Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 12  |  Uvodnik

Preproste stvari

Nikoli ne bomo vedeli, ali je Janez Drnovšek leta 2000 pomagal priti Andreju Bajuku in Janezu Janši na oblast - le zato, da bi se lahko na oblasti obdržal še en mandat. Za osvežitev spomina: leta 2000 je RKC, nekim čudnim združbam in velikemu igralcu iz ozadja, predsedniku SDS Janezu Janši, uspelo izpeljati združitev dveh strank, SLS in SKD. Koliko let so ju silili, koliko let so se brata Podobnik, Zagožen in Peterle upirali! A če je bila na začetku razprava še racionalna - na mizo so vsakič dali pluse in minuse in po navadi ugotovili, da je slednjih več -, se je v neki točki prelomilo. Združitev je postala nekakšna histerična nuja, mlinski kamen okoli vodstev obeh strank. Nenadoma je bilo vseeno, kaj počnejo - ker se ne združujejo ali združujejo dovolj hitro, so bili tako ali tako vedno znova razglašeni za poražence. Vprašanje, zakaj se morata ti dve stranki združiti, je bilo tako rekoč bogokletno. Kdor je bil proti ali je samo izražal začudenje, je bil avtomatično razglašen za nasprotnika »slovenske pomladi«.
Za predsednika združene stranke so postavili Franca Zagožna, za mandatarja pa izza odrske zavese - to z zaveso ni šala, za zaveso Festivalne dvorane v Ljubljani je stal Janez Janša in dirigiral zadevo - Andreja Bajuka, domnevno resnega bančnika. No, Bajuk ni bil nikoli resen bančnik. Niti ni bil res bančnik. Niti ni delal v pravi banki. Ima resna banka podružnico v stanovanjskem bloku? In niti ni imel pomembne funkcije v tej skoraj banki. Z drugimi besedami: bil je pravi človek za tistega za zaveso.
A vrnimo se k Drnovšku. LDS je bila takrat stranka, ki je bila že dolgo na oblasti in se je na eni strani otepala z naveličanostjo volivcev, naveličanostjo svoje prve garde, predvsem pa je stranko razžiralo nemalo malignih tvorb. LDS je šla že vsem na živce, na kratko. In LDS bi na jesenskih volitvah leta 2000 zelo verjetno doživela poraz, sploh ker je že leta 1996 komaj dobila mandat za sestavo vlade. In kaj se zgodi? Ko se združita SLS in SKD, Drnovšek sam odide v parlament po zaupnico in je ne dobi. In tako na oblast prideta Janša in Bajuk (to je dejanski vrstni red, pustimo formalnega). Po pol leta neumnosti in prevratništva sta Drnovšek in LDS dobila podporo volivcev, ki si je v najboljših sanjah ne bi mogla predstavljati. LDS je dobila več kot 36 odstotkov podpore (poraz pa se je prestavil na leto 2004).
Zakaj vse to obujanje spominov? Ker so danes nekateri začeli zelo resno razpravljati o drugačni vladajoči koaliciji. In nauk zgodbe o združevanju SLS in SKD ni v neumnosti početja politikov. Ampak v pameti volivcev. Volivci ne marajo, če jih kdo izigrava. Pozabijo grehe, bahaške mercedese in neumna letala, ne prenesejo pa izigravanja. Kdor danes kalkulira z voljo volivcev na preteklih ali bodočih volitvah, volivce podcenjuje. In slednji to res slabo prenašajo. Za to, da to vidimo, ne potrebujemo koalicije med SD in SDS. To nam namreč kažejo že redne meritve javnega mnenja. A kot Janez Janša še vedno ne razume, zakaj je izgubil na volitvah 2008, tako Borut Pahor še vedno ne razume, zakaj mu podpora upada. Pa je preprosto. Volivci imajo dober spomin, so načelni in ne prenesejo norčevanja. To je vse. Pa sicer prenesejo res veliko.
Saj, še Drnovšek se je včasih ujel v to past. Ko namreč politik poskuša ugajati volivcem drugega političnega pola, si ti v najboljšem primeru rečejo, saj ta je pa med tistimi tam na drugi strani res najboljši. A volijo še vedno svojega. Najboljši med nasprotniki je še vedno nasprotnik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.