega. Sodelujoči umetniki so vsak zase avatarji nekaterih aktualnih tokov v sodobni umetnosti, razstava pa je zasnovana v duhu tehnooptimizma, kjer je tehnologija – kakor čopič – orodje v rokah umetnika, ki z njo usmerja nevidne silnice umetnostnega sistema. Umetniki s svojo spletno prezenco hranijo algoritem, ki sistem ohranja pri življenju, tako da ga kontinuirano transformirajo za današnji čas. Galerija v tem procesu postane prostor umetnosti, kjer je soočenje z umetnostjo iz prve roke še mogoče. Razstavljajo Matija Bobičić, Evgen Čopi Gorišek, Jure Kastelic, Zsófia Keresztes, Natalia Kulka, Gašper Kunšič, Alex Macedo, David Rappeneau, Katharina Schilling in Stipan Tadić.

Marijo Županov: Pleasures, Tiffany in Galerija Škuc, Ljubljana

Do 30/07

Marijo Županov se predstavlja s fotografijami, ki ponujajo vpogled v življenje ljubljanske kvirovske skupnosti. Na ogled postavi podobe intimnih trenutkov pripadnikov te skupnosti, ki je nenehno vpeta v pestro klubsko, modno in umetniško dogajanje. Prvi del razstave je v klubu Tiffany in prostorih Makedonskega kulturnega društva v stavbi Lovci v AKC Metelkova Mesto na ogled še vse do 20. julija. Drugi del pa bo v Galeriji Škuc na ogled med 21. in 30. julijem, in sicer v sklopu festivala Dobimo se pred Škucem.

Mitja Ficko: Babica moje ikebane je ikona, Galerija Kresija in atriji Mestne hiše, Ljubljana

Do 27/07

Slikar Mitja Ficko v svojih novih delih nadaljuje s kolažnim sestavljanjem motivov, likov in znakov v brezčasne in brezprostorne podobe, ki jih konstruirajo ploskve grafičnih rastrov. Avtorjeva kontinuiteta slikarske prakse pa se nakazuje tudi v obravnavi motivov gobic in ptic, toda tokrat v še bolj reducirani barvni in pripovedni paleti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.