Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 20  |  Uvodnik

33 sekund

Le na prvi pogled odhod prvega moža NLB Draška Veselinoviča in odstop predsednika britanske poslanske zbornice Michaela Martina nista povezana. Martin je prvi predsednik poslanske zbornice, ki je bil prisiljen odstopiti po letu 1695, po več kot 300 letih. V torek ni odstopil zaradi veleizdaje ali česa podobnega, odstopil je zaradi zapravljanja in neodgovornega ravnanja z javnim denarjem, zaradi razkritja, da si britanski poslanci obračunavajo različne stroške, popolnoma zasebne, sam Martin pa sploh. Banalen konec neke kariere. Njegov odstopni govor je trajal 33 sekund.
To je del revolucije, ki se je že začela, so ob njegovem odstopu zapisali britanski mediji. Pa Britanci niso šli na ulice, ni bilo ne nemirov ne javnih protestov, pa čeprav je bilo ogorčenje neizmerno. A v trenutku, ko vsi čakajo spodbudne podatke o koncu krize, vsak teden pa kot mrzel tuš na dan prihajajo podatki o novem in še bolj nenavadnem poglabljanju, je kakršenkoli eksces nedopusten.
Podaljševanje tako imenovanih tajkunskih kreditov je le druga oblika ekscesnega ravnanja, morda na prvi pogled bolj kompleksna, v svojem bistvu pa enaka. Kaj je odneslo Martina? Dejstvo, da si ob veliki plači on sam in ostali britanski poslanci privoščijo obračunavanje vsakega drobnega stroška iz javnih sredstev, medtem ko se vse več Britancev ukvarja s preprostim vprašanjem, kako vsak mesec poravnati svoje redne stroške? In kaj je zaradi pritiska javnosti in nato politike odneslo Veselinoviča? Preprosto dejstvo, da je kot prvi mož banke v pretežni javni lasti, ki ji pri normalizaciji poslovanja pomaga država z javnimi garancijami in javnimi sredstvi, dal kredit podjetju in osebi, ki ima le eno boniteto: je del iste elite. In to je NLB storila v trenutku, ko druga podjetja ne glede na morebitne dobre rezultate ne morejo niti do rednih kreditov, ki jih potrebujejo za normalno poslovanje. Enako se dogaja tudi posameznikom, fizičnim osebam: nenadoma ne morejo dobiti najbolj normalnih kreditov, pa čeprav imajo redne in primerne dohodke in vsa potrebna jamstva.
In zato imajo britanski mediji prav, ko pravijo, da revolucije ne gre več pričakovati, saj smo že sredi nje. Javnosti v vseh državah, tudi v Sloveniji, so se spremenile. Niso več pripravljene spregledati, niso več pripravljene tolerirati ekscesnega ravnanja - tudi v imenu višjih ciljev ne. Britanski poslanci so se na razkritje Daily Telegrapha najprej odzvali tako kot ponavadi: napovedali so, da bodo do jeseni pripravili poročilo o poslanskih izdatkih. Le 24 ur kasneje si je Martin že vzel kratkih 33 sekund in res hitro odstopil.
Danes ni več čas, ko bi politika za domnevno ugotavljanje odgovornosti lahko ustanovila komisijo. Državljani se ne šalijo več in niso dovzetni za tovrstne puhlice. Poleg tega pa jim mnenja ni več treba kazati s protesti in zborovanji. Danes je toliko kanalov javne komunikacije, od medijev do interneta in ne nazadnje sms-sporočil, da sporočilo do odločevalcev pride nemudoma. Čuti in zazna se ga povsod.
Kakšen bo novi politični, gospodarski sistem, ki bo nadomestil vladavino gospodarske rasti, potrošništva in pohlepa? Kako veliko vprašanje se zdi to. A ta novi sistem že nastaja - revolucija se je že začela! Novi družbeni red nastaja danes, tukaj, skozi nove norme, ki jih počasi vzpostavlja javnost, ki jih s svojim pogledom na današnje in pretekle ekscese postavljajo državljani po vsem svetu. In te norme so tiste, ki se bodo počasi začele prelivati v zakone, v uredbe, v kodekse, v nenapisana pravila o dopustnem in nesprejemljivem, v medčloveške odnose, ne nazadnje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.