Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 23  |  Kolumna

Se bodo črke uprle pivu?

Trade mark »Pivovarna Laško« je nekoč veljala kot sinonim za dobro pivo, danes pa za manipulacijo z mediji in podjetniškim lastništvom.

/media/www/slike.old/mladina/pamflet.jpg

© Tomaž Lavrič

Udarila je vest, da so nadzorniki »Dela« odstavili odgovornega urednika Janeza Markeša. Član NS Stojan Zdolšek je iz protesta odstopil, njegova predsednica ASK pa je gospoda Markeša postavila na laž, češ da na zdaj znamenitem kosilu Boško Šrot ni naročil Markešu, da mora » Delo« odslej podpirati Boruta Pahorja in začeti rušiti Janeza Janšo.
Težke besede, ki degradirajo prvega urednika »Dela«. In kaj je storil Markeš? Se je pokazal v besu, kot v primeru tednika »Demokracije«, ki je pred časom objavila višino njegove plače, on pa je takoj zagrozil z tožbo? Ne, odreagiral je tako, da si je vzel time out in svojo odgovor napovedal za naslednji dan.
Dan potem je bil osrednji medijski lik: dal je intervjuje za »Dnevnikovo« spletno televizijo, za »Vest.si« in prišel kot gost v »Odmeve«. Govoril je umirjeno in preudarno. Omenil, da je način odstavitve rušil njegovo profesionalno integriteto. Vendar pa so bile njegove besede nenavadno blagohotne. Boško Šrot naj mu ne bi ukazal, da naj časnik podpre Pahorja, ampak je samo omenil, da bi bilo to dobro, saj bi Janševo ponovno zmagoslavje ne koristilo korporaciji »Pivovarne Laško.« Še več, ko se je Markeš temu uprl, naj bi mu Šrot odvrnil, pozabimo, kot da tega nisem izrekel.
Skratka, nobene ostrine, nobene jeze, nobenih podrobnosti o negativnih pritiskih Šrotovih. Gledalec »Odmevov » se je pravzaprav počutil opeharjenega; toliko najav, da pride Markeš, ki bo razkrival, potem pa pripoved, ki ni povedala nič.
Medtem ko je z uglajeno govorico spregovoril do teh, ki so ga po slabem letu odstavili, ne da bi mu kdajkoli nakazali, da je z njegovim urednikovanjem, kaj narobe, je bil v pogovoru z Denisom Sarkičem na »vest.si« veliko močnejši objekt njegove kritike predsednik vlade Janez Janša, stranki SDS in SD, ki da jima njegovo urednikovanje »Dela« ni bilo po godu, še veliko bolj pa njegovi nekdanji kolegi z »Maga«. Danila Slivnika je očrnil, kako da je spletkaril zoper njega, Vlada Voduška z nacionalke označil, da je v »Vročem stolu« odsvinjal svoje, sploh najtežje besede pa je izstrelil zoper »Demokracijo«, »Reporter« in »Pozareport«, ko jih je označil kot novinarske podgane.
Bizarni odziv: množica novinarskih kolegov je bila za besede iz preteklosti deležna psovke podgane, medtem ko je za obglavitev - ko so mu lastniki in posredniki PL iz rok vzeli osrednjo uredniško funkcijo brez pravih razlogov -le evfemistično dejal, da je to poraz civilne drže!!!!!!?
Človek ima pač pravico, da si svoje negativce razvrsti po svojih prioritetah.
Vendar pa aktualni fenomen Markeš krepko presega osebo Markeša. To, kar si privošči »Pivovarna Laško« (PL) v rokah Boška Šrota, je gesta nekoga, ki se obnaša kot popolni gospodar Slovenije. Vpeljala je razpolovni rok trajanja odgovornega urednika: Darijan Košir, Peter Jančič, Janez Markeš; vsak naslednji je načeloval za pol krajši mandat. Če se lastnikom zjutraj zahoče, bodo zvečer že postavili novega urednika. V atmosferi, ki iz odgovornega urednika napravi potrošno blago, bo težko kdo z digniteto iz njihovih rok še sprejel to funkcijo.
