• »Ne levo, ne desno – tukaj smo«

    Pod Prešernovim spomenikom se je ob napovedani uri pred nekaj sto najbolj zagrizenimi protestniki, med katerimi so mnogi nosili bele maske zombijev oziroma političnih duhov, začel dvodnevni Prešerni Protestival. Za ogrevanje prisotnih je poskrbela glasbeno-gledališka fešta kot uvod v kulturno umetniško manifestacijo z izrazitim pozitivnim nabojem, s katero ustvarjalci z razgibanim kulturnim programom na svoj način izražajo nestrinjanje z aktualnim stanjem v družbi. Zbrane je nagovoril eden od pobudnikov Protestivala Matija Solce, ki je napovedal največjo procesijo belih mask doslej.

  • 6. 2. 2013  |  Politika

    Dr. Franc Trček: Odgovor na ‘Odgovor policije na nasilje’

    Objavljamo odgovor dr. Franca Trčka na navedbe Rafaela Viltužnika, pomočnika direktorja mariborske PU in višjega policijskega svetnika, v katerem dr. Trček opiše postopek aretacije, med drugim tudi to, kako so mu ob 'strokovnem' prijemu odvzeli očala in čeprav jih je prosil, naj mu jih vrnejo, saj slabo vidi, tega niso želeli storiti.

  • Max Modic

    7. 2. 2013  |  Družba

    Dvodnevni Prešerni Protestival –
    s kulturo nad diktaturo

    Kulturno-združevalni dogodki pod skupnim imenom Protestival, ki bodo trajali vse do odstopa obstoječih elit, so namenjeni tako kulturnemu izrazu ljudstva, kot druženju, diskusijam, podiranju ideoloških zidov in iskanju temeljev prenovljene, ozaveščene in kulturne družbe, pravijo organizatorji. Protestival je klic po družbeni prenovi, po vrnitvi k človeku in odvračanju od manipulacij kapitala. Danes, 7. februarja, dan pred slovenskim kulturnim praznikom in Tretjo vseslovensko ljudsko vstajo, se bo na Prešernovem trgu v Ljubljani začela dvodnevna edicija Protestivala, kulturnega protesta, ki bo tokrat trajal kar dva dneva, namenjen pa bo protestniškemu druženju ob kulturnem programu.

  • Max Modic

    7. 2. 2013  |  Družba

    Sodelujte na Protestivalu s svojo zombi masko!

    Zombiji vseh dežel, združite se na Protestivalu! Pridite razmeram primerno opremljeni in že doma naredite svojo masko. Stvar je dokaj enostavna: potrebujete šeleshamer formata B3, škarje in nekaj ročne spretnosti, da izdelate podobo, ki jo v vaši želji po bolj pošteni, socialni državi, prepoznava skorumpirana, povampirjena oblastna elita v tesni spregi z izkoriščevalskim kapitalom. V zombije se prelevite v čim večjem številu in dokažite ignoratski vladi, da še zdaleč niste ljudje brez zavesti! Navodila za uporabo v (gibljivi) sliki in besedi priložena.

  • 5. 2. 2013  |  Kultura

    Protestival: Prešerno s Prešernom

    Dan pred kulturnim praznikom in 3. vseslovensko ljudsko vstajo se bo na Prešernovem trgu v Ljubljani začel dvodnevni kulturni protest - Protestival. Kot sporočajo, bo Protestival tokrat trajal kar dva dneva, tudi tokrat pa bo namenjen protestniškemu druženju ob kulturnem programu.

  • Andrej Adam

    4. 2. 2013  |  Politika

    Komentar: Kulturni boj?

    V vstajniških dneh prihaja do jasnega izraza struktura neoliberalnega gospostva. Vstajniška pot, ki ima prav v teh dneh precejšnje, čeravno ne nerešljive težave z iskanjem sebi primerne oblike ideologije in organizacije, je posuta z mnogimi ovirami. Ena največjih, ki bi jo bilo treba obiti, je kulturni boj.

  • Komentar: Slovenski časovni stroj

    “Na kulturni praznik se bo odločalo o tem, ali bomo odslej govorili naš jezik ali jezik politikov. Takoj, ko bomo reagirali na provokacije članov Zbora za republiko in seveda tudi na provokacije s strani vstajnikov, se spuščali v konflikte ali celo nasilje, bo ogrožena vsebina protestnega gibanja.” To so besede, ki jih je zapisal Miha Blažič, bolj znan pod umetniškim imenom N’Toko, o slovenski stvarnosti, za spletno stran http://www.drzavljanskaodgovornost.si/.

  • Max Modic

    4. 2. 2013  |  Družba

    Izpraznimo center Ljubljane

    Na socialnem omrežju Facebook je zaživela iniciativa, ki apelira na somišljenike in kakopak na vse ljudi dobre volje, da 8. februarja med 11. in 13. uro, ko bo Zbor za republiko po črki zakona uzurpiral Kongresni trg, ostanejo doma oziroma izpraznijo center Ljubljane. Skratka, potrdite udeležbo s tem, da potrdite svojo neudeležbo. »S svojo odsotnostjo na Kongresnem trgu in celotnem centru Ljubljane v času prireditve Zbora za republiko pokažimo neodobravanje njihove strategije,« vabijo organizatorji dogodka.

  • 4. 2. 2013  |  Politika

    Trček: Gre za načrtno zastrahovanje

    Na mariborski občini so danes zaradi napovedi protestnikov, ki so se organizirali preko Facebooka in napovedali današnji prihod na sejo, zavladale izredne razmere. Pred začetkom seje so stavbo mestne občine zavarovali policisti, gasilci in varnostniki. Ko so svetniki začeli s sejo, so policisti protesnike nasilno odstranili iz občine, sociologa Franca Trčka pa so priprli. Eden od policistov je po poročanju Večera.si odrinil protestnico tako močno, da je obležala na tleh in so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico.

  • Max Modic

    4. 2. 2013  |  Družba

    Slovenija bo znova vstala

    Če si za to priložnost sposodimo verze iz Župančičeve Dume ter jih razmeram primerno predrugačimo v: »Vozil po zemlji sem naši in ...« In kaj že? Pil nje prelesti? Kje pa, prej » ... in dobil čir na želodcu«, kot je nekoč Župančiča že prepesnil Tomaž Šalamun. Da, čir od oblastnikov in njihovih ukrepov, agonije ranjene živali, ki se noče odsesati z državnega korita. Težo tega čira je čutiti vsevprek po Sloveniji, zato so v brk uzurpaciji Kongresnega trga v prestolnici, ki si jo bo na kulturni dan privoščil Zbor za republiko, danes na nadvozih primorske avtoceste med Uncem in Novo Gorico vzniknili pozivi k čimvečji udeležbi na 3. Vsesovenski ljudski vstaji, ki se bo zgodila potem, ko bo Zbor izpraznjenemu centru Ljubljane odrecitiral svoje. Skratka, če se vrnemo na začetek: »Vozil po zemlji sem naši in pil nje proteste ... « S srcem za Tretjo vseslovensko ljudsko vstajo, kakopak.

  • Max Modic

    4. 2. 2013  |  Politika

    »V Sloveniji očitno nimamo vlade, pač pa strahovlado«

    Sociolog in profesor na Fakulteti za družbene vede Franc Trček, edini, ki ga je policija priprla na protestu pred začetkom seje mariborskega mestnega sveta, od katerega protestniki zahtevajo razpustitev in nove volitve, je po dveurnem pridržanju zatrdil, da je bila njegova aretacija vnaprej načrtovana in da gre pri tem za načrtno zastraševanje. "S strani policije mi je bilo povedano, da so od nadrejenih dobili navodilo, naj iz množice ven potegnejo tokrat mene. Pri tem so me vlekli za šal, mi zbili očala ter strgali bundo. Na policiji so mi povedali, da me bodo poklicali tudi na informativni razgovor glede mojih objav na Facebooku," je povedal Trček. Policija to zanika.

  • 1. 2. 2013  |  Družba

    "Ne pozabimo: Cesar je gol! Na nas je, da tako tudi ostane"

    Govor dr. Ksenije Vidmar Horvat na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Verjame v "samoupravno demokracijo, kjer z družbo upravljamo ljudje, državljani in državljanke, rezidenti in izbrisani. Demokracijo, ki se bo, če bodo položeni pravi temelji, nekoč upravljala kar sama."

  • Max Modic

    31. 1. 2013  |  Družba

    Javna tribuna: Slovenska kultura sredi razpada vrednot

    Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je z današnjo javno tribuno v Cankarjevem domu (CD), naslovljeno Slovenska kultura sredi razpada vrednot, obudilo tradicijo javnih tribun iz 80. let in dalo glas predstavnikom civilne družbe. Tribune se je udeležilo več kot 80 skupin civilne družbe, o stanju v državi pa je spregovorilo skoraj 30 govorcev, ki so ponudili svojo vizijo izhoda iz krize. Kot je znano, je DSP že januarja 1985 organiziralo tribuno z naslovom Slovenski narod in slovenska kultura, dve leti kasneje pa je sledila javna tribuna o ustavnih spremembah. Leta 1988 je DSP izdalo Prispevke za novo slovensko ustavo, na tribuni maja istega leta pa je sedanji predsednik DSP Veno Taufer ob prihodu v Cankarjev dom izvedel, da so aretirali Janeza Janšo.

