Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Peter Sloterdijk

Peter Sloterdijk
© Wikimedia Commons

8. Festival Indigo, Cukrarna, Ljubljana

04/10—06/10

Letošnji festival Indigo bo spoj prezentacij, pogovorov, glasbenih performansov in didžejevskih setov domačih in tujih gostov. Posebej moramo opozoriti na obiska dveh izjemnih tujih filozofov, ki bosta na odru misli izmenjevala s slovenskima kolegoma – Catherine Malabou z Mladenom Dolarjem (5. oktobra ob 19. uri), Peter Sloterdijk pa s Slavojem Žižkom (6. oktobra ob 18. uri). Spoznali bomo še oblikovalske kolektive Soft Baroque, Grupa Ee, Nemesis in Oaza ter nekdanjega direktorja oblikovanja v newyorški MoMI Roba Giampietra, festival pa bo sklenila bralna uprizoritev dramskega besedila Urotnici Vladimirja Arsenijevića in Igorja Štiksa. V glasbenem programu bomo prisluhnili Amnesii Scanner, Benu Frostu feat. Greg Kubacki & Tariku Barriju, Puce Mary, Marii W Horn, Asmari, Foxu & His Friends, Clockwork Voltage in Recyclemanu. Več na www.indigo.ooo.

29. Mesto žensk, različne lokacije, Ljubljana

03/10—14/10

Festival Mesto žensk bo tokrat v prestolnici zavzel 12 lokacij, kjer se bo zvrstilo 36 dogodkov, od performansov in pogovorov do delavnic, in predstavil več kot 90 umetnic. Tudi ta festival bo gostil Catherine Malabou, avtorico knjige Izbrisani užitek in eno najvidnejših sodobnih filozofinj, in sicer 4. oktobra v Stari mestni elektrarni. Med drugim bo na ogled tudi razstava Mechitza (individualni in kolektivni upor žensk med holokavstvom), in sicer med 6. in 31. oktobrom v Mali galeriji. Več na mestozensk.org/sl/festival/2023/program.

13. Festival StopTrik, različna prizorišča, Maribor

Do 01/10

Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik bo ponudil številne filmske projekcije, okrogle mize, pogovore, delavnice, animacijski dvoboj in izobraževalne programe. Letos sta festivalski temi cenzura in animacija, med drugim pa si boste lahko ogledali številne sklope kratkih filmov, med katere spadajo tudi otroški program, soočenje z inkvizicijo, animacije evropskih študentov, panorama in potrjevanje krivoverstva. Več na www.stoptrik. com.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.