Izak Košir

 |  Mladina 7  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Shortparis

Shortparis
© Arhiv zasedbe

Shortparis, Kino Šiška, Ljubljana

18/02 ob 20.30

V ljubljanski Kino Šiška se vrača Shortparis, provokativna postpunkovska zasedba iz Rusije, ki bo predstavila svež material, ustvarjen v naelektrenem ozračju današnje svetovne ureditve. Njeni ritualni nastopi pod vodstvom karizmatičnega frontmena Nikolaja Komjagina žanjejo hvalo v številnih referenčnih medijih, nekateri glasbeni kritiki so skupino okronali celo za najboljši ruski koncertni bend. Aktualna skladba Grozdya gneva, izdana lani, je nastala pod senco rusko-ukrajinske vojne, skupina pa tudi sicer ne skriva svojega političnega oziroma družbenokritičnega naboja.

The Miha Artnak: Last, Galerija Vžigalica, Ljubljana

Do 24/03

V časih, ko malikujemo zasebno lastnino, razstava vizualnega umetnika in oblikovalca The Mihe Artnaka spreminja razumevanje lastništva z uvajanjem inovativnega koncepta nemožnosti lastništva. Na ogled je sedem umetniških del in vsako od njih predstavlja edinstveno obliko lastništva. S tem pa izziva običajne predstave o umetnosti, lastnini, avtorstvu in avtentičnosti. V časih, ko je mogoče na ukaz zgenerirati vse več umetniške izraznosti, si pač moramo zastaviti tudi vprašanja, kot so, ali bi ljudje lahko prevzeli službe umetni inteligenci, ali bo sčasoma prav vse okoli nas lastninjeno in ali bistvo umetniškega dela lahko preživi materialni propad.

Via Negativa: Ne me jbt, Stara mestna elektrarna, Ljubljana

16/02 & 17/02

Ne me jbt je derivat projekta Ne me silit, da povem, kaj mislim, ki je bil prvič prikazan aprila lani. Po številnih pripombah, tudi strokovnih, so se avtorji odločili, da nepreklicno odstopijo od prvotno zamišljene različice. Uvedli so nekatere strukturne in kadrovske spremembe (vodenje projekta sta prevzela Lucija Ostan Vejrup in Luka Piletič) in nastal je spektakel o vseprisotnem diktatu podobe in o svobodi, skriti v temi; o umetnosti in umetelnosti. Če ste si ogledali prvotni projekt in še hranite vstopnico, si z njo novo predstavo lahko ogledate brezplačno. Število vstopnic je sicer omejeno, zato je potrebna rezervacija prek e-pošte info@bunker.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.