Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 35  |  Dva leva

Komentar / Od opice k človeku in nazaj

(Konservativna revolucija proti evoluciji in Darwinu)

© Franco Juri

»Nika Kovač je preprosto dekle, ki je končalo študij antropologije ... Antropologinja se strokovno ne spozna na sovražni govor. To je namreč strokovna domena pravnikov, jezikoslovcev in komunikologov. Ne pa antropologov, ki se ukvarjajo z razvojem človeka in dokazujejo, da je človek nastal iz opice ... Zdaj se bom ugriznil v jezik, da ne „fašem“ kake ovadbe.«
 — Urednik tednika Domovina Tino Mamić namiguje, češ da antropologija uči krivo vero, da se je človek razvil iz opice in ne obratno, opica iz bogaboječega človeka (Domovina, 27. 7. 2023)

»Bog je ustvaril človeka po svoji podobi. Ekshibicionist mu zdaj vrača sliko.«
— Jacques Prevert

Ne, znanost nikoli ni bila na ti z ideologijo in tudi z vero ne. Celo psihologija, ki izraža največji »spiritualni potencial«, se je veri in verovanju vseskozi postavljala po robu. Še zlasti veri v ekskluzivnost človekove narave, v njegovo posebno in enkratno mesto v stvarstvu. Ko je leta 1913 John Broadus Watson, profesor psihologije na Univerzi Johnsa Hopkinsa v Baltimoru, objavil kratek programski spis Psychology as the Behaviorist Views It, je kar najbolj cinično izbrisal vsakršno mejo med človekom in živaljo kot predmetom behaviorističnega pojmovanja psihologije, ko je zapisal: »Behaviorist v prizadevanju, da bi osvojil enotno shemo reakcij živih bitij, ne priznava nobene razmejitvene črte med človekom in živaljo. Človekovo vedenje v vsej svoji prefinjenosti in kompleksnosti je le del behaviorističnega raziskovanja.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.