Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 39  |  Uvodnik

Janez in njegova lopata

»... drug impex, drug kot srbsko tovariš.«
Janez Janša, 1995

»Za preiskave in zaslišanja Boška Šrota in Igorja Bavčarja zagotovo obstaja veliko razlogov in pravo vprašanje je, zakaj je do njih prišlo tako pozno. Še večje vprašanje pa je, kdaj bomo dočakali podobne aktivnosti represivnih organov proti drugemu delu tajkunov, npr. proti Jankoviću, Petanu, Peklarju, Musarju, Senici ter še mnogim drugim, ki so potopili Muro in številna druga slovenska podjetja.«
Spletna stran SDS, 30. septembra 2009

»Do naslednje seje Sveta SDS naj Izvršilni odbor SDS pripravi novo oceno položaja in v primeru nadaljevanja sedanjih zaskrbljujočih trendov predlaga ustrezne ukrepe, med katerimi naj oceni tudi možnost interpelacije zoper celotno vlado.«
Spletna stran SDS, 25. septembra 2009

Še dobro, da imamo Vlada Miheljaka in njegove zbirke kolumn, kjer so vestno zapisani tudi najbolj nenavadni citati iz slovenske politične stvarnosti. Če si ob slovenski politični stvarnosti postavljate vprašanja v smislu, kdo je tu nor, potem velja v roke vzeti te precizne popise tednov in tednov stvarnosti. In to ne kakršnekoli stvarnosti. Vseeno je, katero knjigo odprete. Vseeno je, katero leto, mesec si izberete. Celo pri tednu ni treba biti natančen. Človeku je nekaj takoj jasno: v Sloveniji so izredne razmere normalne razmere, normalne razmere pa izredne. Oziroma, kot je napisal satirik Stanislaw Lec: »Sanjal sem stvarnost! Kakšno olajšanje, ko sem se zbudil!« Še dobro, da ubogi Lec ni spal v samostojni Sloveniji.
Citat o drug impexu, srbsko tovarišu, je spravljen v Miheljakovi knjigi kolumn iz leta 1997. Ko je namreč leta 1995 hotel Janez Janša dokazati, da Sloveniji vlada nekakšna postkomunistična mafija, ji je kot zadnji dokaz pripisal še povezanost s Srbi - in seveda, komur ni bilo jasno do takrat, naj bi mu bilo jasno od tega dokaza naprej. Da ne bi bilo videti, da govori na pamet, pa se je lotil še členjenja imena nekega podjetja in iz besed drug impex, torej iz angleškega izraza za uvoz in izvoz izdelkov, sestavil srbskega tovariša. Ne gre dvomiti, da je marsikateremu gledalcu tiste izredne seje, na kateri je Janša kot čarovnik na plano potegnil ta dokaz, vzelo sapo. Enim zato, ker takšne traparije še niso slišali. Drugi pa so si rekli: »Vidiš! A ti to vidiš!«
No, vodja opozicije nima nobenih zadržkov. Vedno znova računa na slab spomin ljudstva in na to, da mu bo s kleno besedo uspelo zadeti v sredico ljudske jeze. In vedno znova mu. O aretaciji Boška Šrota in Igorja Bavčarja razpravlja, kot bi ne vedel, kje, v čigavi pisarni, sta Bavčar in Šrot dobila naloge in moč za rabote, ki so danes pod drobnogledom kriminalistov. Da pri tem govori, da so se preiskave začele pozno, pa je tako in tako cinizem brez primere. Mar je kritičen do predsednika vlade Janeza Janše, ker v njegovem času ni bilo nič storjeno? In seveda - Janša napoveduje interpelacijo zoper delo celotne vlade, kot bi ne vedel, da sta danes ključna problema vladnih protikriznih ukrepov visoka zadolženost, ki je nastala v času njegovega premierstva, in pa trošenje njegove vlade, pri katerem izstopajo razna pred- in povolilna darila, na primer plače javnih uslužbencev.
A ne gre le za to. Prihodnji meseci bodo za vlado, predvsem pa za Slovenijo, prelomni. Če vladi ne bo uspelo umiriti javnih financ in če ji ne bo uspelo javnosti prepričati, da gre za nujne poteze, bo vlada seveda nasrkala - njena avtoriteta bo pred našimi očmi razpadla, s tem pa bo res izgubila realno moč za boj s krizo. Za vlado nam je sicer lahko vseeno, a njeno nemoč in nezmožnost sprejemanja ukrepov bomo občutili vsi. Janša to seveda ve. A ga ne moti. Namesto da bi poskušal vsaj stati ob strani, vsaj ne nagajati, je prav za ta čas napovedal veliko demonstracijo svoje sposobnosti ustvarjanja izrednih razmer. Referendum o plačah sodnikov (torej vsebinsko o sodnikih), interpelacijo kar zoper delo celotne vlade - samo v enem tednu. Nobenega dvoma ni, da je to šele začetek.
Velja se torej pripraviti. Spet bomo sedli na ta vrtiljak in mediji si bodo na njem zagotovo rezervirali najboljše sedeže.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.