Marko Zorko

29. 9. 2006  |  Mladina 39  | 

Drnovšek kot slovenska naravna nesreča

© Tomo Lavrič

Najprej Romi, nakar še Drnovšek ...
Življenje v svobodnem sanatoriju Slovenija po zadnji vojni

"Plavamo proti toku, kar je še težje, ker imamo oprtan nahrbtnik."
Borut Pahor: Retro Strel-Humar ali trije koraki v športno blaznost

Čustveno stanje mlade krave, druge največje slovenske domače živali
Pesem Zorana Predina

Matjaž Hanžek: "Organi pregona za nadlegovanje v vojski so prepočasni."

Starejši vodnik Mirko: "Še hitreje jih je treba preganjati in nadlegovati!"

Tajska je dežela, kjer bi hotel živeti! Ne samo, da imajo tam fantastično hrano, politično je to najbolj urejena in stabilna država na svetu. En dan po vojaškem udaru piše, da je na Tajskem dan brez posebnosti, država deluje normalno. Ali bi si to upali reči za Slovenijo? In kralj reče, ljudje naj ostanejo mirni, uradniki pa naj odslej poslušajo generala Boonyaratkalina. Virant bi si prste polizal, ko bi lahko tako poenostavil upravo. Tako vam pravim, kralja smo potrebni, pa bo mir. (Ali je Drnovšek s prestolonslednikom Aleksandrom samo treniral?) In začasna ustava bo pripravljena v dveh tednih in v tem času bosta imenovana tudi nov parlament in premier. Ne samo mi, Evropa ni nič proti Tajski, kakšne težave imamo z ustavo! In kakšni kraji so to, kjer se skoraj sprejemajo stave, kdo bo prvi odpoklican, Drnovšek ali papež?

Če bi hoteli na kratko opisati, kaj je naredil papež, bi morali uporabiti tiste besede, ki jih je na zaprti seji izrekel madžarski premier, pa si ne moremo privoščiti, da bi kakšni naši demonstranti razdejali uredništvo. Polomil pa ga je zato, ker je pozabil, da je z imenovanjem na to mesto postal politik in da zato ne more več ravnati kot svobodni intelektualec, ki lahko javno razvija teze in o njih diskutira. Opravičiti se ne more, ker bi s tem priznal, da je šlo za žalitev. Rekel ni seveda nič takega, da bi lahko vzbudil tako burne reakcije v islamskem svetu, in očitno je, da nikogar ni nameraval žaliti. Toda citat, ki ga je izrekel, ponavljajo kot mantro sovraštva in ima podobno usodo, kot jo je imela pri nas Kučanova mantra (martra!) o "diskvalifikacijah in likvidacijah", ki je bila stokrat razložena kot napačno interpretirana, pa vendar jo je Janša zmeraj na pašo gnal, ko je rabil kaj politične drobnice za h glavni jedi.

Papež je edini politik, ki je tudi uradno nezmotljiv, kar je privilegij in še večja obveza, da ne rečeš nič takega, za kar bi se moral opravičevati. Zdaj je neka druga religija tista, ki zahteva od papeža, da prizna zmotljivost in sam demantira enega pomembnih vzvodov papeške oblasti in cerkve sploh. Mar mu je bilo tega treba? Kako naravnost ljubko prisrčno je, ko intelektualec Bush zastavi svojo besedo pri malezijskem premieru, da je papeževo opravičilo "iskreno", in on pravi, da "meni, da opravičilo lahko sprejmejo, in upajo, da ne bo več izjav, ki bi jezila muslimane". Če je to plačilo za mir, je dobilo zahodno pojmovanje svobode govora zaušnico kot že dolgo ne in še hvaležno bi moralo biti zanjo. Islamski svet pa je zakoličil nov člen v medcivilizacijskih odnosih - člen 133, po katerem si lahko kriv tudi za tisto, kar se nekomu zdi, da si nameraval storiti, čeprav tega nisi storil. Naša cerkev to že pozna. Strelnikoff je ne vem kolikokrat zagotovil, da s tisto podgano niso nameravali nikogar žaliti, pa jim niso hoteli verjeti in so zahtevali opravičilo in celo sodno preganjanje.

