Rastko Močnik

 |  Mladina 18  | 

Šestdesetletnica

Ob šestdesetletnici vojaške zmage nad fašizmom in nacizmom doživljamo tako rekoč državno operacijo zgodovinskega revizionizma

© Tomo Lavrič

Vlada sicer lahko zasede glavne ustanove za proizvodnjo preteklosti in z njihovo pomočjo razširja svojo uradno različico, a ideološkega monopola si ne bo mogla zagotoviti. Ta čas se stališča v boju za interpretacijo preteklosti v grobem razvrščajo v štiri skupine. Po prvem pogledu so komunisti začeli državljansko vojno, pravi domoljubi pa so se uprli komunistični revoluciji; kolikor so pri tem sodelovali z nacifašizmom, je bila kolaboracija izsiljena in so zanjo krivi komunisti. Drugo stališče meni, da so bili partizani sicer v večini domoljubi, a so komunisti njihov boj izkoristili za svojo revolucijo; na nasprotni strani so bili protikomunistični domoljubi sicer zadosti bistri, da so spregledali komunistično zaroto, a so bili hkrati vseeno preveč lahkoverni, zato so jih lahko zapeljali h kolaboraciji: za grozote sta krivi rdeča in črna internacionala in njuni domači agenti, narod pa je dvojna žrtev in se mora skoz spravo otresti obojnega totalitarističnega zla. Po tretjem stališču narodnoosvobodilnega boja ni mogoče ločiti od boja proti fašizmu: narodno osvoboditev sta izbojevala Osvobodilna fronta in partizansko gibanje, domobranstvo je bilo kolaboracija z okupatorjem in nacifašizmom. Po četrtem pogledu se s preteklostjo ne kaže obremenjevati, gledati naj bi bilo treba naprej, ne nazaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: