Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 6  |  Kolumna

Nevidna korupcija pri belem dnevu

Ali je postala Slovenija ena najbolj tolerantnih držav do korupcije?

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_06.jpg

© Tomaž Lavrič

Kaj je storila vlada, ko je trojica bullmastifov pokončala svojega gospodarja? Tu namreč ni šlo za nesrečo, ki se lahko dogodi komurkoli. Pasje krdelo, ki je nekoč grozljivo razmesarilo nesrečnega pešca, je bilo po sklepih veterinarjev prenevarno za družbo in so zato odločili usmrtitev dvojice napadalnih psov. Toda na koncu je ministrstvo za kmetijstvo sprejelo sklep, po katerem so pokojnemu zdravniku Baričeviču vrnili pasjo hordo v celoti. Aparat Pahorjeve vlade je s svojo odločitvijo zoper oceno veterinarjev in presojo družbenih pravobranilcev sprejel nase odgovornost, da pasja trojica ljudem in drugim živim bitjem ni nevarna. Kot garant varnosti prebivalcev Slovenije je tako nastopilo ime in kredibilnost kmetijskega ministrstva.
Nekaj mesecev kasneje se je dogodila tragedija. Ocena ministrstva se je izkazala za popolnoma zgrešeno, cena pa je izgubljeno človeško življenje. In rezultat?
Premier Borut Pahor je naročil natančno poročilo o zadevi, ki ga zdaj ponosno predstavlja javnosti. Iz njega izhaja, da je kmetijsko ministrstvo ravnalo fantastično zgledno. - ???????????????
Saj se vlada obnaša kot tolpa pobalinov, ki vrstniku najprej zagotovi, da lahko stopi čez preperelo desko nad prepadom, ko pa se ta scefra in nesrečnik omahne v smrt, si zlohotna mladež samo umije roke!
Če je kmetijsko ministrstvo nesposobno izdati kredibilno oceno, ga lahko opere samo odstop ministra Milana Pogačnika. Kdo bo namreč v prihodnje še verjel meritornim razsojam njegovih uradnikov, ko nam bodo denimo zagotavljali, da je vsa zelenjava, ki jo prodajajo po trgovinah, brez zdravju nevarnih pesticidov ali hormonskih motilcev?
A ker zadeva bullmastifov presega kmetijsko ministrstvo, poglejmo, zakaj ima minister še naprej vso podporo predsednika vlade. Pahor je kot preudarni voditelj državne administracije razvpiti primer ocenil na podlagi spisa kmetijskega ministrstva. Minister Pogačnik je potem presodil samega sebe in sklenil, da je vse O.K. In za premiera Pahorja je to dovolj? Navzlic dejstvu, da so državni pravobranilci zbrali pogum, da so v javnosti nastopili s kritiko, da je bil postopek nezakonit!???
Kdo so že javni pravobranilci? - Ali niso vendar tudi oni vladna služba, saj so v zadevi navsezadnje rabili vladno podporo? Premier Pahor v sporu med kmetijskim ministrstvom in pravobranilstvom ne postavi od obeh neodvisne komisije, ki bi problem vsestransko presodila, ampak se odloči, da bo izdelavo mnenja, ali je obtoženi kriv, naložilo kar obtoženemu.
Predsednik vlade Borut Pahor se norčuje iz zdravega razuma!!!???!!!
Še bolj njegovi koalicijski tovariši, ki problem rešujejo tako, da bodo predlagali spremembe zakona. Pač po logiki, tragedijo izkoristimo za kaj pozitivnega, bomo vsaj na njenih izkušnjah popravili zakonodajo. In tako v neskončnost.
A v igri je bil očitek korupcije. Obtožba, da so državni organi odločali zoper varnost družbe, ker so bili pod pritiski političnih lobijev, ki so asistirali pokojnemu zdravniku.
Skratka, interpelacija, ki jo najavlja poslanec Radovan Žerjav, meri na sum korupcije. Korupcija pa ni posledica zakonskih lukenj ali slabega zakona, temveč se pojavlja tudi v idealnem pravnem sistemu, zakaj to je oblika uradniške oz. vladne, županske ali kakšne druge oblastniške zlorabe prava.