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Stranke so se v celoti polastile oblasti ljudstva«

    Govor Toneta Peršaka na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu.  Peršak je poudaril da je to, kar lahko danes razberemo iz novoreka etablirane slovenske politike, nekakšen ideološki spaček neoliberalizma in celo skrajnega konservativizma, ki človeka v celoti podreja na videz gospodarstvu, v resnici kapitalu in zahtevam po rasti kapitala oziroma dobičkih in hkrati zahteva od njega spoštovanje davno preseženih moralnih norm, predsodkov in omejitev.

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Slovenska partitokracija kot zvesti hlapec neoliberalnega kapitalizma«

    Govor Petra Kovačiča Peršina na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Peršin je izpostavil, da je oblast, ki podpira gospodarske elite, ki gledajo v delavcu le sredstvo za dobiček, ponižala človeka v predmet uporabe. "Taka država je lutka v rokah svetovne finančne oligarhije in zavesto izničuje svoj ustavni temelj, da je socialna država in da je vladavina ljudstva." 

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Najpomembnejša je etična prenova države in družbe«

    Govor Matjaža Hanžka na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Hanžek je opozoril, da je s somišljeniki že pred letom in pol ustanovil Gibanje za trajnostni razvoj, kjer so ponudili alternativo uničevalski logiki neoliberalnega kapitalizma. "Alternativo, ki upošteva vse vidike človekovega življenja in družbenega razvoja."

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Problem je popolnoma odsotna politična odgovornost«

    Govor Igorja Koršiča na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Koršič se je med drugim vprašal, kaj moramo kot odgovorni državljani storiti? "Naše predstavnike v parlamentu moramo opozoriti, naj nas pozorno poslušajo. Rajanja je konec.  Čimprej  naj vložijo konstruktivno nezaupnico." 

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Oblastniki hočejo prestrašene, vodljive in bogaboječe ljudi«

    Govor Mihe Butare na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Butara je med drugim povedal, da tako kot naša država, tudi osamosvojitev ni, ne more biti in nikoli ne bo privatna last posameznika ali katere koli stranke. »Sedanja Vlada, kot prva v naši novejši zgodovini, onemogoča delovanje veteranov in ustvarja nove delitve na ideoloških področjih, kakšnih v preteklih letih ni bilo. Na pohodu je klerofašizem kot ga naša generacija ni nikoli poznala.«

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Oblastniki niso izgubili pendreka, zgolj moralo«

    Govor Borisa Vezjaka na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Vezjak je kot član skupine Skupaj za Maribor in Odbora za pravično in solidarno družbo opozoril, da so lahko samo tisti, ki so res izgubili moralo, vse etične kompase, tako zaničljivi v svojem preziru do ljudi na ulicah, do demosa. »Kdor prezira celo ljudi na ulicah, jih torej, in to je logično, tem bolj na njihovem delovnem mestu, v družinskem in socialnem okolju, v vseh možnih življenjskih situacijah njihovih stisk.«

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Gre za boj za uresničitev ustave«

    Govor Uroša Lubeja na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Lubej, urednik Novomeškega Čuvarja, pobudnik ljudske nezaupnice in udeleženec gibanja Vseslovenska ljudska vstaja, je podal zahtevo, da se v pravni red vnesejo prvine neposredne demokracije in med njimi ljudska nezaupnica. »Tudi to nikakor ni zahteva, ki bi bila v nasprotju z ustavo, saj njen 1. in 3. člen govorita o tem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Sam sem, skupaj s še tremi Novomeščani, pobudnik in avtor peticije za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice.«

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    “Ljudje z 250 evri ne morejo čakati naslednje revolucije”

    Govor Barbare Rajgelj na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. "Rada bi se zahvalila, da ste me povabili, čeprav nisem poročen, heteroseksualen, domoljuben starejši moški," je Rajgljeva zaključila svoj govor, pred tem pa opozorila, da ljudje trpijo strašne socialne stiske, ki na eni strani zahtevajo takojšnje pragmatično reševanje najbolj akutnih sistemskih nepravičnosti, hkrati pa na drugi strani subverzivno mišljenje, ki spodjeda strukture, ki tovrstne nepravičnosti omogočajo.

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Upreti se poniževanju intelekta ljudi«

    Govor Elene Pečarič na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Pečaričeva je poudarila, da so vse parlamentarne stranke jasno pokazale, da imajo skupno agendo neoliberalizma in da se vedno poenotijo pri zatiranju ljudstva. »Zgolj pomislimo na spremembo referendumske zakonodaje, ki bo praktično onemogočila referendum. Pa pljunek v obraz ljudstvu z včerajšnjim povišanjem financiranja strank.«

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    “O politični kulturi, ki nam hromi duha”

    Govor Mirana Zupaniča na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Zupanič je med drugim povedal, da bomo morali sami iznajti načine, kako obvladati silnice, ki delijo in hromijo našo zavest ter jo potiskajo v samouničevalne spopade. “Iznajti bomo morali načine, kako z lastnimi močmi usmeriti svoje zmožnosti k napredujočemu samouresničenju.”

