Igor Mekina

  • Igor Mekina

    22. 4. 2013, 09:30  |  Svet

    Ohlajanje odnosov med Nemčijo in Rusijo

    Visoko nemško parlamentarno delegacijo vladajoče stranke CDU je na zadnjem obisku v Rusiji pričakala vrsta odpovedi že dogovorjenih sestankov. To je samo eden od simptomov hitrega poslabšanja nemško-ruskih odnosov v zadnjem času. V bulvarskih nemških časnikih se pojavljajo slike gole Angele Merkel, včasih tudi z nacističnimi znaki in članki, v katerih se nemški prispevek k reševanju ciprske krize ob pomoči denarja z ruskih bančnih računov primerja z plenjenjem imovine nemških Židov v času pred drugo svetovno vojno. Nemški Spiegel piše, da je »prijateljstvo končano«, avstrijski Die Presse pa ocenjuje, da se Rusija obrača »stran od Nemčije«.

  • Igor Mekina

    21. 4. 2013  |  Svet

    Sporne prodaje »leopardov« zalivskim režimom

    Zunanja politika nemške kanclerke Angele Merkel se je znova znašla na merku nemške opozicije, predvsem stranke Zelenih (Grünen) in socialdemokratov (SPD). Merklovi očitajo, da s svojimi prodajami orožja podpira režime, ki hudo kršijo človekove pravice. Pri tem je Nemčija, ki je v preteklosti sicer veljala za državo, ki zelo pazi, komu prodaja svoje orožje, v zadnjem času postala tretja država v svetu po izvozu oborožitve. Najnovejši nakup, ki sproža polemike v Nemčiji, je nabava 62 tankov in 24 havbic, ki jih želi majhna zalivska država Katar kupiti za svoje oborožene sile.

  • Igor Mekina

    16. 4. 2013, 17:15  |  Ekonomija

    Krizo povzročili »zadeti« bančniki?

    O vzrokih za gospodarsko krizo je bilo v zadnjih letih povedanega že veliko, toda David Nutt, vodilni britanski nevropsiholog in strokovnjak za droge ter nekdanji vodja Svetovalnega sveta za zlorabo drog (Advisory Council on the Misuse of Drugs - ACMD), je svetovno javnost razburil s še enim razlogom za ekonomsko krizo – pretirano uporabo drog, predvsem kokaina, v krogih bankirjev, ki so se preveč vztrajno 'zadevali' in pod vplivom kokaina sprejemali ne posebej racionalne odločitve. »V to neverjetno zmešnjavo so nas spravili bankirji, ki uživali kokain,« je ocenil Nutt in dodal, da je droga na te bankirje vplivala tako, da so bili »preveč prepričani vase« in zaradi tega prevzemali večja tveganja. Nutt, ki je profesor nevrofarmakologije na Imperial kolidžu v Londonu je ocenil, da je kokain idealna droga za bankirsko kulturo »vznemirjenja in zahtev po več in še več«, ker je to preprosto 'še' droga.

  • Igor Mekina

    15. 4. 2013, 11:05  |  Svet

    Merklova pred alternativo

    Nemška kanclerka Angela Merkel je od začetka krize stalno ponavljala, da »evro nima alternative« ter da potrebujemo »več Evrope« in evropske enotnosti. Toda te dni sta predvsem veliki stranki, krščansko demokratska CDU in SDP dobili »alternativo«, ki si jo pred septembrskimi volitvami gotovo nista želeli. To je Alternativa za Nemčijo, stranka, ki si med ostalim prizadeva za vrnitev nemške marke.

  • Igor Mekina

    15. 4. 2013, 09:40  |  Svet

    Logika severnokorejske norosti

    Kriza na korejskem polotoku se počasi približuje vrhuncu. Severna Koreja je že premestila svoje rakete srednjega dosega na svoj vzhodno obalo, grožnje in nasprotne grožnje pa se vrstijo – Severna Koreja tujim veleposlaništvom predlaga evakuacijo osebja, ZDA in Japonska nameščat prestrezne rakete patriot in sistem THAAD na Guam in Japonsko, analitiki pa iščejo razloge, zaradi katerih Severna Koreja stopnjuje napetost.

  • Igor Mekina

    11. 4. 2013, 09:00  |  Svet

    Kissinger: »Nezakonitosti naredimo takoj, neustavnosti malo pozneje«

    WikiLeaks je objavil več kot 1,7 milijona ameriških diplomatskih in obveščevalnih dokumentov iz 70. let prejšnjega stoletja. Vsebujejo diplomatske depeše, poročila obveščevalnih služb in kongresno korespondenco. Dokumenti so iz let od 1973 do 1976 in so sicer večinoma »deklasificirani«, kar pomeni, da nimajo več oznake zaupnosti in so dostopni v ameriških nacionalnih arhivih. Vendar je do njih težko priti, saj morajo raziskovalci pravzaprav vedeti, kaj sploh naj iščejo. Mnogi dokumenti kljub temu še vedno niso povsem dostopni javnosti, saj nosijo oznako NODIS, kar pomeni, da njihova distribucija ni dovoljena. WikiLeaks je vse te dokumente zbral in objavil na pregleden način, ki raziskovalcem omogoča brskanje, iskanje ključnih besed in pojmov ob pomoči svetovnega spleta.

  • Igor Mekina

    10. 4. 2013, 09:30  |  Svet

    Azijska »smodnišnica na morju«

    Medtem ko ves svet opazuje naraščanje napetosti med Severno in Južno Korejo ter vse glasnejše grožnje o jedrski vojni ter kopičenje vojaške sile v tem delu sveta, nekateri analitiki opozarjajo na vso območje Vzhodne Azije. Na vzhodnem kitajskem morju se lahko po oceni Michaela McDevitta, nekdanjega direktorja urada Pentagona za Vzhodno Azijo, po možnosti začne »vojna med Kitajsko in ZDA«. Kot točke spopada je poleg Tajvana navedel tudi otočje Senkaku.

  • Igor Mekina

    8. 4. 2013, 07:00  |  Svet

    470.000 evrov za nič?

    Čeprav so mediji po vsej Evropi v zadnjih letih polni poročil o politikih, ki so si bistveno manjšali plače – zadnja sta to storila ameriški zunanji minister John Kerry in ameriški predsednik Barack Obama, ki si je plačo zmanjšal za pet odstotkov – bo Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za zunanje zadeve tudi po izteku mandata leta 2014 prejemala izjemno visoke dohodke. Na račun evropskih davčnih zavezancev bo namreč prejela v treh letih še 470.000 evrov, torej skoraj pol milijona evrov, ne da bi za to plačilo počela karkoli, kot poroča britanski The Telegraph.

  • Igor Mekina

    6. 4. 2013, 10:00  |  Svet

    Castro opozarja Severno Korejo na dolžnosti

    Fidel Castro je v svojem najnovejšem prispevku za kubanske medije opisal sedanji položaj na Korejskem polotoku kot “najhujšo nevarnost” za jedrsko katastrofo po kubanski raketni krizi leta 1962. Castro je za kubanske državne medije napisal komentar, v katerem je zapisal, da “govori kot prijatelj” in da je Severna Koreja, ki jo vodi 30-letni Kim Jong Un svetu pokazala svoja tehnične dosežke, da pa je sedaj čas, “da se spomni tudi svojih dolžnosti do drugih”.

  • Igor Mekina

    1. 4. 2013, 09:00  |  Svet

    V Rusiji nenapovedane vojaške vaje

    Rusija je februarja letos začela s prvimi nenapovedanimi vojaškimi vajami, že mesec dni zatem pa je Vladimir Putin nenapovedano sprožil vojaške vaje desetkrat večjega števila enot. Ruska mornarica v Črnem morju je namreč dobila ukaz za izvedbo nepričakovanih vojaških vaj. Na njih naj bi sodelovalo več deset bojnih ladij, oklepnih vozil in na tisoče marincev. Vaje so se začele v četrtek zjutraj, ko je predsednik Rusije Vladimir Putin iz svojega predsedniškega letala izdal ukaz za vaje na poti iz Durbana v Južni Afriki v ruski Soči.

