Izak Košir

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Argonavti

Argonavti
© Ivian Kan Mujezinović

Argonavti, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana

Premiera 09/12 ob 19. uri

Ameriška pisateljica Maggie Nelson v Argonavtih na podlagi svoje biografije, nosečnosti in materinstva pripoveduje zgodbo o tem, kako različni družbeni mehanizmi, pravo in predsodki vplivajo na družino in odnose v njej. Nelson ne živi v tradicionalni heteronormativni družini, je v zvezi s trans osebo. Junakinja začne težko pot, na kateri premaguje lastne predsodke in predsodke okolice. Njena zgodba nam govori o tem, kako močno lahko mnenje in sodbe okolice vplivajo na naše individualne odločitve. V predstavi, ki jo je režiral Michał Borczuch, igrajo Mark Jacob Cavazza, Damjana Černe, Daša Doberšek, Voranc Mandić, Vlad Novak, Ivan Peternelj, Draga Potočnjak in Matija Vastl.

Mad Jakale v filmu, ki ga nismo videli, Kino Šiška, Ljubljana

Premiera 09/12 ob 20.00

Kolektiv The Feminalz, ki ustvarja redne, modularne, presenetljive, nikoli iste in predvsem umetniško-družabne večere z naslovom Tatovi podob, letos praznuje desetletnico. Ob tej priložnosti se njihovim več kot 80 odrskim uprizoritvam po Sloveniji in tujini pridružuje nova iz serije Tatovi podob predstavljajo, v kateri pozornost usmerijo v enega od stalnih likov projekta. Po Urški Vohar (Matilda in njene žemljice, 2017) in Loupu Abramoviciju (Življenje in smrti H.P.D-ja, 2019) je tokrat na vrsti Maja Delak oziroma njen lik Mad Jakale. Ponovitev predstave bo v nedeljo, 10. decembra, prav tako ob 20. uri.

39. festival LGBT filma, več lokacij, Ljubljana

09/12—17/12

Festival LGBT filma je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi. Letos bomo tekmovalni program spremljali med 9. in 16. decembrom na različnih lokacijah po Ljubljani, in sicer v Slovenski kinoteki, Kinodvoru ter v Klubu Tiffany, ki bo gostil že tradicionalni OFF program, nekatere filme pa si bomo lahko ogledali tudi na spletu. Festival bosta odprla filma Alma, neuklonljiva ženska (Slovenija, 2022) in Venerin učinek (Danska, 2021) v Kinodvoru. Več na www.lgbtfilmfest.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.