Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 21  |  Kolumna

Naši nasprotniki so absurdni

Referendum, Drama, zastaranje grožnje z likvidacijo in stranka pred stečajem

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_21.jpg

© Tomaž Lavrič

Pred referendumsko nedeljo je vlada naročila spot s starleto Urško Čepin, v katerem brije norce iz predlagatelja referenduma. Sindikalni voditelj Dušan Semolič je reagiral modro, z zadržano prizadetostjo je dejal, da se oni teh iger ne bodo šli. Predsednik vlade Borut Pahor pa je bil ogorčen, češ da takih oglasov ne potrebujemo, saj da so ljudje dovolj pametni, da ne nasedajo PR štosom. In posledice?
Vodja njegovega urada Darjan Košir je svojega šefa ignoriral, ko je za »Odmeve« povedal, da je ta oglas podprl referendumski štab 20 ljudi in da za njim še vedno stoji: »Pokazali smo na absurdnost trditev nasprotnikov referenduma in ta efekt smo dosegli!«
Vlada torej uporablja denar davkoplačevalcev za smešenje svojih nasprotnikov!???? Po številnih evropskih deželah oblasti celo plačajo del stroškov organizatorjem referendumske pobude, medtem ko Pahorjeva vlada ravna totalno nedemokratično, saj se obnaša, kot da je edini faktor v državi in tako referendumski angažma plačuje samo sebi.
Še več, po 5 tisoč evrov plačuje za zabavljače, da s skeči podpirajo pokojninsko reformo. V istem trenutku, ko tarna, da je državna blagajna prazna, da mora neizbežno varčevati pri upokojencih, sama razsipa z intenco, da s štosi opere glave državljanov.
Ko gledamo tragedije delavcev bankrotiranih firm, ki sanjajo že o stoevrskem bankovcu pomoči, doživljamo abotnosti, ki jih plačuje Pahorjeva vlada.
In sam premier? Je razpustil predreferendumski štab, zamenjal vodjo svojega urada, ustavil reklamne akcije, se upravičil Dušanu Semoliču-Duletu???
Votel nič, kar seveda pomeni, da njegove besede nimajo niti najmanjšega vpliva na njegov kabinet. A ljudstvo mu naj na besedo verjame, da bo njegova pokojninska reforma odrešila državo?
Ko Pahorjevi pripovedujejo, da imajo nasprotniki reforme slabe argumente, ki da so celo absurdni, demontirajo državo, saj postavljajo zarezo med oblastjo in opozicijo po paradigmi razum/nerazumnost. Razum smo namreč samo Mi, pahorjanska koalicija.
In s kakšnim razumom se odlikuje vladajoča garnitura?
Kulturna ministrica Majda Širca je odstavila direktorja »Drame« Iva Bana. Vsakdo je zamenljiv, tudi veliki igralci, ne nazadnje so iz muenchenskega gledališča nekoč z direktorskega mesta vrgli celo legendarnega Ingmarja Bergmana. Pa vendar, kdo je novi Ban, novi Štih, novi Stupica? Kateri gledališčnik prevzema direktorsko palico?
Mož sliši na ime Peter Sotošek. Kdo za vraga je torej ta, ki zamenjuje Iva Bana, za katerim je štirideset let vrhunskih iger in poznavanja gledališča? Gospod Sotošek je znan kot pravnik, ki je na kulturnem ministrstvu pisal zakone. Vešči pravnik bo od jutri vodil osrednji talijin hram na Slovenskem? Pač, gospod pravnik, pravi ministrica, ima gledališke izkušnje. Res? Je pisal vsaj gledališke kritike, je objavljal knjige iz teatrologije, predaval o gledališki igri, spada vsaj med gledališke fanatike, ki ni zamudil nobene predstave v zadnjem desetletju?
Nak, ministrica Širca mu predaja vodstvo »Drame« na osnovi tega, da je bil krajši čas pomočnik direktorice »Mladinskega gledališča«. Mož, ki ni nikoli vodil gledališča, dram ni ne igral ne režiral, mož zakonopisja bo pod Pahorjevo vlado vodil dramski ansambel !?!?!?!???????????????
