Izak Košir

 |  Mladina 37  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Zadnji Hamlet

Zadnji Hamlet
© Nada Žgank

Zadnji Hamlet, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

15/09 & 16/09 ob 20. uri

Shakespearov Hamlet je eden najpogosteje uprizarjanih tekstov v zgodovini gledališča. Če bi naredili zadnjega Hamleta, kakšen bi bil? Mogoče je prepozno. Mogoče je bilo že preveč zadnjih Hamletov. Ali pa je še prekmalu. »Ponavljanje nas bo rešilo. Ponavljanje nas bo ubilo. Znova in znova. In spet. V mojih sanjah igralci jočejo. Na odru. Oder joče. V mojih sanjah moški jočejo. Ljubijo, ko ljubijo, in sovražijo, ko sovražijo. V mojih sanjah se opravičijo,« je o predstavi Zadnji Hamlet, sklepnem delu trilogije Ko moški jočejo, ki bo po ljubljanski 20. septembra doživela še premieri v Prešernovem gledališču Kranj, zapisala njena režiserka Lea Kukovičič. Več na www.bunker.si.

DOKUDOC, Lutkovno gledališče Maribor, Maribor

Do 17/09

Mariborski festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki mu je občina kljub že odobrenemu javnemu sofinanciranju sredi poletja odrekla podporo, je dočakal svojo dvanajsto izvedbo. Po zaslugi donatorjev, pa tudi zaveze, ki so jo dali tesnemu sodelavcu, velikemu dokumentaristu Maku Sajku, ki je za vedno odšel letos. V Lutkovnem gledališču Maribor bodo med drugim zavrteli kratki slovenski dokumentarec Maribor Retrosp8tiva Tomaža Praunseisa in češki celovečerec o redefiniciji partnerstev Srečno za vedno (oba v petek, 15. septembra) ter novi celovečerec Duhovnica Maje Prettner (v soboto, 16. septembra), ki si je že izboril distribucijo na Bližnjem vzhodu. Sklepni dan festivala bodo podelili glavno nagrado (prejme jo Tom Gomizelj), poklonili pa se bodo tudi 80-letnici Karpa Godine. Več na www. dokudoc.si.

Šiška Open: Špil liga X, Kino Šiška, Ljubljana

15/09 od 13. do 19. ure

Natečaj Kina Šiška za dijaške glasbenike, na katerem je svoje prve glasbene korake naredila vrsta zasedb, tudi Joker Out, bo upihnil deseto svečko. Vsi prvaki Špil lige bodo tokrat stali na enem odru pred Kinom Šiška, na katerega se bodo povzpeli Koala Voice, LPS, Before Time, Masaž, Infected, Kiwi Flash, BibliBan in Špil ligni. Več na www.kinosiska.si in www.spilliga.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.