Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 38  |  Uvodnik

Zakaj?

Nikakor ni namen tega zapisa izkoriščati naravno nesrečo za promocijo ideje, ki jo je v javnost z akcijo Ukinimo vojsko dal tednik Mladina. A vendar nam prav tokratne poplave s svojimi razsežnostmi kažejo, kako absurdno je metati denar v oborožitev - pri čemer je hkrati z nezmernimi količinami dežja prav prejšnji četrtek prišla v javnost informacija, da je država za oborožitveno opremo že tako neumne kompenzacije klirinškega dolga za vojaško ladjo Triglav namenila dodatnih 15 milijonov evrov - kar je več, kot bi znašali po sedanjih ocenah vsi stroški ključne protipoplavne zaščite glavnega mesta.
Uredništvo Mladine in ugledni podpisniki peticije so spomladi predlagali, da se denar, ki ga zdaj namenjamo preveliki vojski (ki je hkrati premajhna, da bi jo kdorkoli resno jemal), preusmeri med drugim v resnejšo civilno zaščito. Prva točka Mladinine peticije se je glasila: Predlagamo, da bi ob razpustitvi vojske 2000 nekdanjih vojakov prerazporedili v sistem civilne zaščite, ki bi bila usposobljena za posredovanje pri naravnih nesrečah.
Namen razmisleka, ki ga tokrat ponavljamo, je preprost: namen države je, da skrbi, da državljani čim bolj zadovoljno in tudi varno živijo. Danes občutek varnosti ne izhaja iz pretežno preseženih vzorcev dobrih in zlih, pa tudi način vojskovanja se je globoko spremenil, če moramo v razpravo o tem sploh privoliti. Leta 2010 se naša pričakovanja do države raztezajo od možnosti za soodločanje do ne nazadnje dostopnosti pomoči ob starosti. Vse je drugače: za starostnika je včasih skrbela širša družina, danes je to v razvitih državah razvejan sistem, ki zajema zagotavljanje družbene vključenosti, hišnih pomočnic, dostave hrane, ne nazadnje posebnih naselij oziroma bivanjskih skupnosti, pa tudi večernih zabav za starejše. Kje so klubi upokojencev v Sloveniji?
V Sloveniji capljamo za drugimi, ki so to novo državo sprejeli že pred desetletji. In kot državljani moramo v nekem trenutku reči: dovolj. Dovolj je neumnih nakupov orožja, ki so smešni, ki le zdravijo naše frustracije, ki izhajajo iz majhnosti države. 50 patrij, pet pilatusov, 100 hummerjev in ena ruska ladja še vedno ne naredijo vojske.
Poleg tega je to res priložnost, da se ta država vpiše na zemljevid sveta. Kot država, ki je razumela, da je njen namen biti država državljanov. Odpoved sedanji velikosti in organizaciji vojske bi bila na primer tudi priložnost za uresničitev ideje (v Mladini je o njej pisal ekonomist dr. Bogomir Kovač), da bi v času krize začeli energetsko prenovo obstoječega stavbnega fonda in gradnjo novih pasivnih stavb. Novi energetsko varčni ovoji stavb in fasade, drugačno urejanje klimatizacije in gretja, uporaba alternativnih virov energije so lahko osrednji del razvojne zgodbe te države. S prenovo bi do leta 2025 zagotovili delo gradbeništvu in inštalacijskim dejavnostim, pa tudi visoko tehnološkim podjetjem na področju fotovoltaike in geotermalne energije. Del denarja za zagon tega izjemnega projekta bi lahko dobili tudi iz sedanjega vojaškega proračuna.
Državni zbor bo 13. oktobra na pobudo, ki je nastala ob razpravi o Mladinini peticiji Ukinimo vojsko, organiziral javno razgrnitev in razpravo o strategiji opremljanja in oboroževanja Slovenske vojske do leta 2025. Na podlagi sklepa poslancev mora namreč vlada prvič v zgodovini to strategijo razgrniti javno in omogočiti javno razpravo. Strategija za leto 2010 je žalosten dokument; je globoko natovsko naravnano besedilo in temeljna kritika je, da predvsem osmišlja strategijo nabavljanja vozil Patria in nepotrebne ladje Triglav. A to je dokument, na katerega se bodo v prihodnosti sklicevale vse vlade. Če ta vlada v pol leta ni zmogla temeljnega razmisleka, je dolžnost državljanov, civilne družbe, da se temu upre. V državnem zboru lahko na javni razgrnitvi nastopi vsak. Mimogrede: prihodnji teden v Afganistan odhaja prva ekipa vojakov, ki bodo dejansko vključeni v spopade. Zakaj?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.