Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

18. 10. 2013  |  Mladina 42  |  Pamflet

Kreatorka najboljšega sveta

Vivisekcija novih trendov vladanja

Z uvajanjem davka na nepremičnine se vlada sooča s proračunskim primanjkljajem tako, da kani državljanom naložiti za 200 milijonov novih dajatev v obliki davka na nepremičnine. Zgrešene bančne in druge investicije bo poplačalo ljudstvo. Potem ko je športni kompleks Stožice banke spravil ob več kot 100 milijonov, se je naposled le našel plačnik. Polovico novih dajatev stavbnih lastnikov v naslednjem letu bo torej šlo za pokritje stožiške izgube.

Vsekakor veliki družbeni obrat: državljani bodo ob plačevanju novih položnic počasi spoznali, da velike državne investicije niso le medijske zgodbe, ampak realnost, za katero na koncu plačajo oni. A množice, ki jih skrbi prihodnost, je v hipu pomirila premierka, ki je zadnjič pojasnila svojo politiko v enostavnem stavku: To počnemo zato, da bodo prebivalci Slovenije živeli v svetu, ki bo najboljša verzija od možnih svetov.

Vzemimo dobrohotno pravljičarko Alenko in poglejmo, kakšen svet nastaja v deželi, ki jo vodi »Pozitivna Slovenija«?

Dober mesec nazaj so bili mediji, koalicijski partnerji, ljudstvo in celo sama predsednica vlade zgroženi nad dejstvom, da so v »Luki Koper« inštalirali za direktorja Gašparja Gašparja Mišića. V hipu so odstavili nadzornike, ki so iz najglasnejšega člana PS napravili prvega moža enega največjih državnih podjetij. In rezultat? Po velikih kolobocijah so se zdaj sestali novi nadzorniki in – podpisali pogodbo z GGM. -??? No, prva nadzornica Alenka Žnidaršič Krajnc je smeje se pojasnila, da pač verjame, da bo gospod kos funkciji. GGM, ki ne po starem statutu ne po novem nima potrebnih kompetenc, bo na lepe oči načeloval velikemu gospodarskemu mastodontu. Preprosto, po tej logiki bi lahko koprsko luko vodil malodane kdorkoli, ki ima podporo vladajoče stranke. A to je le prvi korak. Z novim direktorjem so podpisali pogodbo, ki ne določa le višine plače. Nacionalka v svojem poročilu ni prinesla drugih detajlov, medtem ko je POP TV obelodanila še ostale podrobnosti: poleg računalnika, osebnega avta in drugih malenkosti bo imel na voljo še kreditno kartico z neomejeno porabo in letno vsoto 7 tisočakov za izobraževanje.

Sanjski direktor, ki pozna vse rešitve, bo na leto lahko porabil dvakratno vsoto, ki jo plačajo letno študenti na zasebnih univerzah. Zakaj naj davkoplačevalci plačujejo direktorju še dodatno šolanje? V času, ko bodo sto tisoči plačevali novi davek za pomoč državi, ta nagrajuje državnega menedžerja še s čarobno kartico, ki izpolni vse njegove želje.

Ena izmed značilnosti slovenskega gospodarstva je bila življenje v dveh svetovih: uprave podjetij so si omišljale kraljevske apanaže, medtem ko mali delničarji pri tem niso imeli besede. Ja, bili so lastniki, ki pa niso imeli vpliva na kasto upravljavcev. Posledica je popolni razpad delničarstva. Ni več podjetja, ki bi denar za nove projekte dobilo tako, da bi razpisalo nove delnice. Še desetletje nazaj so v vrstah čakali, da bi lahko vplačali nove delnice banke NKBM. Torej, lastno ljudstvo v gospodarstvo ni več pripravljeno investirati.

Vlada Alenke Bratuškove pa nadaljuje v najslabši maniri razsipniško nagrajevanje GGM in podobnih. Istočasno pa večini nalaga nove davščine!????

A oblast je našla tudi odgovor, kdo bo odslej financiral podjetja. Ko bi pred letom rekli, da bo novi čudežni bančnik gospod Janko Stepišnik, bi padli v krohot. Toda danes ta jankovićevski minister napoveduje, kako bodo s pol milijarde zagnali investicijski cirkus, pardon ciklus.

Še pogled proti športu. KK Olimpija je dosegla dno v pol stoletni zgodovini. Ne le, da je po slabih rezultatih izpadla iz Evrolige, celo v regionalni ABA ligi je dosegla klavrni rekord. Zadnjič je v stožiški lepotici katastrofalno izgubila z zagrebško Cibono, pri čemer je v zadnji četrtini dosegla en sam samcat koš. In kdo vodi osrednji ljubljanski klub? Že leta mu predseduje Jani Möderndorfer, eden sanjskih Jankovićevih dečkov. A stvar je še hujša – od nikoder zahteve, da se PS takoj umakne iz vodenja kluba.

Vladavina PS pozna tudi zgodbe o uspehu, ena takih so »Lekarne Ljubljane«. Ki pa delujejo praktično brez konkurence, saj mestna oblast izdaja koncesije, točenje - jih ne izdaja, zasebnim lekarnarjem. Sanjski srednji vek, kjer glavar onemogoča tržno tekmo. Vendar gre zadeva še naprej, zdaj »Lekarne Ljubljane« začenjajo svojo bogato dobičkonosno dejavnost širiti po drugih občinah, še malo in bo po vsej Sloveniji samo LL. Urad za varstvo konkurence molči, v tem ne vidi nedopustnega monopola enega izmed podjetij. In tako nastaja Slovenija kot najboljša verzija od vseh možnih svetov.

In kaj je bil veliki medijski spin tedna? Časnik »Delo«, za njim pa še nacionalka, je na veliko objavil rezultate ankete, po katerih so vprašani v absolutnem številu dejali, da bi se morala Zoran Janković in Janez Janša umakniti iz politike. – Pa saj teh dveh oseb sploh ni v vladi. Pri čemer je zanimivo, da anketa ni spraševala o realnosti, denimo o tem, ali naj gospod Janković odstopi s funkcije ljubljanskega župana. Tako vprašanje, ki bi pokazalo stopnjo njegove priljubljenosti, je očitno tabu.

Medtem pa diktatura komunističnega režima doživlja renesančne hvalnice, tokrat so nam mediji postregli s proslavo AFŽ, institucije antifašistične fronte žensk, katere značilnost je bila tudi preganjanje drugačnih. Predvojne intelektualke, ki niso bile njene članice, so vrgli v zapore in jih izbrisali, kot denimo legendarno Angelo Vode. Predsednica AFŽ Vida Tomšič je še v šestdesetih posegla v časnik »Nedeljski Dnevnik«, ki mu je prepovedala objavljati projekt izbire Miss Slovenije.

In danes premierka Alenka Bratušek s svojim govorom poje nove hvalnice AFŽ.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Tomaž Wirth

    Kreatorka najboljšega sveta

    Tedensko filigransko analiziranje delovanja g. Jankoviča oz. PS je že skoraj podzavestno, rutinski odziv pisca skozi prelite povedi, kot je moje vsakodnevno jutranje nastavljanje skodelice pod kavni avtomat. Več