Z intelektom in politiko imata težave tudi Janša in Drnovšek. To, kar se dogaja med njima, nima nobene zveze s politiko, to so karakterne zadeve, ki jih vodijo čustveni vzgibi, če je videti še tako hladno razumarsko. Težava je v tem, ker sta si tako hudo podobna v tistih trenutkih, ko si stopata nasproti kot fantiča s Pavlove ulice, ki imata za skladovnico drv svoj bunker in tam kopičita gnila jabolka ali ledene kepe. Nasproti si stojita vodji Grosupeljskih fantov in Kisovskih pobov. Ali kakor bi se reklo v Švejku, znameniti ravs se nadaljuje! Tako lahkotno bi lahko pogledali na vse skupaj, če ne bi bil ta javni nekajmesečni prepir ali po domače (po Gyurcsanyjevo) nategovanje, žaljiv tako za predsednika države, predsednika vlade in za državo Slovenijo. In kaj potem še ostane volilcem? Nič, samo poslušajo lahko, kaj si drug o drugem mislita, ko obiskujeta razne prireditve in kraje, od Triglava in morja do Hotize in otroškega bazarja in sejmov - očitno samo še zato, da lahko kakšno drug drugemu zabelita. On mi ne da denarja, naj me prosi zanj, zakaj ga je pa zapravil za neumnosti, podredili bi si radi predsednika, lahko damo, če vzamemo revežem iz rezerv za naravne nesreče - Drnovšek kot slovenska naravna nesreča? - in podobno. In v takem vzdušju se ljudje ne odločajo več politično, ker tukaj ni nobene politike, ampak se po svojih karakternih značilnostih postavljajo na to ali ono stran plota, še bog, da ne bi izpulili kakšne late. Zato naslednji politični barometer ne bo pokazal, kakšna je trenutna politična razdelitev v Sloveniji, ampak kakšno je čustveno stanje prve največje slovenske domače živali - povprečnega volilca.

Jaz sem si že takrat, ko je Drnovšek kandidiral za predsednika, rekel, mar bi do konca oddelal mandat in začel potem na svoje, pa bi odšel v slovensko zgodovino kot Drnovšek I., zdaj bo pa odšel kot Kučan II. Zdaj se je pokazalo, da noče biti drugi. Kakšno usodo mu bo na koncu namenil narod, se bo še videlo. Nekateri na primer pravijo, da vlada načrtuje gradnjo umetnega otoka pred Izolo samo zato, ker bi bil prevoz na Sv. Heleno predrag.

In še Kotiček za žaljenje dobrodelnosti. Dobrodelna večerja na Bledu. Zaslužek je namenjen za nakup prehrambenih paketov za slovenske družine v stiski. Namreč, kako lahko dobrodelno ješ zato, ker je nekdo drug lačen? Kakor piše, "bodo lahko gostje uživali v morski žabi v krompirjevem ovoju na grahovem pireju in žafranovi omaki, žlikrofu z repkom potočnega raka in šampanjsko omako ter jakobinki na solati iz kreše in avokada. Poskusili bodo jelenov medaljon z mauscon omako, nadevane prepeličje prsi na piri s suhim sadjem, kvašen štrukelj in kuhano zelenjavo z maslom ter se posladkali s čokoladnim belim in temnim mousseom na lešnikovem biskvitu, kumkvatovim sorbetom z limoninim timijanom in mariniranim sadjem z medom". Za takšen meni bodo gostje skupaj z vinom odšteli po 8500 tolarjev na osebo. Po kriterijih Konzuma ne pridete s tem skozi niti v srednje dobri gostilni. Se pravi, tisto, kar bodo plačali, bodo tudi pojedli, ostalo gre pa za reveže. Po metodi, ki sta jo v zgodnjih delih promovirala Blaž Ogorevc in Ivo Volarič - Feo: "Prvo, kar vidimo, je prebavni trakt, ki se začne z vhodno odprtino in konča z izhodno odprtino." Vso to vrhunsko hrano, ki so jo našteli, bodo požrt-vovalno in z globokim čutom za sočloveka predelali v kartonske škatle z makaroni in obtolčenimi konzervami, tik pred potekom roka trajanja. Reciklaža, kjer se iz zlata dela govno. "Prvo, kar vidimo, je prebavni trakt ..."

Zaznamek: Na pripombo iz prejšnje številke, da bodo v primeru romske stavke Romi najprej morali začeti delati, da bodo lahko potem delo prekinili, je prišel bliskovit odgovor - Romski zaposlitveni center Dolenjske bo začel delovati oktobra.

P. S. Zadnje novice pravijo, da se je Drnovšek odpovedal denarju in potovanjem v tujino. Po domače povedano, tudi Drnovšek stavka.