Grega Repovž

Grega Repovž

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    15. 1. 2016  |  Mladina 2  |  Uvodnik

    Tukaj smo

    Ko je v ponedeljek iz monitorja pogledal naslov Samomorilski napad v Istanbulu, mi je šla skozi možgane ena sama misel: Samo naj med mrtvimi ne bodo Nemci, naj ne bodo Nemci.

    Seveda so bili Nemci. Razen enega.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    8. 1. 2016  |  Mladina 1  |  Uvodnik

    Govoriti

    Nekaj dni po referendumu o zakonski zvezi je poslanka SMC Jasna Murgel na enem od socialnih omrežij zapisala danes sicer že izbrisan stavek: »Naslednje leto menjamo ustavne sodnike.« Seveda se je nanjo usul plaz zmerljivk z desne, kako si vendar drzne izraziti kot političarka željo po drugačnem ustavnem sodišču, ker v podtonu je Murglova zapisala, da je ustavno sodišče tisto, ki je vprašanje, ki po naši ustavi evidentno nima kaj iskati na referendumu, dalo v ljudsko presojo – iz evidentno političnih, celo politikantskih razlogov. A kot je bilo razumeti v SMC, so bili nezadovoljni tudi njeni kolegi iz stranke in vrha vlade, češ, to ni primerna raven debate za poslanko. Lahko da si vsi podobno mislijo o ustavnem sodišču, ampak to mnenje izražati javno pa ruši avtoriteto ustavnega sodišča in politike, škoduje ugledu itd. In SMC.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 12. 2015  |  Mladina 52  |  Uvodnik

    Črna kronika

    Ko je javnost izvedela, da so kriminalisti spet pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću in da imajo tokrat na podlagi preiskav dokaze o prejemanju podkupnin, je bil hipni odziv jasen: ne glede na to, da postopki še trajajo, mora ljubljanski župan odstopiti in s tem zavarovati neke elementarne standarde. Ker to je v resni državi politični standard pri tako hudih obtožbah, kakršne spet letijo nanj. Seveda je bila ob tem takoj tudi misel, da bi to moral storiti že pri prejšnjih začetih preiskavah, ugotovitvah protikorupcijske komisije itd. Ker če že na desnici (v tej poenostavljeni različici politične delitve) tega niso zmožni in jih nova preiskava v primeru slaba banka in Šircelj – ki kaže, da so potvorili ustanovitev državnega organa in neznano kam odpeljali državne milijone evrov – prav nič ne gane, se vsaj na t. i. levi strani s tem preprosto ne moremo sprijazniti. Ker če se tako dosledno ne odzovemo, potem ne ostane nič več – potem je kraja legitimna, nekaj normalnega za to državo, potem smo pač ena tistih »kavbojskih držav«, kjer politiki kradejo in se jim nič ne zgodi. Res želimo biti taka država?

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 12. 2015  |  Mladina 51  |  Uvodnik

    Spet

    Vam je ime Društvo za zdravje naroda poznano? Verjetno še ne. Gre za lobistično organizacijo na področju zdravstva, za katero stojijo tisti, ki poskušajo čim večji delež javnega denarja v zdravstvu preusmeriti v upravljanje zasebnikom. Gre za klasični neoliberalni lobistični pristop.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 12. 2015  |  Mladina 50  |  Uvodnik

    Nečimrnost

    Že drugič v zadnjih treh tednih se je ponovila zgodba o krivici, ki naj bi se dogajala Sloveniji: spet nismo dobili vabila na srečanje držav, ki jih je begunska kriza najbolj prizadela. Mar ni hecno? Po svoje naša država dela vse, da nas ne bi šteli mednje. A ko se sestanejo države, ki begunce dejansko sprejemajo, smo užaljeni in hočemo biti zraven. Kakšna nečimrnost, tako značilna za majhne.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 12. 2015  |  Mladina 49  |  Uvodnik