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Kriza kapitalizma ali kriza vrednot?«

    Govor Luke Meseca na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Mesec je pojasnil, da se ne soočamo s krizo vrednot, ampak s krizo kapitalizma in ta ni specifično slovenska, ampak globalna. »To sta dve ključni lekciji za organizacijo našega boja proti krizi. Ker vemo, da ne gre za krizo vrednot, vemo, da nas ne bodo rešile tehnične vlade, neomadeževani obrazi ali moralno prečiščenje družbe.«

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Čas je, da z internetom demokratiziramo demokracijo«

    Govor Vuka Ćosića na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Ćosić je v svojem prispevku nanizal iztočnice za resno vizijo - ne o vračanju na staro, predkrizno stanje te skorumpirane, potrošniške družbe in države, ampak za takšno pravično in solidarno slovensko družbo, v kateri se bomo boljše učili, razvijali gospodarstvo in se trajno aktivno ukvarjali z višanjem demokratičnih standardov.

  • 31. 1. 2013  |  Družba

    »Ne sanjamo več samo o obuditvi socialne države«

    Govor Aljoše Slameršaka na javni tribuni Slovenska kultura sredi razpada vrednot v Cankarjevem domu. Slameršak, ki je govoril v imenu Študentske Iskre, je poudaril, da je bila socialna država klinično mrtva še pred začetkom krize. »Poleg vzpostavljenih, a zadnje čase zanemarjenih norm o brezplačnem javnem šolstvu, zdravstvu, dostojnih pokojninah in plačah, zahtevamo državo, v kateri bomo lahko brez strahu pred brutalnostjo nevidne roke trga, sledili svojim perspektivam in ambicijam. Zahtevamo državo, v kateri bo znanost sredstvo družbenega napredka in ne orodje za akumulacijo kapitala.«

  • Max Modic

    30. 1. 2013  |  Družba

    2. vseslovenski virtualni ljudski protest

    Lahko se zgodi, da na kulturni praznik 8. februarja zaradi tega ali onega razloga ne boste mogli v prestolnico, da bi skupaj z desettisoči protestnikov izrazili nezadovoljstvo nad stanjem v slovenski politiki, ki državo peha na rob socialne katastrofe. Nič hudega, protestirajte kar zdaj. Od od danes naprej namreč na socialnem omrežju Facebook poteka 2. vseslovenski virtualni ljudski protest.

  • Metod Bočko

    29. 1. 2013  |  Družba

    Tako je govoril Mahatma Ghandi

    Mohandas Karamčand Gandhi (1869 - 1948) se je v politično zgodovino dvajsetega stoletja vpisal z delovanjem, ki ga je opredelila privrženost nenasilju. Ko je Gandhi iskal primerno besedo za pasivni odpor, ki bi najbolje opisala njegova nenasilna prizadevanja, je v časopisu Indian opinion razpisal nagrado za tistega, ki bo predlagal najprimernejšo indijsko besedo. Njegov nečak Maganlal Gandhi je zmagal na natečaju, ko je predlagal besedo: sadagraha (sat – resnica; agraha – trdnost), ki jo je Gandhi kasneje spremenil v satjagraha (satya tudi izhaja iz korena sat, pomeni pa biti), da je bila bolj jasna. Resnica tako izhaja iz biti. Iz tega lahko izpeljemo Gandijevo idejo, da je satjagraha v svojem bistvu orožje resnicoljubnih. Satjagraha pomeni moč resnice.

  • 28. 1. 2013  |  Družba

    Odprto pismo:
    »Javnega prostora ne damo!«

    Iz Mreže za neposredno demokracijo so danes na notranjega ministra Vinka Gorenaka naslovili odprto pismo z naslovom 'Javnega prostora ne damo!' Podpisniki v odprtem pismu med drugim izražajo skrb in ostro protestirajo glede informacij o nabavi opreme za vohunjenje za državljani, ki se udeležujejo protestov. Odprto pismo Mreže za neposredno demokracijo objavljamo v celoti.

  • 26. 1. 2013  |  Politika

    SDS organizira shod svojih podpornikov hkrati s 3. vseslovensko ljudsko vstajo

    Na spletnih omrežjih je zokrožilo sporočilo in vabino Zbora za republiko, ki poziva svoje podpornike, naj se 8. februarja ob 11.00 uri na Trgu republike udeležijo "javnega shoda z bogatim kulturnim programom".