Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 47  |  Uvodnik

Ko medij ovadi ministra

V ponedeljek, 7. oktobra 1996, so Mladinini kolporterji že zgodaj zjutraj na ljubljanskih ulicah začeli zbirati podpise. Sredi dopoldneva so zbrali 200 podpisov, do dvanajstih se je podpisalo več kot 500 ljudi. Do večera bi zagotovo zbrali več kot 1000 podpisov. Mladinina akcija, s katero je želelo uredništvo preprečiti sprejetje sprememb zakona o poslancih, je tako dobila dovolj podpore, da so tedanji odgovorni urednik Robert Botteri in novinarji Ali Žerdin, Matija Grah in Boris Čibej ob 13. uri sveženj podpisov izročili državnemu zboru. V skladu s tedanjim zakonom o referendumu je začel teči 60-dnevni rok, v katerem bi morali po tedanjem zakonu pobudniki referenduma zbrati 40.000 podpisov. A ni šlo za to. Mladina je s tem poslancem državnega zbora preprečila, da bi si tik pred koncem mandata uzakonili možnost predčasnega upokojevanja. Ker je začel teči omenjeni rok, zakona niso mogli več sprejeti.
Seveda so se poslanci zgražali nad Mladinino akcijo, ji očitali pobalinstvo in populizem. Vendar je Mladina to storila po tem, ko je v javnosti potekala ostra razprava, med katero se je ugotavljalo, da se s tem rušijo razmerja med poklici, da bo to sprožilo plaz, ki lahko na dolgi rok vpliva na pokojninski sistem. A poslanci bi šli z glavo skozi zid - odločeni so bili, da tik pred iztekom mandata zakon sprejmejo in si uredijo predčasno upokojevanje.
To seveda ni edina takšna akcija kakega medija. Mladina je leta 1988 skupaj z Odborom za varstvo človekovih pravic zbrala 100.000 podpisov za izpustitev četverice, v zadnjih letih pa izpeljala odmevne akcije zoper gradnjo terminalov v Tržaškem zalivu, zoper vojaško parado, preseljevanje Romov ... Časnik Finance je leta 2005 sprožil postopek zoper slovensko vlado pred evropsko komisijo zaradi netransparentne prodaje deležev Mercatorja, Dnevnik pa je pred kratkim na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pristojnim institucijam poslal zahtevo, da mu izročijo tonske posnetke o prisluškovanju Sanaderju in transkripte prisluhov. Drugače povedano: kadar pristojne institucije in odgovorni v njih ne reagirajo v skladu z zakonom, teptajo temeljne svoboščine ali pa zavestno kršijo zakonodajo, mediji prevzamejo tudi civilnodružbeno pobudo.
Uredništvo Mladine je dan pred izidom te številke na državno tožilstvo poslalo kazensko ovadbo zoper Vaska Simonitija, ministra za kulturo v dosedanji vladi. Pred dvema tednoma smo razkrili, da je minister z rimskokatoliško cerkvijo sklenil nezakonit sporazum, na podlagi katerega je blejski župniji podaril vse državne nepremičnine na Blejskem otoku in ji za 45 let brezplačno prepustil v upravljanje tudi celoten otok. Pri tem si je kot minister dovolil navajati lažno pravno stanje in zavestno kršil zakon o stvarnem premoženju države, ki nobenemu ministru ne daje pravice do odtujitve državnega premoženja. Vsa dejanja so bila storjena zavestno, v vedenju, da evropsko sodišče za človekove pravice - na strah pred njegovo odločitvijo se namreč sklicujejo v omenjenem sporazumu - še nikoli ni odločalo o denacionalizacijskem postopku in da so o tem, da RKC ne more zahtevati ne omenjenih nepremičnin ne otoka, odločile vse sodne instance v državi.
Takšnega nezakonitega mešetarjenja z državnim premoženjem ni mogoče sprejeti. Slovenija ima le en otok, ta je ena njenih največjih kulturnih in naravnih znamenitosti. V uredništvu Mladine ne trdimo, da je cerkev slab upravljavec in da ne more upravljati nepremičnin in navsezadnje tudi otoka samega. Trdimo pa, da mora biti ta odločitev sprejeta zakonito, na podlagi sprejetega načrta upravljanja otoka, javno in ne na skrivaj in da mora država določiti pravila upravljanja otoka. Predvsem pa mora to izpeljati z javnim razpisom in - če je to res potrebno - premoženje oddati najboljšemu ponudniku.
Natančno vsebino nezakonito in v tajnosti sprejetega in podpisanega sporazuma smo v Mladini objavili že pred štirinajstimi dnevi. Čeprav so bile vse nezakonitosti natančno popisane in lažnivost vsebine jasno prikazana, ne minister in vlada, ki je podpis sporazuma odobrila na svoji seji, ne RKC od sporazuma niso odstopili. Cerkev je tudi moralna institucija. V tem primeru zavestno sodeluje pri grobem kršenju slovenske zakonodaje - da bi s tem pridobila premoženjsko korist. Ovadba zoper Vaska Simonitija je zdaj v rokah tožilstva. Zagrožena kazen za storjeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja je zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.