Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 7  |  Kolumna

Naključna naključja

Afere, ki jih je naplavil zadnji čas

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_07.jpg

© Tomaž Lavrič

Zadeva bulmastifov je poleg človeške tragedije prinesla doslej največji splet naključij. Življenjski partner predsednice LDS odvetnik Miro Senica je pred časom dobil pravno bitko, ki je ne bi dobil noben drug odvetnik. Nesrečni mož, ki je bil pred leti žrtev zverinskega klanja tropa psov, na sodišču še ni prišel nikamor. V bitki za odškodnino za trajne posledice je pod taktirko nasprotnikovega odvetnika Senice izgubljal leto za letom. Proces ni in ni potekal, lastnica psov je bila po mnenju psihiatrov nesposobna za sojenje. Eno teh mnenj je spisal psihiater Slavko Ziherl, visoki funkcionar LDS. Bržkone le naključje, tudi ni razlogov, da bi bili apriori sumničavi v ekspertovo presojo, pa vendar - še eno ime s pladnja LDS.
Toda v vračanje tropa je bil vmešan s svojim kinološkim mnenjem stric predsednice LDS. Če odmislimo neverjetne obrate na ministrstvu za kmetijstvo, je bila pravna zmaga Senice odvisna od sodnika Upravnega sodišča Boštjana Zalarja, brata ministra Aleša Zalarja, prvaka LDS. O tej sodbi je dekan Pravne fakultete Rajko Pirnat v kamere povedal, da je bila nezakonita in protiustavna. A bila je dokončna, zoper njo ni bilo možne pritožbe.
Malo naključje, nedolžno naključje, pravo naključje in neverjetno naključje, da naletiš na sodnika, ki ti razsodi v prid tako, da mimogrede obide zakone in ustavo. Slehernik na takšna naključja ne more računati, ministrica Katarina Kresal in prva dama LDS pa pravi prav to: imamo res neverjetna naključja, a so samo naključja.
Potem ko je policijska ministrica zavrnila preselitev v nove stavbe, ki jih je dogovoril prejšnji minister Dragotin Mate, smo najprej poslušali dva tipa argumentov. Stavba, da je predraga, zraven pa, da je nevaren plinski terminal. Drugi je precej perfiden: če je tako, bi morala zahtevati takojšnjo prestavitev terminalov, zakaj tisoče Šiškarjev stanuje na tem področju in torej nosi glave na prodaj.
Toda, ko se novi slovenski FBI seli v prostore, ki jih oddaja podjetje, katerega lastnik je tudi uradni sponzor LDS in je bil v številnih poslih povezan z življenjskim sopotnikom policijske ministrice in predsednice LDS, gre spet za naključje.
Opozicijske stranke napovedujejo novo interpelacijo, a zadeva je že zdaj popolni simbolni fiasco. Vlada je ustanovila slovensko FBI, da bi odslej bdela nad najbolj sofisticiranim kriminalom, a je že njena stavba, torej sam temelj, korupcijsko obarvan. Policijski minister, ki ima namen postaviti novo institucijo, ki bo imela maksimalen ugled v javnosti, bo celoten proces, vključno z izbiro stavbe, izpeljal brez kančka dvoma.
Policija, ki razišče in uspe sankcionirati korupcijo, je namreč temelj vsake pravne države. Pred časom je posel nekoč hčerinskega podjetja Ultre Margente podrobno pregledal protikorupcijski urad Draga Kosa. Ugotovil je, da je zadeva s sporno kartico za študentsko prehrano O.K. Odločitev za izbor Margente je temeljila na rezultatih raziskovalne naloge na Ekonomski fakulteti pri profesor Vahčiču, ki pa je pred dnevi medijem povedal, da pod njegovim mentorstvom takšna naloga sploh ni bila izpeljana. In zdaj bo ekipa Draga Kosa na novo tehtala sume korupcije?
Ja, država prekleto potrebuje nacionalni FBI, a z največjo avtonomijo, kjer njenega prvega moža ne postavlja ministrica naključij.
Sama beseda LDS pa navkljub vsemu še ni sinonim za klientelizem. Predsednik Liberalne akademije in filozof dr. Darko Štrajn je z javnim nastopom v tragediji Baričevič kritiziral institucionalne odločitve, ki so definitivno zoper družbeni interes. Vrniti krdelo napadalnih psov lastniku in postaviti njegovo željo po bivanju z njimi nad varnost državljanov!?? Nedoumljivo - kot da bi človeku pustili, da ima doma tigra, če bo naredil izpit za krotilca zveri in bo žival sprehajal z nagobčnikom in na močni verigi.
Vendar se bit Štrajnovega poziva ne konča v tej zadevi. Po Sloveniji že leta delajo na gradbiščih delavci, ki padajo v smrt z odrov, ki spijo v barakah, kjer živijo v slabših razmerah kot večina pasjih ljubljenčkov, ki jih imajo slovenski meščani. A ne le to, Svobodni sindikati so razkrili, da podjetja, ki gradijo stadion v Stožicah, delavcem ne plačujejo nadur, ne regresa, da fizikalci po cele dneve delajo pri temperaturah globoko pod ničlo.
Kaj na to odvrne vodja projekta župan Ljubljane? Zoran Janković na te vesti lagodno odvrne: na koncu bomo vsi ponosni na ta stadion! Tako kot je bil Stalin ponosen na kaznjence, ki so v sibirskem mrazu zgradili nove tovarne. Cena žrtev tu ni pomembna.
A tu ni problem aroganca mestnega glavarja, pač pa odsotnost pravne države. Če boste pustili psa na hudem mrazu, bodo v hipu pri vas aktivisti društva proti mučenju živali. Kaj počno inšpektorji slovenske države?
Ne prihajajo na gradbišča in ne ustavljajo del zaradi dela v razmerah, ki niso vredne človeškega ponosa. In so plačane na mesec toliko, kot porabi parveni za eno večerjo. Še več, mnogi ne dobijo niti redne plače. Slovenija postaja država, kjer mož s pomočjo odvetnika, ki je partner policijske ministrice, dobi sodni spor, ki je pravno vnaprej izgubljen. Tisoče emigrantov, ki delajo po Sloveniji, pa ne uspe dobiti niti redne plače. In jih nihče ne brani. Ni ga odvetnika, ne pravnega zanesenjaka, ki bi branil njihove pravice!
Borut Miklavčič, minister, ki skrbi za zdravje v Sloveniji, je pred časom selitev svojih služb iz palače pred Prešernovim spomenikom v prostore ob obvoznici utemeljeval s skrbjo, da bodo imeli zaposleni prosta parkirišča. O neprimernih razmerah za zdravje na gradbiščih pa ni črhnil. Tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ni sklicala tiskovne konference, kjer bi napadla podčloveške standarde za delo za mizerno plačilo.
Kdaj se čudimo, kako je v Južni Afriki desetletja delovala politika apartheida, se zgražamo nad izraelskim apartheidom v Palestini, na Slovenskem pa ...
Tu ne odstopi minister za delo, ne njegovi direktorji inšpekcijskih služb.
Kot da se grozljivo izkoriščanje tujih delavcev slovenskih državljanov ne tiče. Kot da ta metoda ne bo naslednji hip postala splošna. Slovenska vlada in njen aparat že leta tolerira neplačevanje socialnih in pokojninskih prispevkov, ki jih ne plačujejo številna podjetja. Čisti primer anomije, brezpravja, ki postaja kanon poslovanja. Samo, da podjetja ne propadejo, bi rekel prvi mož Gospodarske zbornice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.