Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 50  |  Uvodnik

Poslednji komunist

»Območje ob Ljubljani, kjer je živel leta 1958 rojeni Janez Janša, je bilo zelo revno. Bilo je označeno za 'belo cono' in je bilo v vsakem pogledu zapostavljeno. Kot se spominja, v njegovi vasi ni bilo nikogar, ki bi imel avtomobil ali televizijo.«
»Nekaj več kot deset let zatem so sence še strašljivejše. Janšo skrbi, da bo kmalu spet vse tako, kot je nekoč bilo.«

Iz članka Slovensko kraljestvo mrtvih, Frank-furter Allgemeine Zeitung (FAZ), 11. decembra 2010, prevod SDS

V čem je razlika med Slovenijo in Hrvaško? V obeh državah zaradi korupcije preganjajo bivšega predsednika vlade in oba kričita, da gre za zaroto. Le da je tistega bivšega premiera na Hrvaškem zapustila tudi pretežna večina bivših strankarskih sodelavcev in je ostal sam. In v obeh državah naj bi bili vsega krivi sodniki, pa tožilci, podaljški oblasti, pri nas je poudarjeno, da gre za ostanek komunizma.
A če Janša še vedno vsak teden ob pomoči medijev histerizira celotno državo, mu nečesa kljub vsemu ne uspeva več prodajati tako uspešno: namreč zgodbe o tem, da za vsem stojijo komunisti. Za te bivše komuniste bo počasi treba res uvesti že kakšen zaščitni zakon: že dvajset let jih nekdanji sočlan Janša obtožuje, da držijo v rokah vse niti v tej državi. Še več, komunisti niso le res bivši komunisti, ampak tudi vsi, ki so drugačnega mnenja kot on. Vsak, ki mu trzajoče ne prikimava, je komunist. Ali sorodnik komunistov. Potomec komunistov.
Še dobro, da obstajata Frankfurter Allgemeine Zeitung in njegov novinar Karl-Peter Schwarz, ki vsakih nekaj mesecev objavi prigodnico o ubogem Janezu. No, če Nemci te članke jemljejo resno, potem se vozijo na dopust na Hrvaško čez Madžarsko. Strašljiva je podoba Slovenije. In ti komunisti, ki iz ozadja vodijo to državo, to so, če gre prav razumeti Schwarza, nekakšni velikanski, a inteligentni troli, grozljive prikazni tri metre in več, strašna bitja.
Se pa iz leta v leto Janšev življenjepis v FAZ bolj približuje literarnemu delu. Kar preberite še enkrat zgornji opis Janševe mladosti - mar ni imel le še pokojni Tito tako travmatične mladosti v rodnem Kumrovcu?
A kdo je torej pravi komunist? Narobe je komunista iskati v Slavoju Žižku. Pravi komunist je namreč med nami, ne pa potujoči in v svetu zaradi napredne misli razvpiti filozof. Le pravi komunisti so imeli vedno odgovor za svoje težave, vedno priročnega notranjega sovražnika, vedno koga, ki jih ustavlja na njihovi pravi poti. In to je naš Janša. Janša je poslednji komunist. Zato smo lahko Slovenci res ponosni nanj - je posebnost sodobne Evrope. Mar ni časopis Demokracija tak časopis, kot si ga je partija poskušala omisliti s Komunistom, pa ni šlo in ni šlo? Mar ni ustroj SDS tak, kot bi si ga partija le želela, pa so se ji vedno neki odpadniki nabrali na robovih, da je potem morala izvajati čistke?
Nič dobrega o komunistih in komunizmu nočemo zapisati. Tam so, v zgodovini, in tja spadajo. Le strinjamo se z Janšo. Komunizem je na teh tleh preživel - a ne v tistih, ki so nasledili komuniste, ampak nasprotno, na drugi strani ulice, v tistih, ki se danes najbolj slikajo kot nasprotniki komunizma. Janša govori o čistkah, a v sodobni Sloveniji so resne čistke potekale le dvakrat. Prvič leta 2000, ko je Janša vodil vlado Andreja Bajuka, in drugič od leta 2004 do 2008, ko je vodil vlado Janša sam. Za bivšo komunistično Jugoslavijo je bilo investiranje s prevelikimi krediti tako rekoč prva značilnost ekonomije, a mar ni enako pregrevanje z investicijskim zamahom izvajal na teh tleh prav Janša? In kdo je v sodobni Sloveniji vsakega strokovnjaka ali intelektualca, ki si je drznil ugovarjati vladnim načrtom in mislim, takoj razglasil za nasprotnika političnega sistema, nasprotnika Slovenije?
Janez Janša ima prav. Komunizem na teh tleh še živi. V njem. Še več: Janša je prav tak kot tisti starokomunisti, ki so zmagali v drugi svetovni vojni. Pravi borec. Zahteva zasluge, zahteva poseben položaj - borci so si izborili jutranjo sobotno oddajo na Radiu Slovenija Še pomnite, tovariši, Janši pa so njegovi na TV Slovenija iznašli objavljanje starih TV Dnevnikov, v katerih se je videlo njegovo in junaštvo njegovih sodrugov. Podobo preteklosti je treba piliti, izboljševati. Vedno je mogoče kaj izboljšati. S svojo zmago - in zaslug ob osamosvojitvi Janši ne gre zanikati - naj bi si pridobil posebne pravice razsojati in karakterizirati ljudi in dogodke; ne le tiste, pretekle, ampak te zdaj. A od osamosvojitvene vojne je minilo že dvajset let. Kot bi bili leta 1965, dvajset let po osvoboditvi izpod nemškega škornja. Svet se razvija, oni še vedno v vojni, medvojnih in povojnih zaslugah. Kot Janša danes, ki še vedno vidi komuniste za vsakim grmom.
In to ima danes Slovenija na razpolago. Na eni strani poslednjega komunista, ki trdi, da je prvi demokrat, na drugi pa levico, ki to ni in ki ne razume, da je to tisto, kar ji javnost najbolj zameri.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.