Izak Košir

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Izdelek kot sprememba

Izdelek kot sprememba
© arhiv organizatorja

Izdelek kot sprememba, Društvo likovnih umetnikov Ljubljana, Ljubljana

05/01—14/01

Skupinska tekstilna razstava, ki jo je idejno zasnoval in kuriral kolektiv Oloop – ta je v zadnjih letih dokazal, da lahko ročna dela pomembno prispevajo k socialni aktivaciji ljudi z družbenega obrobja –, razkriva številne pomene in ozadja tekstilne produkcije. Spremljali jo bodo spremljevalni dogodki, saj za celovitejše razumevanje razstave ni dovolj, da si jo le ogledate, temveč vas sodelujoči avtorji – No-Border Craft, Breja preja, KvaKvačkaš, Selma Yazici in Birsen Arslan iz društva Anatolija, Razkrite roke, Barbara Brinovec Pribaković, Jasmina Ferček (Oloop), Tjaša Bavcon in Katja Burger Kovič (Oloop) – vabijo, da si dovolite tudi telesno izkušnjo ravnanja s tekstilnim materialom, prvič na kratko že na večer odprtja ob 18. uri.

Zatočišče, Nova pošta, Ljubljana

10/01—13/01

Zatočišče je večdnevni festival, ki bo zaokrožil ustvarjanje gledališkega režiserja Žige Divjaka na Novi pošti. Na sporedu bodo predstave 6, Gejm, Vročina in Krize, ki so bile deležne izjemnega odziva, pa tudi številnih nagrad ter ki se vsaka po svoje dotikajo naslovne teme festivala. Predstavam bodo sledili pogovori, saj bodo uprizoritve zgolj izhodišče za širšo, poglobljeno razpravo o možnosti zatočišča v trenutku vseprisotnega konflikta – vojaškega, okoljskega, političnega, idejnega in bivanjskega. Kaj namreč je zatočišče v času grožnje z novo svetovno vojno, v času nenehno rastoče begunske krize in na pragu okoljske kataklizme? Ali zatočišče sploh še obstaja?

Nika Tomažič: Ne rabi bit vedno vse gas, DobraVaga, Ljubljana

09/01—13/02

Nika Tomažič (letnik 1995) je vizualna umetnica, ki jo pri ustvarjanju privlačijo nasprotja in dvojnost. Navdih pogosto črpa iz računalniške znanosti, naravoslovnih ved in elektrotehnike na eni strani ter iz filozofije, humorja, interneta in cenenosti na drugi. Na razstavi v DobriVagi se poigrava s pojmi občutljivosti, nežnosti in zaupanja. Na videz najkrhkejša intimna čustva se razkrivajo kot potencialna orodja v preizpraševanju definicije moči.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.