Izak Košir

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Dasper Doest: Spoznajte Boba/

Dasper Doest: Spoznajte Boba/
© Kranj Foto Fest

Kranj Foto Fest, več prizorišč, Kranj

23/08—23/09

Osrednja tema tretjega festivala Kranj Foto Fest, Človek – Narava, je zaradi svoje aktualnosti poskrbela za izjemno velik odziv na razpis: prejeli so kar 656 prijav iz 90 držav, od dokumentarnih do konceptualnih fotografij. Žirija je nagradila 20 projektov, letošnja osrednja zmagovalka pa je Amina Kadous (r. 1991, Egipt) s serijo fotografij Belo zlato, ki jo je žirija opisala kot »inteligenten, večplasten projekt, ki povezuje avtoričino družinsko zgodovino s širšo kulturno, gospodarsko in okoljsko tematiko«. Več na https://kranjfotofest.org

Mladi levi, več prizorišč, Ljubljana

18/08—26/08

Festival sodobnih odrskih umetnosti Mladi levi je že 26. leto stalnica avgustovskega dogajanja v prestolnici.Umetnice in umetniki tokrat prihajajo iz 15 držav in postregli nam bodo z zelo različnimi umetniškimi formati – od pripovedi do instalacij, od performansov do plesnih predstav in pogovorov. Na prvi festivalski dan se med drugim obeta svetovna krstna uprizoritev glasbene predstave Zapisi, v kateri se Francesca Grilli ukvarja z izoliranostjo mladih. Na ogled bosta tudi predstavi Chiare Bersani, ki je k sodelovanju povabila prebivalce Slovenije s posebnimi potrebami, in Valentine Medda, ki se ukvarja z obredi žalovanja. Na sporedu bo tudi premiera domačega projekta V podtalnicah telesa, s katero Tery Žeželj v sodelovanju z Urško Preis in Ivano Vogrinc Vidali zaključuje dvoletni umetniško-raziskovalni cikel pod okriljem Bunkerja, organizatorja Mladih levov. Več na www.bunker.si.

Črnfest, več prizorišč, Črnomelj

Do 26/08

V starem mestnem jedru Črnomlja bodo tudi letos gostili Črnfest, ki bo osrednji poudarek namenil glasbenem programu (Masayah, Capital Crew, Klinci; Dan D, Kokosy; Funk Fact; DJ Maii in DJ Rasky; ob zaključku festivala pa še Goran Bare – Majke s predskupino Kontradikshn), pripravljajo tudi športne in odrske kulturne dogodke, pa tudi kulinarični dan, ki bo v nedeljo, 20. avgusta. Več na www.crnfest.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.