No, našel se je večni pododgovorni urednik Darijan Košir, ki je brez zadržkov do škandaloznega upravljanja PL s časopisom jadrno sprejel ponudbo in že evforično napovedal, da bo zdaj on na »Delu« umiril situacijo.
Povsem drugače je ravnal predsednik novinarskega aktiva Peter Kolšek, ki izpostavlja ignoranco Šrotovih, ko naznanijo ime novega urednika, še preden bi kolektiv izrazil mnenje do odstavitve starega. Mož je ohranil koherentno držo: tako kot je nekoč nastopal v konfrontaciji s Slivnikovim kadrovanjem mimo volje novinarjev, tako ravna tudi sedaj.
Toda lovke PL se tu ne ustavijo. Svojo drugo medijsko posest časnik »Večer« so stisnili še bolj. Za direktorja in odgovornega urednika v enem postavljajo gospoda Uroša Skuhala. O njegovi primernosti za mesto prvega med uredniki so glasovali novinarji »Večera«. Rezultat je bil katastrofalen: proti je bilo 70, za pa 4 glasovi.
V danem trenutku je dragocen novinarski ne, ta organizirani odpor profesije do poskusov spremeniti časopis v propagandno trobilo. Nekoč je bila jasna delitev med časniki in tovarniškimi glasili, ki so pisali po nareku direktorjev. Danes si Boško Šrot in njegovi jemljejo absolutno pravico lastnine: če sem lastnik medija, ga lahko uničim, kot so storili s starim »Magom«, ali pa ga lahko instrumentaliziram, kot poskušajo z »Delom » in »Večerom«.
Zadnjič je o tem spregovoril ex-predsednik Milan Kučan, ki se je brez okolišenja zgrozil nad početjem PL. To je preveč celo za standarde nekdanjega šefa komunistične partije, ki je njega dni sistematično moderirala pisanje medijev. A v primerjavi z brutalnostjo Šrotovih prijemov je ravnala naravnost viteško. Bivši predsednik je prvič odločno kontriral nekomu, ki ni Janševa koalicija.
Doslej je Kučanov »Forum 21« dajal vtis old-boys network, z razmahom prevzemnih baronov ima možnost, da se postavi kot pozitivni koncept: stari rdeči direktorji imamo svojo etiko, nikoli ne ravnamo kot novi tajkuni.
Izredna parlamentarna seja je tokrat presenetila. Ob klasični folklori: Janša in njegovi obtožijo LDS in stare vlade za vznik tajkunizacije, opozicijske stranke ugotovijo, da je kriva Janševe koalicija, vsi so si pa edini, da je aktualno stanje popolna družbena patologija. Izvzemši predsednika SLS Bojana Šrota, ki deluje kot antiaristotelski lik. Grški filozof Aristotel je namreč nekoč dejal: Amicus Plato, sed magis amica veritas (Platon je moj prijatelj, toda še večji prijatelj je resnica).
Medtem ko prvi mož stranke deluje kot politični advokat brata Boška Šrota, je nekdanjemu predsedniku SLS Marjanu Podobniku uspelo doseči nemogoče. Potem ko je bil Joško Joras s cvetličnimi koriti izključen iz prometnega dostopa do Slovenije, so akcije Podobnikove skupine prinesle elegantno rešitev, kot je uvedba posebne zapornice do domačije Jorasovih.
Aktualno stanje duha na Slovenskem prinaša kljub vsemu nepričakovani obrat: borba zoper tajkune, ki jemljejo Slovenijo za svoj finančni plen, se kaže kot prvi skupni politični okvir po spopadu z JLA l. 1991, ki presega strankarske spopade.



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.