  • Igor Mekina

    26. 3. 2013, 19:00  |  Svet

    Severna Koreja cilja ZDA

    Napetosti med Severno in Južno Korejo ter vse več sporov v tem delu Azije grozijo, da bo ta del sveta v prihodnosti morda postal novi sod smodnika - morda celo tako nevaren, kot je bil balkanski sod smodnika za izbruh prve svetovne vojne. Vodstvo Severne Koreje je sicer znano po svoji militaristični retoriki in neprestanih grožnjah, vendar v zadnjem času vse te grožnje dosegajo tudi za azijske razmere nenavadno visoko raven. Vodstvo Severne Koreje je tako v svojem zadnjem sporočilo zapisalo, da imajo »na tarči ameriške morske in kopenske baze« ter da so njihove »rakete dolgega dosega in artilerija v bojnem položaju, na merku pa imajo ameriške vojaške baze v Tihem oceanu in na celini«.

  • Igor Mekina

    25. 3. 2013, 14:50  |  Svet

    Konfiskacija propadla, sledi beg kapitala

    Finančni ministri EU, ki so v Bruslju sprejeli zadnji rešilni načrt za Ciper in njegove banke, so svoj pogajalski dosežek označili kot velik uspeh. Prva sporočila iz dvorane, v kateri je potekalo zasedanje finančnih ministrov evrske skupine, so bila namreč evforična: »Sporazum je dosežen, Ciper rešen in evro tudi.« Ko so postali jasni obrisi novega sporazuma, je bilo precej manj razlogov za veselje. Bančni sektor naj bi na Cipru do leta 2018 prepolovili, druga največja ciprska banka Laiki, ki je v 84-odstotni lasti države, pa bo razdeljena na 'slabo' in 'dobro' banko. Zveni znano?

  • Igor Mekina

    24. 3. 2013, 19:45  |  Svet

    Upad globalnega vodstva ZDA

    V Sloveniji večina ne podpira ameriške politike, slovenska javnost pa je do ameriške politike v nekaterih pogledih celo bolj kritična kot ruska. In v katerih državah najbolj sovražijo ZDA? Odgovor na to vprašanje je nedavno znova dala raziskava Gallupa in skupine Meridian International, ki iz leta v leto analizirajo odnos držav sveta do ameriškega 'liderstva' v svetu (U.S. Global Leadership Project). Raziskava je tokrat zajela 130 držav in predstavnike 98 odstotkov odrasle populacije na svetu. Med državami, v katerih je bila raziskava opravljena, je bila tudi Slovenija. Raziskava je objavljena tudi na spletnih straneh oziroma tukaj. Analiza trendov je zanimiva.

  • Igor Mekina

    20. 3. 2013, 16:10  |  Svet

    »Najhujša napaka v ameriški zgodovini«

    Deseta obletnica napada »koalicije voljnih« na Irak je znova odprla vprašanja o ceni in posledicah te vojne, ki jo ves svet čuti še danes. Lani so sicer po devetih letih okupacije Irak večinoma zapustili ameriški vojaki, ki jih je bilo v nekem trenutku v državi celo 200 tisoč. Vendar se Irak še zmeraj ni opomogel od državljanske vojne. Ob deseti obletnici napada je namreč Bagdad pretreslo deset eksplozij. Tudi končna bilanca vojne je grozljiva – vojna je povzročila do 200.000 mrtvih in 5 milijonov beguncev. Orožja za množično uničevanje, kar je bil povod za napad, ki ga VS OZN ni odobril, v Iraku niso našli, vse do danes pa prav tako nihče ni odgovarjal za uničenje in žrtve.

  • Igor Mekina

    19. 3. 2013, 18:50  |  Svet

    Napad s kemičnim orožjem v Siriji

    V Siriji državni mediji obtožujejo upornike, da so z uporabo kemičnega orožja v Alepu ubili najmanj 25 ljudi, 86 pa ranili. Toda istočasno tudi uporniki obtožujejo sirsko vojsko za uporabo istega kemičnega orožja. Zaradi kaotičnih razmer v državi še zmeraj ni povsem jasno, kaj natančno se je res zgodilo. Vendar ni dvoma, da po vseh pozivih ameriške administracije o nevarnosti uporabe kemičnega orožja s strani vladnih sil, takšen razvoj dogodkov zagotovo koristi ameriški administraciji, celo v primeru, če bi kemično orožje uporabili uporniki.

