Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 25  |  Kolumna

Glasovi ljudstva

Referendum, darežljiva vojska, zloraba korporacije in sovražni govor

/media/www/slike.old/mladina/pamflet.jpg

© Tomaž Lavrič

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo zadovoljen z vsakršnim izidom referenduma: karkoli bodo volivci odločili, to bo vlada spoštovala. Zgled čiste demokratične drže, kjer oblast svoje odločitve usmerja po volji ljudstva.
Še pred časom so obdobje njegovega vladanja opozicijski politiki, bivši predsednik Milan Kučan in celo pokojni predsednik Janez Drnovšek opisovali s pojmom avtoritarne vladavine. Kako mu je torej uspel ta preobrat od imidža avtoritarca do evidentnega demokrata? S kakšnimi pretanjenimi strategijami mu je uspelo preslepiti medije in državljane?
Potem ko so bile vse stranke naklonjene regionalizaciji države, so dolgo potekali dogovori o načinu delitve na pokrajine, ko pa do konsenza ni prišlo, se je premier z vlado odločil, da za mnenje vpraša ljudstvo. In kaj so storile opozicijske stranke? So postavile svoje protipredloge? Ne, najprej so nasprotovale smiselnosti referenduma, poudarjale, da je to zapravljanje denarja, nekaj dni pred referendumskim dnem pa so se zbrali prvaki LDS, Zares in SD in pozvali ljudi, da se udeležijo referenduma.
Zgled popolne politične neumnosti, saj so nasprotniku prepustili iniciativo, medtem ko so sami ostali na ravni apriornega oponiranja brez državotvorne strategije. V past popolne nekredibilnosti pa se je ujel ljubljanski župan Zoran Janković, ki je najprej vehementno zahteval, da Ljubljana dobi status samostojne pokrajine, ko pa je vlada njegovi zahtevi ugodila, je pozabil na svoje predvčerajšnje besede in meščane poziva na bojkot referenduma.
Ne da bi Janša sam kaj usodnega storil, mu je samo obnašanje opozicijskih veljakov porinilo zmago v roke. Za Jankovića je uspeh referenduma zgolj to, da ga volivci bojkotirajo, za velike tri opozicijske stranke pomeni uspešni izid le poraz vladinega predloga, za Janšo pa je zmaga vsak izid, naj bo zmaga ali poraz njegovega aktualnega predloga.
Prava farsa parlamentarcev pa je bilo zasedanje »Cviklove komisije«, ki je pregledovala domnevno korupcijo v zadevi »Patria«. Potem ko so Milan Cvikl in njegovi zavezniki iz LDS in Zares doslej vztrajali na stališču, da je treba morebitne rabote razkriti javnosti, so hoteli izpeljati zaslišanje Darka Njavra na seji zaprti za javnost. Ko je del članov parlamentarne komisije iz protesta zapustil sejo, je ta zaradi nesklepčnosti odpadla, teve kamermani pa so ujeli dialoge leta, ko so posamezni poslanci izgubljali živce in se drli drug na drugega. Vsekakor samouničujoča poteza, ki jemlje parlamentarni komisiji status kredibilnosti, saj je postalo očitno, da njeni člani ne zmorejo konsenza, ki bi jim omogočil, da o zadevi odločijo meritorno.
Komisijo, ki bo ugotovila, kako je lahko obrambno ministrstvo podjetju Trilogija pomotoma nakazalo več kot 600.000 evrov, pa ustanavlja minister Karl Erjavec. To pa je šele pravi horror! Komu se je že kdaj dogodilo, da je na bančnem računu nekega jutra našel nakazilo za več kot pol milijona evrov, ki mu jih je brez razloga poslal Dedek Mraz? Vsota, ki jo običajni človek ne zasluži v celem življenju!
In kako se je o stvari sploh razvedelo? Je o zmoti poročala notranja kontrola na ministrstvu? Nak, o nedoumljivi darežljivosti je javil časnik »Žurnal 24 ur«. In prve poteze? Po posredovanju ministra je lastnik obdarovanega podjetja vrnil levji delež darila, ob čemer pa je minister Erjavec povedal, da se z njim dogovarjajo o odškodnini, ker da jo je utrpel, ker so mediji poročali prvi dan afere, da je izginil neznano kam.
Lastnik Trilogije, ki mu je priletel sanjski denar na račun, je torej mirno čakal, ne da bi se pozanimal, od kod in zakaj ta božji dar. Človeška narava je pač šibka, toda da prvi mož slovenske vojske napove, da se bo z obdarjencem pogajal in mu priznal odškodnino za utrpelo škodo ob izgubi dobrega imena!!!?????????
Kaj ima s tem slovenska vojska? Mu je s tankom pomendrala dvorišče ali z zablodelim izstrelkom porušila pročelje pisarne? Nič in nič. Če je že kdo tarča nesrečnega podjetnika, so to lahko samo mediji, ki so javljali, da je nedosegljiv. Torej naj možakar toži medije?
Kaj pa so storili mediji? Zgolj navedli so dejstvo, da določenega dne niso mogli priklicati nesrečnega lastnika, ki mu je darilce nenadoma začelo puhteti iz rok.
Kakorkoli že, obrambni minister se pač nima kaj pogajati s podjetnikom in mu plačevati odškodnino za to, da mu je po pomoti nakazal dobrega pol milijona evrov!
Podobno »Pivovarna Laško«, ki je v javni izjavi povedala, da so informacije o osebnem premoženju Boška Šrota, ki krožijo po medijih, izjemno pretirane in zmanipulirane, še posebej pa v zadevi »Kolonel«. Veliki Šrot, ki v javnosti ne govori in ne pojasnjuje, običajno pošilja v ogenj slamnate lastnike in odvetnike. Tokrat pa ga brani kar cela korporacija. -??????? Ki pravi, da je v resnici le njen minorni lastnik. Odlično, v prihodnje bo vsak delničar PL, ki bo imel težave s svojo javno podobo, poklical v laško pivovarno in ji naročil, da naj prek medijev sporoči, da je on povsem O.K.
Proslavo v spomin žrtvam fašizma v taborišču pod Ljubeljem pa je za politični govor izrabil tržiški župan. Borut Sajovic (LDS) se je namreč od teme koncentracijskih taborišč obrnil h kritiki vlade, kar je sicer deplasirano, če naj bo ta spominski dan združevalen za slovenske državljane. Toda, to je le malenkost v primerjavi z besedami, ko je vlado obtožil, da ima denar za prekopavanje kosti, ne pa za obnovo spomenikov. Tu ni problem kritiziranje vlade, temveč sramotilni odnos do žrtev komunističnega nasilja. Ljudi, ki so bili brezpravno pobiti in zagrebeni neznano kod, teh ljudi v obliki njihovih kosti ni vredno in dostojno izkopati in položiti v grobove!??? Veljak LDS v imenu žrtev nacizma jemlje digniteto žrtvam komunizma. Podcivilizacijsko!!!!!!!!!!!!!
In reakcije? Se je oglasila varuhinja človekovih pravic? Kje neki, sama je stala zraven govornika na isti proslavi. So se oglasili preživeli taboriščniki in protestirali, ker župan zlorablja njihovo trpljenje za smešenje pobitih od drugega totalitarizma? Žal ne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.