Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 38  |  Kolumna

Patriarhalni antiavtoritarci

Koliko štejejo predvolilne besede?

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_38.jpg

© Tomaž Lavrič

Oddaja »Resnica o Patrii« je najprej za dva tedna ohromila predvolilno kampanjo, zdaj se spreminja v občasni bumerang, po volitvah pa bo definitivno ugasnila najmanj do trenutka, ko bodo preiskovalci bodisi ovrgli bodisi potrdili kakšno izmed domnev. Zato je kot njen politični domet pomenljiv njen medijski status, se pravi kredibilnost novinarja, ki je podal najtežje obtožbe brez oprijemljivih evidenc.
Častno razsodišče (ČR) Društva novinarjev Slovenije je te dni sprejelo odločitev v zadevi politik (nekoč LDS in zdaj Zares) Bogdan Biščak versus »Slovenski tednik«. Po njej je časnik kršil novinarsko etiko, ko je gospoda Biščaka obtožil, da je bil vpleten v neko postojnsko afero. »Slovenski tednik« po mnenju ČR ni navedel vira te trditve niti ni pridobil odgovora na tako hude obtožbe pri napadenem Biščaku.
Če potegnemo analogijo: ker novinar Magnus Berglund v razvpiti oddaji o podkupljenem Janši ni navedel niti vira niti neposrednega odgovora slovenskega premiera na tako hude obtožbe, je po slovenskih standardih kršil novinarsko etiko!
Med posredne uspehe Janševe vladavine je vsekakor šteti izjemen porast skrbi za svobodo medijev. Toliko kot se o poskusih vladnega nadzorovanja medijev govori v tem obdobju, se ni nikoli v slovenski zgodovini.
Časopis »Delo« je npr. 12. septembra kar na drugi strani v velikem članku izpostavil kritiko »International Press Instituta« na račun slovenske vlade, ki pravi, da so slovenske diplomatske note neprimeren način izražanja nezadovoljstva s finskimi mediji. Vsekakor pohvalna tenkočutna skrb za usodo finske državne televizije. Toda istega dne je »Delo« objavilo še en članek o tegobah novinarjev. Na strani sedem je v črni kroniki zabeležilo poročilo o sodbi mariborskega sodišča, ki je obsodilo nekdanjega novinarja »Večera« Mira Petka na nekaj tisoč evrov odškodnine podjetniku Janku Zakeršniku. In kakšno hudobijo je storil Petek? Objavil je članek, v katerem je navedel kazensko ovadbo zoper Zakeršnika in o nedoslednosti poslovanja koroške NKBM. Si je torej novinar vse skupaj izmislil brez dokazov? Nikakor, problem ni bil v tem, da je objavil neresnico, temveč da je objavil datume in višine denarnih pologov, ki so bili po mnenju sodišča neupravičen poseg v zasebnost tožnika.
Casus, ki - če se uveljavi -, bo kastriral slovensko preiskovalno novinarstvo!!!!!! Vsekakor preklemansko usodna zadeva, ki pa je v uredniški politiki »Dela« dobila minoren pomen visavi finske državne televizije; o Petkovem primeru smo brali le objektivno poročilo med kriminalnimi dogodki, medtem ko smo v primeru finske nacionalke prebirali ostro kritiko na privilegirani strani, a kriminalni strani. Pri čemer je zadeva Petek vs Zakeršnik realni precedens, finska nacionalka pa mednarodne pomoči »Dela« pred Janšo sploh ne potrebuje, saj je imuna pred vplivi slovenskega premiera.
V zadnjem tednu so mediji prinesli tri ekstremne predvolilne incidente. Župnik v Bevkah je v oznanilu zagrozil vernikom, da bodo storili smrtni greh, ako bodo volili za stranke, ki z delovanjem nasprotujejo Cerkvi.
Predsednik »Združenja ob Lipi sprave« Stanislav Klep pa je v izjavi za javnost dejal, da bodo nedeljske volitve izbira med demokracijo in totalitarizmom, pri čemer je glas za demokracijo samo glas za SDS.