  • Igor Mekina

    17. 3. 2013, 18:00  |  Ekonomija

    Nekoristno pehanje za dobički

    Nedavni skok cene delnic na svetovnih borzah je vzpodbudil veliko število komentarjev o »koncu gospodarske krize«, vendar je prava resnica precej bolj preprosta – za skoke na borzah so večinoma odgovorne ameriške zvezne rezerve in njihov proces »sproščanja« poceni dolarjev. Zvezne rezerve ZDA so tako »finančne trge v štirih letih preplavile z dodatnima dvema trilijonoma dolarjev likvidnostnih sredstev. Trgi so tako odvisni od 85 milijard dolarjev mesečnih injekcij sredstev, da bi celo godrnjanje nezadovoljnih članov FOMC-a lahko sprožilo paniko in poslalo delnice v prosti pad,« ocenjuje ekonomist Mike Whitney.

  • Igor Mekina

    16. 3. 2013, 17:20  |  Svet

    Obama: Iran leto dni od jedrske bombe

    Iran je približno leto dni oddaljen od razvoja jedrskega orožja in ZDA bodo storile vse, da mu bi mu preprečile pridobitev jedrskega orožja – to je glavno sporočilo ameriškega predsednika izraelski javnosti v pogovoru za izraelsko televizijo. Samo nekaj dni pred svojim obiskom Izraela in Palestine je ameriški predsednik Obama za izraelsko TV Channel 2 dejal, da »še vedno daje prednosti diplomaciji pred silo«, da pa je za ZDA »z jedrski Iran rdeča črta«.

  • Igor Mekina

    11. 3. 2013, 17:00  |  Politika

    Zapozneli kompromis

    Kakšen je torej rezultat slovensko-hrvaškega dogovarjanja? Dogovor je vsekakor kompromis, nobene strani ne postavlja v vlogo zmagovalke. V enem stavku bi lahko rekli tako: Slovenija je po eni strani dobila to, kar je zahtevala – reševanje vprašanja v okviru banke Bis -, po drugi strani pa ni dobila tistega, kar si je najbolj želela: dokončne rešitve tega vprašanja še pred vstopom Hrvaške v EU. Po drugi strani pa je Hrvaška dobila to, kar si je najbolj želela – ratifikacijo pristopne pogodbe z EU – in ni dobila tistega, kar je zahtevala: da namreč Slovenija čim hitreje in če je potrebno na podlagi sodb izplača dolg hrvaškim varčevalcem NLB.

  • Igor Mekina

    10. 3. 2013, 19:10  |  Svet

    Kako jezik vpliva na varčevanje

    Način našega sporazumevanja ima pomemben vpliv tudi na naše ekonomske odločitve in zaznavanje naše okolice. To dejstvo je potrdilo več študij. Ekonomist Keith Chen je na to dejstvo nedavno opozoril v svojem predavanju. »Če želiš v kitajskem jeziku reči to je moj stric, potem jezik sam od tebe zahteva, da poveš tudi s katere strani je ta vaš stric, ali je z vami v sorodu zaradi poroke ali rojstva in če gre za brata vašega očeta, ali je starejši ali mlajši. Vse te informacije so obvezne. Kitajščina mi ne omogoča, da bi jih izpustil. Še več, če želim pravilno govoriti kitajsko, potem me jezik ves čas prisiljuje, da razmišljam o tem.«

  • Igor Mekina

    8. 3. 2013, 00:40  |  Svet

    Neomejena uporaba brezpilotnih letal

    Ameriški državni tožilec je potrdil, da lahko ameriški predsednik 'v izrednih razmerah' brezpilotna letala uporabi tudi proti ameriškim državljanom na ameriških tleh. Ameriški zapleti v zvezi z uporabo brezpilotnih letal so tako dobili nov pospešek z odgovorom ameriškega generalnega državnega tožilca Erica Holderja na vprašanje senatorja Randa Paula, ali ima ameriški predsednik pravico, da brezpilotna letala, s katerimi sicer ZDA izvajajo likvidacije različnih oseb predvsem v drugih državah (s katerimi ZDA sicer sploh niso v vojni ali pa so celo, kot Pakistan ali Jemen, zaveznice ZDA), uporabi tudi na domačem ozemlju.

