Nazaj v realnost

Predsedniku vlade Janezu Janši je treba pravzaprav čestitati. V času, ko prebivalcem Slovenije prvič po dolgih letih očitno pada standard, ko vse več ljudi ugotavlja, da se bodo morali odpovedati oziroma okrniti počitnice, pa čeprav jim tega ni bilo treba storiti v neprimerno bolj trdih letih, hkrati pa jih vse bolj za vrat stiskajo naraščajoče cene, se celotna Slovenija ukvarja z njegovim sprenevedavim lovljenjem tako imenovanih tajkunov in drugih sovražnikov, ki da ogrožajo nacijo. Pri tem v resnici ni pomembno dejstvo, da preganja tisto, kar je sam v prvih dveh, treh letih mandata uspešno ustvarjal, se s tem celo postavljal. Veliko bolj pomembno je, da nas poskuša prepričati, da se stanje slabša zaradi teh sovražnikov, te bolezni, ki da razsaja po državi in ki da je tudi on ne more ustaviti.
A položaj prebivalcev Slovenije se v tem trenutku ne slabša zaradi tako imenovanih tajkunov in nepreglednih prevzemov podjetij, ampak zaradi padajočega standarda, pri čemer stanje poslabšuje dejstvo, da se vlada na realne probleme sploh ne odziva, z nemalo potezami pa jih je le še bistveno poslabšala. Na vse slabše kazalce res vplivajo vse bolj zaostrene mednarodne razmere, v Sloveniji pa toliko bolj, ker je vlada v preteklih letih storila malodane vse, da bi država morebitno recesijo pričakala nepripravljena. Medtem ko v tem trenutku v drugih evropskih državah razpravljajo, kako se odzvati na naftno in prehransko krizo, na naraščajočo inflacijo, na procese torej, ki vedno znova prinesejo tudi recesijo, se v Sloveniji vlada ukvarja z volilno kampanjo. To, kar počne Janez Janša, je namreč navadna predvolilna kampanja, v svojem bistvu populistična, zasnovana na iskanju notranjih sovražnikov, na vzbujanju najnižjih čustev, na izrednem stanju. Meseci pa tečejo.
In tako kot vlada lani dolge mesece ni nič naredila, da bi v zgodnji fazi preprečila naraščajočo inflacijo, tako danes ne obravnava in ne sprejema nobenega načrta, s katerim bi državo pripravila na splošno poslabšanje razmer. S tem se ukvarjajo v vseh državah, s tem se ne nazadnje kot s svojo osrednjo temo ukvarja francosko predsedstvo Evropske unije, ki bo to nalogo prevzelo od Slovenije konec meseca. V Sloveniji pa to za vladne može preprosto ni tema. Ne. Predsednik vlade ima v resnici celo tako veliko časa, da v času izredne seje, ki jo je sam organiziral in naročil svojim poslancem, izbira ravno pravi trenutek, ko bo njegov nastop dosegel najboljši učinek. Za predsednika vlade je postala ta država le še peskovnik, v katerem se igra svojo igro osvajanja oblasti - zaradi oblasti same. Pri tem pa mu je malo mar, ali se bo zaradi tega v prihodnjih letih Slovenija znašla v neprimerno slabšem položaju, kot bi se, če bi imela racionalno in odgovorno vlado.
Janezu Janši je spet uspelo izvesti populistični udar - ki je odmaknil pozornost javnosti z realnih problemov. Namesto da bi njegova vlada storila vse, da bi se inflacija umirila, jo z dogovori o povišanju plač le še podžiga. Namesto da bi sprejela ukrepe, s katerimi bi zajezila rast različnih stroškov, na katere ima vpliv, ne stori nič, ampak se vede, kot da nima na voljo nobenega ukrepa. Namesto da bi sprejela restriktivne ukrepe, upočasnila nekatere investicije, preprečila rast odhodkov proračuna, je sprejela odločitve, s katerimi bo pred volitvami razdelila državljanom darila, pa čeprav vsi v vladi vedo, da bo račun za to prišel že čez en mesec.
Vladno ravnanje za prebivalce postaja vse bolj otipljivo. Če se je morda še lani zdelo, da je razprava o inflaciji nekaj akademskega, danes vsi državljani že občutijo učinke - v vse bolj plitkih denarnicah. A to je šele prva faza: naslednjo bodo občutili, ko bodo morala podjetja zmanjševati obseg proizvodnje, nato pa število zaposlenih - pri tem pa ni nepomembno, da je prav ta vlada zelo poenostavila postopke odpuščanja zaposlenih in tudi zmanjšala varnost nezaposlenih. Če danes govorimo o tem, da si državljani za isti denar lahko privoščijo vse manj, se bo del prebivalstva v naslednjem obdobju srečal z veliko bolj krutimi posledicami.
A vladi je v resnici vseeno. Čez dva tedna bomo imeli v Sloveniji referendum o pokrajinskem zemljevidu. Hkrati pa nas želijo prepričati, da se je projekt regionalizacije ustavil zato, ker zemljevid ni bil všeč vsem. Pa ni šlo za to - opozicija in stroka sta nasprotovali projektu predvsem zato, ker je bil - ko gre za vprašanje financiranja teh novih tvorb - slabo pripravljen. Še en populistični udar, ki je na tem, da uspe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.