Izak Košir

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vsakdanje, vsak dan je,

Vsakdanje, vsak dan je,
© Mina Fina

Mina Fina: Vsakdanje, vsak dan je, Galerija P74, Ljubljana

15/02—15/03

Zdi se, da je vizualna umetnica in grafična oblikovalka Mina Fina tokrat naredila prelom z zaobljubo, ki jo je sama pri sebi dala ženskam: da jih bo varovala in pazila, pazila na njihovo strast, lepoto in seksualnost, jim dajala prostor za njihovo ranljivost, obenem pa izrazila najgloblja čustva in želje. Zdi se, kot da je tokrat odložila svoje orodje, s katerim jih je varovala, in na dan so prišle vse barve in vse oblike. Njene ženske so odrasle, svet je še trši, še nevarnejši, a njene ženske so zdaj drugače močne, drugače osvobojene, nič jim ne more več naš pogled, ne moremo jih prizadeti. In zato je ta razstava prelom v času, v prostoru, v govorici avtorice, čutimo moč, čutimo svobodo, pa čeprav je prihodnost morda strašljiva.

Ć, Mestna hiša, Ljubljana

Do 07/03

Razstava Vuka Ćosića, Irene Wölle in Aleksandra Vujovića prikazuje nastajanje obeležja v obliki črke Ć, ki od oktobra lani stoji v Parku izbrisanih pred novim Centrom Rog. Po tem obeležju je poimenovana tudi razstava, ki želi dodatno spodbuditi javni dialog o izbrisu, tej hudi in sistematični kršitvi človekovih pravic, ki jo je Republika Slovenija storila, ko je 26. februarja 1992 iz registra stalnega prebivalstva Slovenije nezakonito izbrisala 25.671 ljudi, med njimi 5360 otrok. Posledice so bile strahotne. Izbrisani so izgubili zaposlitve, socialno in zdravstveno zavarovanje, možnost izobraževanja, številni so bili izgnani in ločeni od najbližjih, preostali pa živeli z nenehno grožnjo izgona.

Silvan Omerzu: Mizoginija, Kazemate, Ljubljanski grad, Ljubljana

Do 05/05

V prenovljenih Kazematah na Ljubljanskem gradu so pripravili razstavo lutkovnega umetnika Silvana Omerzuja, ki v različnih zgodovinskih obdobjih prikazuje dogodke in dejanja, ki so usodno vplivali na odnose moških do žensk. V Genezi, prvi svetopisemski knjigi, denimo piše, da je Bog prva dva človeka – moškega in žensko – ustvaril sočasno. Pozneje pa se je uveljavilo prepričanje, da naj bi Bog naredil žensko iz Adamovega rebra, kar je žensko postavilo v podrejen položaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.