  • Igor Mekina

    6. 3. 2013, 19:30  |  Svet

    Mož, ki je zavohal hudiča

    Ko se je septembra leta 2006 venezuelski predsednik Hugo Chavez povzpel za govorniški oder v veliki dvorani GS OZN, nihče v dvorani ni pričakoval česa posebnega. Za govorniškim odrom se je zvrstila cela vrsta govornikov, ki so drug za drugim ponavljali ustaljene fraze o svetovnem miru, sodelovanju in spoštovanju človekovih pravic. Že prve besede Huga Chaveza pa so takoj predramile zdolgočasene diplomate. “Včeraj je bil tukaj hudič. Prav tukaj. In še zmeraj smrdi po žveplu, prav za to govornico, za katero stojim pred vami,” je dejal Chavez.

  • Igor Mekina

    4. 3. 2013, 13:50  |  Ekonomija

    Začetek konca »zlatih padal« za menedžerje

    Odločitev švicarskih volivcev o koncu visokih odpravnin in nagrad za vodilne menedžerje pomeni začetek konca podobno nespodobno visokih »nagrad« za direktorje tudi v drugih evropskih državah. Predlog podjetnika Thomasa Minderja, ki jo je podal že pred petimi leti, je podprlo 67,9 odstotka volivcev pri 46-odstotni udeležbi. Pobudo so podprli v vseh 26 kantonih, kar se v Švici zgodi le redko. Pobuda Thomasa Minderja je le ena od pobud zaradi visokih izplačil bankirjem, ki jih javnost v vse večjem številu držav vidi kot glavne krivce za globalno finančno krizo.

  • Igor Mekina

    3. 3. 2013, 08:20  |  Svet

    Obama podpisal ukaz o avtomatičnem znižanju izdatkov

    Predsednik ZDA Barack Obama je podpisal ukaz, s katerim se je začelo ameriško »prisilno« zmanjševanje zveznih izdatkov v višini 85 milijard dolarjev. Ti rezi so po oceni Baracka Obama »neumni in arbitrarni«, vendar jih zaradi nasprotnih stališč demokratov in republikancev v ameriškem Kongresu ni bilo mogoče ustaviti. »Ti rezi bodo povzročili škodo našemu gospodarstvu, stali nas bodo delovnih mest in zato je potrebno, da so vse strani pripravljene na kompromis,« je dejal Obama, ki je za neuspeh okrivil republikance, »ki ne želijo zapiranje 'lukenj' v davčnem zakonu, od katerih imajo koristi bogati«.

  • Igor Mekina

    27. 2. 2013, 14:30  |  Politika

    Dvajset let prepozno

    Padec Janeza Janše ima vse elemente dobre žajfnice, narejene po kopitu novodobnega (in ne novega) romana. Mlad junak, bister in vztrajen, ki se upre tiraniji in s podporo ljudstva zmaga, spotoma sam postane podoben tistim, zoper katere se je upiral. Na koncu pade in doživi poraz. Padec Janeza Janše je zato tudi opomin, kako pokvarljivo blago je človek, še posebej v politiki, kjer se le redki lahko pohvalijo z dolgim rokom trajanja. Janez Janša je v tem pogledu izjema, ki potrjuje pravilo – rok trajnosti se mu je iztekel že pred dvema desetletjema, toda zaradi spleta okoliščin je pri koritu oblasti ostal vse do danes. In prav zato je stanje v slovenski družbi, ki zaudarja po korupciji, danes takšno kot je.

  • Igor Mekina

    24. 2. 2013, 11:50  |  Ekonomija

    Laži o lenih južnjakih

    »Strah hodi po Evropi – strah komunizma.« Tako se prične znameniti Komunistični manifest, ki sta ga napisala Karl Marx in Friedrich Engels. In danes Evropo znova preganja duh. Toda v nasprotju z letom 1848, ko sta Marx in Engels napisala te stavke, ne gre za strah pred komunizmom, pač pa za strah pred lenobo. Časi, ko je bilo vladajoče sloje družbe strah pred jeznimi množicami, ki bi jim razbila lobanje in zaplenili lastnino, so mimo. Sedaj so njihovi največji nasprotniki armada lenih brezdelnežev, čigar leni in hedonistični življenjski stil, plačan iz davkov bogatih, pije kri gospodarstvu. S temi besedami je Haa Jon Chang, raziskovalec iz centra za raziskave politik in gospodarstva v Guardianu, opisal trenutno stanje v Evropi. In kot vse kaže, so bile te ocene pravilne.

