Brane Kovič

6. 5. 2005  |  Mladina 18  | 

Celostna umetnina

Že dalj časa smo priče vedno večji fragmentaciji umetnostnega diskurza

Brane Kovič

Brane Kovič
© Arhiv Mladine

Ne samo s tem, da postajajo nekdanja znanja in veščine manj relevantne, pač pa tudi s tem, da se vsebine vse bolj umikajo v polje zasebnosti in intime, iz vizualnih formulacij postopoma izginjajo univerzalna sporočila, ki bi nagovarjala širše kroge gledalcev in v končni posledici vsakega posameznika v njegovem soočanju z eksistencialnimi dilemami. Umetniško delovanje je izgubilo privilegiran status, z najrazličnejšimi samoomejitvami je postalo nepretenciozno, saj ne poskuša ne predstavljati, ne osmišljevati, ne ustvarjati simbolov. Sklicuje se predvsem nase, na osebnost ali kolektivno pripadnost svojega tvorca. Zdi se, da so stvaritve kot take manj v ospredju kot dejstvo, da so nastale znotraj določene skupine oziroma, bolje rečeno, s specifičnimi lastnostmi ali prepričanji opredeljene skupnosti - zato se pojavljajo oznake ali razstavne selekcije kot na primer umetnost žensk, umetnost homoseksualcev, etničnih manjšin v okoljih, kamor so jih zanesli migracijski tokovi...Če se v tem polju producirajo nagovori predvsem z vidika senzibilnosti in identitete, ki poudarjajo učinke neposrednih izkušenj, sestavljajo drug obsežnejši sklop artefakti, ki se navdihujejo v ikonosferi množične kulture - filma, televizije, glasbenih spotov, ilustriranega tiska... - in od tod jemljejo podobe, ki jih z različnimi sredstvi in reprezentacijskimi postopki reciklirajo, reinterpretirajo, kolažirajo ali preprosto citirajo. Invencijo je zamenjala mediacija, umetnik le izbira med že obstoječimi danostmi in jih poljubno prestavlja iz medijskega v (pogojno) galerijski prostor - pogojno zato, ker prostor razstavljanja lahko postane karkoli, vključno z oglasnim panojem na ulici.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €