Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 20  |  Uvodnik

Ena kava preveč

Ni verjetno niti možno, da bi bil v torek sprejeti amandma k družinskemu zakoniku, ki določa, da obstajajo zveze, ki jih ni, registrirana zakonska skupnost (z imenom zunajzakonska skupnost) in registrirana zakonska skupnost, ki ima le drugo ime (poroka), nazadnje, v tretji obravnavi, sprejet. Še France Cukjati (SDS), predlagatelj amandmaja, po izglasovanju ni res vedel, kaj je predlagal in kaj naj si o tem misli. Oziroma malce drugače rečeno: njegova utemeljitev amandmaja se je slišala in brala kot utemeljitev, zakaj nasprotuje temu amandmaju. Cukjati je sicer zagrizen, ni pa trapast ali senilen. In tako nekonsistenten, kot je bil tokrat, ni bil še nikoli. Tako neumno človek nastopa le, ko mora braniti nekaj, za kar sam ve, da res ne stoji.
Amandma je pač popolna neumnost in zelo verjetno tudi SDS, ki ga je predlagala, računa, da bo pri naslednjem branju ta neumnost črtana iz predloga zakona in da se bo o njej čim manj razpravljalo. Preprosto zato, ker dejansko tak, kot je, uvaja zakonito mnogoženstvo (mnogopartnerstvo), odvzema pravice vsem dosedanjim parom, ki so pač živeli skupaj, ker v resnici odvzema doslej avtomatizirane pravice partnerjema, jima onemogoča, da bi se na primer ob bolezni obiskovala v bolnišnici itd. In večina poslancev, ki so glasovali za ta amandma, se danes zagotovo tolče po glavi.
A ta ubogi amandma nam kaže nekaj drugega. Kaj že? Le to, da je šel en poslanec koalicije preveč na kavo ali na stranišče. Za je glasovalo 41 poslancev, proti pa 40. Eden na kavi, pa se sfiži celoten zakonik. Mar ni predsednik vlade Borut Pahor z vso vehemenco govoril, da ta koalicija kljub odhodu stranke DeSUS deluje, ker njeni poslanci sprejemajo zakone? Ja, deluje. Dokler ne gre eden na kavo.
Žal se je prav pri tako pomembnem zakonu, celo zakoniku, moralo izkazati, da je koalicija le še minimalno operativna. Kdor si je ogledal listič glasovanja o torkovi obravnavi družinskega zakonika, bo zaznal eno nenavadnost: namreč nenadno nadpovprečno prisotnost poslancev, in to koalicije in opozicije. Seveda, zdaj opozicija ve, da je dovolj eden, ki skoči odtočit, pa se koalicija zamaje. In seveda tudi v koaliciji vedo, da morajo zdaj bolj pridno sedeti v poslanskih klopeh. Bevk je bil, Samo Bevk, so govorili koalicijski poslanci po glasovanju o trapastem amandmaju. Danes Samo in Franci, jutri Andreja ali Dušan. Ko je bil amandma sprejet, se je predsednik državnega zbora najprej vehementno zmotil in razglasil, da amandma ni bil sprejet, potem pa lovil sapo, ko je dojel, kaj se jim je zgodilo. Vse je enkrat prvič, tudi za to koalicijo.
S tem smo prišli spet nazaj k tistim dogodkom pred prvomajskimi prazniki, ki so se teden dni kasneje zdeli malo pomembni, izstop stranke DeSUS pa vreden le zamaha z roko. Pa ni tako. To je danes realni domet vladajoče koalicije, in šele začelo se je. Velja spremljati, koliko bodo poslanci prihodnje mesece še potovali na mednarodna srečanja. Malo. Zelo malo. Ker zdaj šteje vsak glas. Za koalicijo ta trenutek v resnici največ naredi vodja opozicije Janez Janša, ki mu je pod častjo redno sedeti na sejah državnega zbora. S tem ji posredno daje glas večine. Če hoče in dokler hoče.
Zdi se namreč, da sta pretekla dva tedna uspavala koalicijo in da se ji začenja dozdevati, da ji vladne in koalicijske krize ne bo treba reševati. Da bodo nekako prišli do poletnih počitnic, potem bo že jesen, do naslednje volilne kampanje pa bo tako rekoč pol leta (ker kampanja se vendar začne že poleti, kajne), in mandata te vlade bo po redni poti konec. To je le iluzija. Vsak teden bo bolj zaostreno, ob morebitnem padcu pokojninske reforme na referendumu pa bo vladna in koalicijska kriza spet izbruhnila v vsej svoji veličini. Trapasti amandma je torej jasno napotilo vladajočim politikom, da se ne morejo izogibati dejanskemu stanju - dejstvu, da imajo v državnemu zboru le še navidezno oziroma občasno večino.
Danes bi se lahko zdelo, da slovenski izhod iz krize pade ali uspe s pokojninsko reformo. Da bo s sprejetjem ali z zavrnitvijo pokojninske reforme vsega konec. Ne bo. Ima pa velik vpliv. A izhod iz krize je zadeva operativne vlade in koalicije. Koalicija, ki je odvisna od enega skoka na kavo, to ni.
Seveda pa so možne tudi druge rešitve. Janez Janša že zbira prave zamisli. Pred dnevi sem govoril s predstavnikom latvijske vlade, se je pohvalil v sredo na TV Slovenija. »Oni so na zunanjem ministrstvu odpustili 30 odstotkov ljudi. Zdaj se plače že dvigujejo in tudi zaposlujejo že. Zategnili so pas. Mi pa se zadolžujemo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.