  • Igor Mekina

    22. 2. 2013, 11:25  |  Svet

    Tretja ali četrta svetovna vojna?

    Se svet vse hitreje pomika proti tretji svetovni vojni? Takšna možnost se večini, ki spremlja svetovne medije, še zmeraj zdi neverjetna, vendar kriza v EU, nevarnost “valutnih vojn”, napetosti med Kitajsko in različnimi azijskimi državami, zaveznicami ZDA in in skoraj dve desetletji različnih intervencij, ki neprestano potekajo v različnih koncih sveta, opozarjajo na vse večjo uporabo nasilja in vse večjo nestabilnost sveta, v katerem živimo. V ozadju pa je predvsem ena sama stvar – položaj dolarja oziroma “petrodolarja” kot “svetovne rezervne valute”, ki ga finančni krogi ZDA branijo z vsemi sredstvi.

  • Igor Mekina

    20. 2. 2013  |  Svet

    Medalje za »hrabre« pilote brezpilotnih letal

    Vojaški piloti so v neštetih bitkah svoje medalje doslej služili na najbolj nevaren način – izpostavljeni nevarnosti sestrelitve sovražnikovih letal ali protiletalskih izstrelkov. In zato so dobivali številne, zaslužene medalje. Toda vse to je že od tedaj, ko so se v vojaški uporabi znašla brezpilotna letala postalo preteklost. Sedaj ta letala (UAV) »pilotirajo« piloti, ki sedijo v klimatiziranih zabojnikih nekaj tisoč kilometrov daleč od mest, kjer jih uporabljajo (in sploh niso »bojišča« pač pa večinoma države, ki živijo v miru) in sejejo smrt »teroristom« iz neba v skladu z odločitvami pripadnikov obveščevalnih služb in vojske, ter ob osebni odobritvi vsake »letalske eksekucije« s strani ameriškega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir, Baracka Obame.

  • Igor Mekina

    18. 2. 2013  |  Svet

    Obama – slabši od Busha?

    Ameriški predsednik Barack Obama ima resen problem. Njegov program »brezpilotnih letal«, s katerimi predsednik osebno odloča o smrti domnevnih »teroristov« (in v dveh primerih celo ameriških državljanov), so v liberalnih krogih začeli kritizirati celo tisti, ki so bližji konservativnim krogom. In čeprav velja Barack Obama še zmeraj za »naprednejšega« od svojega predhodnika glede cele vrste družbenih vprašanj, se glede spoštovanja človekovih pravic povezanih z različnimi konflikti za mnoge Američane vse bolj kaže v še slabši luči kot George Bush. Kar je za nekoga, ki je dobil celo Nobelovo nagrado za mir, seveda precejšen problem.

  • Igor Mekina

    17. 2. 2013  |  Družba

    Kanada pripravljena na »zombijevsko apokalipso«

    Vstaja zombijev, ne pa vstaja naroda, tako so v stranki, piše SDS na Twitterju, opozorili na proteste v Sloveniji. "Komunistična internacionala, retorika državljanske vojne, totalitarni simboli? Vstaja zombijev, ne pa vstaja naroda," so zapisali ob samem začetku protestov. "Vsi tisti novinarji, ki današnje proteste imenujejo vstaja naroda, se norčujejo iz zdravega razuma in iz 99,5 odstotka volivcev," so poudarili v SDS.

  • Igor Mekina

    17. 2. 2013  |  Družba

    Nas čaka monopolizacija genov?

    Avstralsko zvezno sodišče je po večletnem sporu sprejelo sodbo, s katero je ameriškemu podjetju Myriad Genetics dovolilo patentirati človeški gen. Odločitev ni bila sprejeta brez polemik, saj jo številne nevladne organizacije vidijo kot korak k »monopolizaciji človeškega telesa« in njegovo spreminjanje v »blago«, kar bi lahko vplivalo tudi na prihodnje zdravstveno varstvo številnih ljudi.