Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 46  |  Uvodnik

Bloger Janez

»Tajkuni odpirajo šampanjce.«
Nepodpisani bloger Janez Janša na spletni strani SDS

Tajkuni danes ne odpirajo šampanjcev - pa četudi to razlaga bloger Janez Janša na spletni strani SDS. Še več: tajkunom je danes čisto vseeno, kdo bo notranji in kdo pravosodni minister. Imajo namreč preveč težav. Danes je pač vse drugače. Včeraj so bili najbogatejši, danes pa so najbolj zadolženi Slovenci. Še več: danes jim je tudi vseeno, kaj o njih govori njihov kreator - torej Janez Janša. Treba bo ponavljati in ponavljati, da se v vrtincu krize in totalnih sprememb ne pozabijo nekatere temeljne resnice. Da namreč danes tajkunov, kot jih pojmuje Janez Janša, ne bi bilo, če jim ne bi sam ponujal in prodajal državnih deležev v podjetjih v zameno za skupne posle. Brez Janše tega plesa, ki se danes v resnici tragično končuje - pa ne za tako imenovane tajkune, ampak za njihova podjetja -, ne bi bilo. Istrabenz ne bi bil tako zadolžen, Pivovarna Laško tudi ne. S tem seveda ne želimo reči, da so bili menedžerji omenjenih podjetij uboge, nedolžne ovčke, ki jih je Janša zapeljal. Vsi so vedeli, kaj počnejo. Vsem je bilo super - Janša je dobil, kar je hotel, oni pa tudi.
A najbolj nenavadno je, kako podobni so si postali. Nobeden ni pokazal niti trohice kesanja. Igorju Bavčarju ni prav nič žal. Bošku Šrotu tudi ne. In Janezu Janši še manj. Celo več: vsi trije so prepričani, da se jim (še naprej) godijo krivice. Pri tem pa svoje nesprejemljivo ravnanje nadaljujejo. Šrot je ta teden prenesel delnice Večera na Delo, pa čeprav ve, da ne more dobiti soglasja ministrstva za kulturo. Vendar je potreboval denar - in potegnil ga je iz Dela. Janša moralizira, deli očitke tistim, ki še niso mogli storiti nič narobe (pa ne pravimo, da morda ne bodo), hkrati pa njegovi ministri pridno polnijo državno upravo z novimi obremenitvami in kadri njegovega strankarskega aparata. Pa čeprav bi moral danes Janša le molčati, saj so se vsa opozorila glede njegovega ravnanja z javnimi financami izkazala za prekleto utemeljena. Kakšen cinizem: on, ki je do zadnjega diha zanikal obstoj globalne krize, danes bodočo vlado opozarja, da bi morala imeti resno gospodarsko ekipo. Ko so ga kot premiera opozarjali, da z vsem sicer všečnimi vinjetami koplje dodatno luknjo v javne finance, ker so za EU nesprejemljive, je kritike razglašal za politikante. Ko so vsi resni ekonomisti opozarjali, da bo minister Virant dokončno podrl javne finance z neustrezno reformo javnih plač - pri kateri ni sodeloval noben resen makroekonomist, ki bi znal oceniti posledice -, ni niti trenil. Vse je dopustil - in zapustil svojim naslednikom.
Do prihajajoče vlade je seveda treba biti kritičen. A Janša res ni tisti, ki bi imel pri tem kakšne posebne pravice. Njegova zapuščina je slaba. V Sloveniji v tem trenutku globalno krizo čutijo le redki posamezniki - jo pa že čutijo podjetja. V ZDA so na drugi strani že zabeležili najvišjo brezposelnost po letu 1994, v Veliki Britaniji ima težave vse več posameznikov. Pa ne govorimo o tistih, ki so premoženje izgubili na borzi, ampak o tistih, ki so se s krizo znašli na borzi.
Nova vlada, ki bo začela delati čez kakšen teden, se bo znašla v izredno težkem položaju. Pričakovanja so velika, zagatnost situacije, ki k nam v vsej velikosti šele prihaja, pa jih bo le še povečala. A ne gre le za pričakovanja. Ta kriza s sabo prinaša hude stiske, s tem pa frustracije in v končni fazi jezo. Danes se mnogo vlad ni pripravljenih sprijazniti z dejstvom, da zoper to krizo ne obstajajo preproste rešitve. Edina rešitev je popolna sprememba političnega in gospodarskega sistema. Ni bližnjic. To je pokazal še vsak poskus reševanja z administrativnimi posegi. Nič se ne zgodi. Serge Halimi, urednik Le Monde Diplomatique, jasno pravi: zlom ni bil tehničen, ni ga mogoče popraviti z začasnimi ukrepi. Zlomil se je sistem kot tak. Zato je pred vsemi vladami iskanje temeljnega odgovora. Prvi korak je sprijaznitev z dejstvom, da je sedanjega sistema konec. Da se vse definira na novo. Besedico vse je treba jemati dobesedno. Na novo se postavljajo razmerja med državljani in državo. Med delodajalci in zaposlenimi. Med državami. Ta kriza zahteva nov slog življenja tako za državljane kot države, vlade. In tisti, ki bodo prvi to dojeli in sprejeli, bodo morda imeli priložnost, da začnejo kmalu graditi na novo.
Z drugimi besedami: morda ni le čas, da s svojimi nastopi preneha Janša. Čas je, da z njimi preneha tudi Pahor. Na preveč resno funkcijo v preveč resnem času je bil imenovan, da bi si imel pravico za to jemati toliko časa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.