Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 10  |  Kolumna

Rop pri belem dnevu

Dometi spektakularnih policijskih akcij

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_10.jpg

© Tomaž Lavrič

Dejstvo, da je policijska ministrica obenem predsednica politične stranke, vseskozi generira vprašanja in sume politizacije policije. Če pa policisti, ki jih vodi predsednica LDS, aretirajo poslanca, ki je član njene nasprotnice SNS, bodo za kredibilnost potrebovali splošno sprejemljive dokaze. Poslanca Srečka Prijatelja so prijeli s svežnjem več sto tisoč evrov, ki jih je prejel od podjetnika v kavarni. Brez dvoma - nazorna evidenca.
Toda sočasno sta bila aretirana tudi minister Milan Pogačnik in vodja nacionalistov Zmago Jelinčič. Kako težko torbo denarja sta si izmenjala? Ta hip o bankovcih ni sledu, očitek meri na dogovarjanje: eden drugemu zagotovi podporo pri glasovanju v parlamentu, drugi prvemu podporo pri gradnji letalskega muzeja.
Tu pa smo pri političnem trgovanju, ki samo po sebi seveda ni nedolžno. Toda, celotna politika vladajočih koalicij je utemeljena na koncesijah. Če je želela stranka Zares dobiti v resor ministra za znanost Gregorja Golobiča še področje telekomunikacij, bosta partnerski SD in LDS dobili v zameno za podporo druge koncesije.
Bo torej odslej policija nadzorovala vse ministre in poslance? Preveč izmuzljivo, smo namreč samo še korak do policijske države.
In kaj počne policijska ministrica Katarina Kresal ob očitkih, da zlorablja policijo v spopadu s političnimi nasprotniki? Medijski analitiki ocenjujejo, da policijska preiskovanja pridobijo na verodostojnosti, če obravnavajo politične akterje blizu ministričine politike. Je to res kmetijski minister Pogačnik? Nikakor, po tej logiki bi morali možje v modrem preiskati, kakšna poplačila je aktualna vlada namenila ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaradi njegovih predvolilnih uslug.
No, ministrica Kresalova je še bolj medializirala svojo podobo. Tokrat je lansirala spletno stran, na kateri odgovarja na vprašanja celo o svojih erotičnih aktivnostih. Bo torej odslej vsakdo, ki bi rad kaj izvedel o početjih ministrice K., poslal pismo na njen naslov in potem bo kot v posvetovalnici pisatelja Branka Gradišnika že naslednji dan prejel odgovor?
Ministrica tako serjoznega resorja, kot je policija, trivializira ministrsko funkcijo. Predvsem pa s tem postavlja v drugi plan vodenje policijskega ministrstva, saj kot prvo preokupacijo postavlja skrb za svoj politični imidž.
Ta hip smo priča pravnemu zlomu države. Pravosodni minister Aleš Zalar iz vrst LDS kot svoje osrednje poslanstvo jemlje odstavitev vrhovne tožilke Barbare Brezigar. Iz tedna v teden smo priča razkritjem njenih novih malih grehov. Njen poglavitni naj bi bil, da je govorila s kriminalistom, ki je preiskoval zadevo Baričevič. Nismo izvedeli sicer, kaj je bila zločesta vsebina pogovora, usodno je zgolj dejstvo, da naj bi mu sugerirala, kako naj postopa. In v prihodnjih dneh je pričakovati, da se bo stampedo nadaljeval, da ko bo naslednji od njenih podrejenih odstopil, bo napočil trenutek, ko bo zrela za odstavitev.
Istočasno pa imamo v državi legalizacije ropa. Če vam bo namreč šef ukradel iz denarnice zadnjo plačo, je seveda vsem samoumevno, da je to rop. Toda, kaj če imate direktorja, ki vam plače za opravljeno delo noče izplačati? In to mesec za mesecem. Če vam torej sistematično krade celoletno plačo ne da bi vam nastavil pištolo na sence. Kdo vas varuje pred takim ropom?
Usoda delavcev podjetja »Prenova« demonstrira, da slovenska pravna država ne deluje. Podjetje, ki sistematično krade svoje zaposlene, lahko posluje mirno naprej. Ne da vam ne plačuje socialnih prispevkov, za vaše delo vam nič ne plača. A kot da tu država ne obstaja.
Še več, obnaša se cinično. Naj si bo gospodarski minister Matej Lahovnik, ki svetuje, da naj prevaranim delavcem pomaga kakšen izmed znanih odvetnikov, ki naj izkaže svoje človekoljubje z brezplačno pravno pomočjo. Kot da bi poslušali duhovnika in ne ministra!
Ali pa minister za socialne zadeve Ivan Svetlik, čigar ministrstvo bo ogoljufanim zidarjem dodelilo enkratno socialno pomoč in jih morda oskrbelo z nekajletnimi delovnimi vizami. Kot da je predsednik Karitasa in ne vladni minister!
V državi očitno ni ne pravne zaščite ne inšpektorjev, ki bi bdeli nad delovanjem elementarnega prava pri zaposlenih v podjetjih.
Reč dosega enormne dimenzije, tudi košarkarji Olimpije bežijo drug za drugim iz kluba, ki jim ne izplačuje pogodbenih obveznosti; podobno je tudi s hokejisti Olimpije, ki se komajda še spomnijo, kdaj so nazadnje prejeli plače. In kako se tu odziva država? Je poslala v stečaj športne klube, ki ne plačujejo igralcev?
Nak, razbohotila se je velika toleranca, v imenu upanja na boljše čase se po državi širi brezpravje. In kaj o tem poreče prvi varuh zakonitosti? Pravosodni minister Aleš Zalar razen Barbare Brezigar sploh ne zazna usodnih pravnih problemov.
V Ljubljani je pred leti župan Janković napovedal svojo izvorno gradnjo stadiona. Veliko mestno zemljišče bo predal Miškovićevi Delti, ki bo zgradila mega trgovski center, hkrati pa bo v zameno mestu brezplačno zgradila stadion.
Ko se je zaradi recesije umaknila Delta, se je našel novi čudežni finanser? Nak, nobene trgovske verige, ki bi plačevala gradnjo kolosalnega objekta, a glej čudo: dela potekajo v polnem mahu. Je torej Jankoviću uspel čudež, da se mu zdaj gradi stadion kar sam od sebe?
Predsedniki, politiki, inšpektorji in meščani se obnašajo kot akterji Cesarjevih novih oblačil. Predsedniki, ministri, svetniki in teve ekipe si kot Andersenov cesar s pratežem pod vodstvom župana vsake toliko ogledajo prazne statve in so navdušeni, kako delo lepo poteka.
No, tik preden naj bi bil dograjen objekt, se zdaj slišijo kriki, da je potrebno od nekod vzeti 150 milijonov evrov. Je po fiascu odstopil župan, katerega scenarij se je razblinil v nič? So državne službe ustavile delovanje podjetij, ki ne plačujejo dela podizvajalcem in množici fizikalcev? Nak, anomalija brezpravnosti se bohoti iz dneva v dan.
In postaja povsem nadrealistična. Če bo jeseni stala nova športna dvorana in se bohotil nogometni stadion, bosta tam igrala NK Olimpija in KK Olimpija, ki zbereta po 1.000 gledalcev na tekmo, in od katerih je slednja v takšnih dolgovih, da komajda še najde kakšnega igralca, ki bi hotel trenirati in igrati.
In kaj pravi prvi mož vlade? - Še naprej širi optimizem, kako bomo med najboljšimi v Evropi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.