Izak Košir

 |  Mladina 17  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Marina Caneve: Prehod za divje živali, Murska Sobota, 2023

Marina Caneve: Prehod za divje živali, Murska Sobota, 2023

Marina Caneve: Na tla med živali, UGM Kabinet, Maribor

26/04—26/05

Razstava italijanske umetnice Marine Caneve je prvi spremljevalni dogodek Trienala umetnost in okolje EKO 9, ki bo pod naslovom Oči v skali od 17. maja in 28. julija potekal v Starem sanatoriju v Mariboru. Marina Caneve raziskuje protislovnosti človekove dominacije nad naravo in napetosti, ki izhajajo iz njegovega odnosa z živalmi. V okviru projekta, ki obravnava nekatera ključna vprašanja, kot so meje, migracije in svoboda gibanja, pravice živali, ohranjanje ekosistema in ne nazadnje možnost ponovnega razmisleka o človekovem antropocentrizmu, je fotografirala tudi več slovenskih ekoloških koridorjev, namenjenih prehodu živali nad avtocestami, med drugim v Slovenskih goricah in na Goričkem.

Vuk Ćosić: Dragi Karl, Kibla, Maribor

26/04—25/03

Na pobudo in s posredovanjem berlinske galerije Digital Art Museum je bilo leta 2011 vzpostavljeno avtorsko sodelovanje med svetovno prepoznavnim modnim oblikovalcem Karlom Lagerfeldom in slovenskim umetnikom Vukom Ćosićem. Ob izidu knjige The Little Black Jacket je bilo načrtovano še spletno mesto, vendar je bil projekt ustavljen in nikoli objavljen. Po Lagerfeldovi smrti bo Ćosić na razstavi Dragi Karl prvič javno predstavil serijo 14 tedaj pripravljenih podob zvezdnikov, ki nosijo Chanelovo ikonično La Veste. Da pa ne bi prišlo do kršitve avtorskih pravic, bo umetnik ob varno zapakiranih fotografskih dupleksih predstavil njihove substitute, kot jih je v obliki besedila interpretirala in opisala umetna inteligenca.

ss

Napoved za razstavo Dragi Karl
© Vuk Čosić

Capital Crew, Kino Šiška, Ljubljana

26/04 ob 21. uri

Capital Crew, ljubljanska trap skupina, ki ima za sabo že prvenec z naslovom Past, napoveduje izdajo drugega studijskega albuma Crew, na katerega bodo vključili tudi elemente drugih glasbenih žanrov. Plošček bodo v živo predstavili v Šiški, obljubljajo pa avdio-vizualni spektakel, ki bo vključeval nove in tudi že znane skladbe, pa tudi posebne goste in presenečenja, ki jih zasedba pripravlja ob tej priložnosti. Več na spletnem mestu Kina Šiška.

6FW1WrkHmRY

q5twkfmCc_k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.