Ljubljanska nadškofija se je od politično vnetega župnika takoj distancirala in ga primorala, da je umaknil svoj razglas. Besede predsednika minornega združenja, da bi bil poraz Janševe koalicije korak v totalitarizem, so že same po sebi nonsens, pri čemer pa tudi niso doživele omembe vrednega odmeva.
Toda dogodil se je še tretji incident, ko je ljubljanski župan prek televizije pozval državljane, da naj volijo za trojček LDS-SD-Zares z besedami: Ljubljana je leta 2006 pokazala, da je lahko svobodna, naj to dokaže tudi Slovenija. - ?????????????? Zoran Janković, velika ikona psevdolevega trojčka trosi bedastoče, da Slovenija izvzemši Ljubljane ni svobodna in da biva pod okupacijo avtoritarne Janševe hunte.
In kaj so storili voditelji trojčka Borut Pahor, Gregor Golobič in Katarina Kresalova? So se tako kot slovenski nadškof Alojz Uran distancirali od političnega prenapeteža? Nak, skupaj z Jankovićem so se smehljali pred kamerami. In še sami v podobi Kresalove nizali evidentne nesmisle. Katarina Lepa je namreč zanosno izrekla pretehtano maksimo: Hočemo, da bi živeli v normalni državi, kjer bi mirne duše lahko povedali, kaj si mislimo.
Da v mandatu Janševe vlade mediji niso prosto objavljali neskončnih tirad, kjer je vsakdo lahko izstrelil svojo puščico zoper premiera??? Da so se ljudje po bifejih s strahom ozirali naokoli, da jih tajna policija ne bi aretirala med pripovedovanjem kritik in štosov na račun Janše? Gospa Kresalova kot da govori na mitingu »Demosa« pomladi 1990.
Na fenomen Janković je sicer padla tudi nacionalna televizija, ki je v osrednjem dnevniku namenila kar nekaj minut njegovemu predvolilnemu sporočilu, v katerem je najavil, koga bo volil. Celo nekdanji državni predsednik Milan Kučan je ostal v njegovi senci, saj je bil deležen le hipnega posnetka, v katerem je razkril, da bo dal svoj glas SD. Medtem pa je dobil Zoran Janković status osrednje medijske starlete, saj so mediji z vso resnostjo prenašali njegove besede, da podpira vse tri stranke trojčka, volitve bo pa izvedel tako, da bo volil skupaj z ženo in mamo, kjer bodo vsi trije enakomerno podelili glasove: vsak po enemu.
Glavar Ljubljane s tem uteleša patriarhalni koncept družine, kjer pater familias odloča v imenu družinskih članov. Pozor! SD, LDS in Zares so stranke, ki v svojih proklamacijah izpostavljajo sodobni koncept svobodnega individuuma, za političnega botra pa jemljejo človeka z nazori mačističnega in korporativnega gospodarja!?!?!?
Kdo bi ugovarjal, da gre samo za metaforiko. Res? Župan Janković je tudi v sporu s podjetjem »Javna razsvetljava«, ki ima v Ljubljani nekaj desetletno koncesijo. In kako rešuje spor? V imenu MOL je vložil tožbo, toda še preden bo ta obravnavana, je že napovedal, da bo na naslednji seji mestnega sveta predlagal by-pass operacijo, po kateri bo dela, ki jih opravlja »Javna razsvetljava« prenesel na podjetje »Ljubljanska parkirišča«. Medtem pa se je lotil še posebne ilegalne akcije, po kateri je namamil dober ducat uslužbencev »Javne razsvetljave«, da so dali odpoved in jih zaposlil v »Ljubljanskih parkiriščih.«
Popolna manipulacija prava: on je namreč ta, ki z avtoritarno gesto odloča in razsoja v sporu, ne da bi čakal na odločitev sodišča. Pravo je zanj samo instrument mahinacije. Ljudi, ki se ukvarjajo z razsvetljavo, zaposluje v podjetju, ki se ukvarja s parkiranjem, in to še preden bi parkirno podjetje registriral še za razsvetljevalne dejavnosti. Eklatanten primer zlorabe prava!
Njegova velika politična zaveznica gospa Kresalova pa s predvolilnih plakatov brez zadrege sporoča, da je ona garant Slovenije na poti pravne države.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.