Jabolko, pravi pregovor, ne pade daleč od drevesa. Tudi premier Pahor ni nikoli vodil podjetja, ni pisal razprav o prometu niti ni diplomiral iz razvoja železnic, a se je postavil kot naddirektor »Slovenskih železnic«. Nekaj mesecev je tako prihajal na redni mesečni nadzor, pred vrati ga je pričakal v špalirju železniški direktor s svojo ekipo. In rezultat? Tako neopazen, da ga še mediji niso zaznali. Borut Pahor je preprosto na tiho opustil svoje upravljanje SŽ.
Minister za pravosodje Aleš Zalar je drugače tip agilnega funkcionarja. Dokler je vodila tožilstvo Barbara Brezigar, je redno bdel nad postopki tožilcev, opozarjal, predlagal spremembe zakonov in celo zamenjavo generalne tožilke. Dejaven je bil pri idejah reorganizacije sodišč, širjenju mediacije in ko je prišlo na dan, da zna zadeva »Satex« zastarati, se je bliskovito odzval in novinarjem povedal, da so na pravosodnem ministrstvu sprožili vse postopke, da bi ugotovili morebitno odgovornost za zastaranje ene največjih afer v Sloveniji.
Junija 2006 je nekdo prek spleta poslal grožnjo z likvidacijo tedanjemu premieru Janezu Janši. Policija je reč preiskala in prišla do šokantne ugotovitve - to je storil pomočnik komandirja ene izmed lokalnih policijskih postaj na Štajerskem. Policista so kajpak suspendirali, toda sodišče je na njegovo pritožbo razsodilo, da so ga odpustili nezakonito in tako je »spletni likvidator« spet v službi varuhov zakona. Toda težo njegovega dejanja je obravnavalo tudi sodišče, ki pa v petih letih ni razpisalo nobene obravnave, tako da je primer zastaral.
Kakšna je zdajšnja reakcija ministra Zalarja? Črno-bele zadeve se je lotil precej v rokavicah: »sodni svet naj presodi, ali predsednik ormoškega okrajnega sodišča zagotavlja sojenje brez nepotrebnega odlašanja«.
Povsem drugače pa je ravnal predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Nekoč sodnik z neslavno preteklostjo pri streljanju prebežnikov je tokrat nedvoumno izstrelil: »Ravnanje sodišča je malomarno, nedopustno in nestrokovno!«
Še več, sodstvo se je v tem primeru pokazalo za vazalsko. Pred leti je nekdo napisal grozilno e-pošto ob obisku ameriškega predsednika Busha. Slovenska policija ga je izsledila, sodišče je jadrno obravnavalo njegov primer, v katerem pa je našlo toliko olajševalnih okoliščin, da so »spletnega atentatorja« oprostili. Iz strahu pred ZDA so sodniki obravnavali zadevo, medtem ko je ormoško sodstvo v zadevi Janše reč zastaralo!??
Časniki so pred kongresom LDS prinesli tudi podatek, da se je dolg stranke pod vladavino Katarine Kresal skoraj podvojil: od leta 2007 se je od 700 tisoč povzpel na milijon 300 tisoč. Argument, ki kliče po takojšnji zamenjavi predsednika stranke. Toda to so interne zadeve LDS. Za družbo je bolj nevarno to, da ima vladna stranka toliko dolga, da ga ne more poplačati. Po logiki stvari bi morala v stečaj in dobiti stečajnega upravitelja. Toda nihče izmed upnikov ne zahteva stečaja? Od kod toliko razumevanja? Mar LDS prek svojih ministrov in sekretarjev skrbi, da njeni upniki dobivajo privilegirane državne posle? A kdo naj to ugotovi, ko pa stranka vodi tako policijsko kot pravosodno ministrstvo? Očitno že od prvega hipa ne brez razloga.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.