Izak Košir

 |  Mladina 35  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Žiga Kariž, 2009–2018

Žiga Kariž, 2009–2018
© Marko Tušek

Žiga Kariž: Nos in kljun, Bežigrajska galerija 2, Ljubljana

05/09—06/10

Vizualni umetnik Žiga Kariž na tokratni pregledni razstavi predstavlja risbe in slike z motivom človeškega nosu in živalskega kljuna. V Bežigrajski galeriji 2 bo na ogled izbor novih in starejših del, predvsem slike, risbe in multipli. »Elementa nos in kljun vidim kot izrazito kontekstualna, politična, seksualna, hkrati pa gre lahko tudi za povsem nevtralna lika, nadvse uporabna v likovni umetnosti,« je poudaril avtor, ki bo obenem razstavljal tudi v Galeriji Gallery minus 2 (ob Plečnikovem stadionu za Bežigradom, Fondovi bloki), ki bo ta mesec prizorišče intervencije približno 20 specifičnih slikarskih multiplov ‒ podob nosov na bleščečem akrilnem ozadju.

38. Vilenica, Jama Vilenica, Lokev ter več prizorišč po Sloveniji

04/09—09/09

V letu, ko bo Slovenija častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma, bo Mednarodni literarni festival Vilenica, kjer se vsako leto srečajo pesniki, pisatelji, dramatiki in esejisti iz Srednje Evrope, v središče postavil sodobno književnost Avstrije in Nemčije (Silke Scheuermann, Max Sessner, Thomas Stangl, Andreas Unterweger). Osrednji literat festivala in prejemnik nagrade Vilenica 2023 bo sicer madžarski pisatelj iz Vojvodine Ottó Tolnai, slovenska avtorica v središču pa pesnica Barbara Korun. Na festivalu, ki bo ob Jami Vilenica oziroma Lokvi potekal še v Štanjelu, Sežani, Kopru, Ljubljani in Hrastniku, pa tudi onkraj meje, v Trstu, bodo nastopili še številni drugi vidni tuji in domači pesniki in pisatelji. Več na vilenica.si.

Alegorije – Fragmenti, Kino Šiška, Ljubljana

04/09, 05/09 & 09/09

Barbara Novakovič od leta 2022 snuje trilogijo plesnih predstav z naslovom Alegorije. Tokratni, drugi del z naslovom Fragmenti črpa iz specifik upodabljanja posameznih mesecev v letu. Premiera predstave, v kateri nastopajo Enya Belak, Matevž Dobaj, Beno Novak in Kristýna Peldová, bo v ponedeljek, 4. septembra, ob 20. uri v ljubljanskem Kinu Šiška, prvi ponovitvi pa dan kasneje ob 16. in 20. uri.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.