Te dni je tako po e-pošti zaokrožil posnetek, ki ga je posnel nekoč najboljši fotoreporter Denis Sarkić. Najprej ga je objavila vest.si, zdaj pa je množično obiskovan na straneh You-Tube. Zadeva namreč olisičenje, ki ga doživi šofer, kadar napačno parkira avtomobil. Toda ta posnetek je postal legendaren, ker prikazuje, kako se je rešil lisic ljubljanski podžupan Janez Koželj. Mož je debelo pogledal lisice in obvestilo na vetrobranskem steklu, poklical z mobilcem in v dveh minuta so že za njim stali redarji. Kot s starimi pajdaši se je rokoval, jih pohvalil za delo, ti so mu v hipu odstranili lisice in gospod podžupan se je odpeljal novim dogodivščinam nasproti. Dve minuti in vse je rešeno.
Kaj čaka meščana v identični situaciji? Na obvestilnem listku namreč ne piše, na katero številko pokličeš in te dobri palčki pridejo odrešit lisic. Meščan bo porabil najmanj deset minut, da bo prišel do blagajne, tam bo moral najprej plačati kazen in v najboljšem primeru bo čez pol ure spet odpeljal naprej.
V Ljubljani je župan Zoran Janković vpeljal drakonske kazni za lisičenje, ki pa veljajo za vse avtomobiliste razen za podjankoviće. Čuvaji zakonov v njihovem primeru zakonov ne izvajajo.
Župan na to vest sploh ni reagiral, nikjer namreč nismo zasledili, da je zahteval takojšnji odstop podžupana Koželja zaradi zlorabe uradne moči. Pač, sledil je vzorniku premieru Pahorju v škandalu Križanič, ko je presodil, da minister Križanič ni ravnal koruptivno, saj da je samo telefoniral dekanu ... Tudi Koželj ni napravil nič koruptivnega, saj je tudi on samo telefoniral.
Eklatantni zgled, da je korupcija za Slovenijo nekaj nedolžnega, o čemer se ljudje samo hihitajo. Resda je država lahko ponosna, saj ima na čelu protikorupcijske komisije uglednega moža. Gospod Drago Kos je te dni prejel najvišje avstrijsko državno odlikovanje, ki so mu ga podelili zaradi njegovih uspehov v boju zoper korupcijo. Tako, da ni imel časa, da bi opazil korupcijo, ki mu jo pred nosom zganjajo podjankovići.
A kaj počne prvi med podjankovići? Časnik Dnevnik je pred tednom razkril, da so odgovorni v mestni občini Ljubljana v razpis za športni park Stožice pozabili vključiti ogrevalno dvorano in pomožno športno igrišče. Je torej mestni župan odstavil odgovorne, ki so storili takšno šlamastiko, ki je v sramoto vsakemu načrtovalcu? Nasprotno, ležerno je pojasnil, da se poprej niso odločili za ta dodatni poseg, zdaj pa so presodili, da je to pametno. In objavili bodo javni razpis za najcenejšega izvajalca? Nikakor, malo bodo pobarantali in stvar rešili. - !??
A to ni izjema. Mesto je objavilo razpis za izgradnjo regijskega centra za ravnanje z odpadki. Kolosalna naložba, ki bo vredna 141 milijonov evrov. Komisija je strogo presodila prijavljene in izločila dva, ki sta oddala nepopolni prijavi. Toda čez čas se je ista komisija premislila, preklicala svoje strokovne presoje in neustrezni podjetji vrnila v igro: SCT in Gradis, ki gradi stožiški stadion. Bo zdaj sledil nov razpis? Kje neki, pomočnik direktorja Snage pojasnjuje, da bodo šli v fazo »konkurenčnega dialoga« !????????????????
Pred meseci je Janković razpis za štirinajstdnevnik v vrednosti manj kot milijon evrov zaključil z barantanjem z Dnevnikom in Delom, kar je sodišče razsodilo za protizakonito. Zdaj podjankovići kanijo za eno največjih investicij opraviti kar z neposrednim mešetarjenjem.
A ob tem ni pobesnel evropski sekretar za okolje Janez Potočnik, ki prispeva 69 odstotkov, ne premier Pahor, ki v projekt namenja 21 odstotkov državnih sredstev. Vse samo zre v Jankovićeve rabote.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.