    Iz nekih drugih časov

    V drugem letu gospodarske rasti so slovenska združenja delodajalcev spet tam kot pred krizo. Kot da se ni nič zgodilo, kot da ni država investirala naravnost enormnih sredstev v oživitev ekonomije – kaj pa je drugega sanacija bank –, kot da ni bilo vse ravnanje zadnjih vlad namenjeno le izboljševanju gospodarskega položaja. V zadnjem mesecu so se vrnili k svojim poenostavitvam, tudi lažem, zavajanju o grozljivi obdavčitvi dela v Sloveniji, pri čemer je ta država po obdavčitvi dela pod evropskih povprečjem, poleg tega pa je slovensko gospodarstvo znotraj EU tudi sicer konkurenčno, ker je cena dela primerjalno nizka. Zavajajo tudi o obdavčitvi dobička, ki je med najnižjimi v Evropi, če seveda izločimo davčne oaze. Z drugimi besedami: nobene refleksije, kot da je bilo dovolj, da so rekli, da tudi oni obsojajo tajkunizacijo, nič pa o tem, da je bil strm padec Slovenije v veliki meri posledica dejstva, da je bila pretežna pretekla razvojna pot zgrajena prav na zmanjševanju stroškov dela in povečevanju delovne obremenitve, ne pa na novih tehnologijah in naložbah. Seveda, kot slovenski delodajalci oziroma menedžerji s tem nimajo nič. Pri čemer so zaposleni na drugi strani krizo trdo plačali, več kot 60.000 z izgubo službe, velika večina pa z zmanjšanjem plač ali vsaj dolgoletno stagnacijo, ki še kar traja, poleg tega pa so se v kriznem in pokriznem obdobju malodane povsod delovne obveznosti bistveno povečale, ugodnosti države blaginje pa so bile prav tako okleščene.

  • Grega Repovž

    3. 12. 2015  |  Družba

    Sledi prihodnosti

    Zgodovina ima v sebi vedno več prihodnosti, kot smo si pripravljeni priznati. Zato ni nikoli pravih, čistih začetkov. Vojne, revolucije, veliki pretresi in spremembe se ne začnejo na kak določen dan, ampak se v njih znajdemo, nenadoma smo že tam, presenečeni, ujeti v dogajanje, ujeti v svoja mala razmerja in igre velikih, v zmešnjavo resnice, laži, strahov, tistega, kar bi radi, tistega, česar nikoli ni bilo, vsak v svojem pogledu, vsak v svojem svetu. Še pravkar je šlo za neko dogajanje tam daleč. Že ta hip smo del njega.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    27. 11. 2015  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Nikab in burka

    Muslimanke nosijo več različic rute, ki je zunanji znak podreditve družinski in družbeni hierarhiji. To je glavni namen te opreme, s svojo opremo – namenoma uporabljamo ta izraz – sporočajo, da so se prostovoljno ali na podlagi tradicije sprijaznile z družbenimi vlogami, kot jim jih predpisuje vera ali pa zgolj položaj v družini. Še več: pogosto se tega celotne družine držijo le v javnosti, ker jim to pač zagotavlja neki družbeni položaj. Neredko torej sploh ne gre za vero, ampak za družbeno normo. Razpon nošenja rut je torej v muslimanskem svetu izredno širok, nov in čisto drug okvir pa dobi, ko se te družine ali ženske preselijo ali živijo v drugih državah: nekatere, v sodobnem času jih ni tako malo, nosijo rute tudi le kot znak upora zoper to družbo in zoper odpor te družbe do islama. Razlogov je res veliko, a kakorkoli obračamo: večina ruto mora nositi, ruta je znak, da ima moža in družino, znak, da je ta ženska v posesti moškega in družine. Na rute torej lahko gledamo zelo trdo, neizprosno – lahko celo rečemo, da so kot Davidova zvezda na plaščih Židov. Lahko pa tudi kot na poskus ubranitve lastne identitete. To se dogaja zlasti v državah, kjer muslimane tako ali drugače zatirajo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    20. 11. 2015  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Žižkova intervencija

    Ta teden je v svetovno javnost filozof Slavoj Žižek spustil presenetljivo besedilo, ki sta ga sicer napovedovali že vsaj dve predhodni, zadnjega objavljamo tudi v Mladini. Besedilo je presenetljivo, odzivi so močni, Žižek ni požel navdušenja levega občinstva, napadi nanj so ostri. Žižka seveda ne gre podcenjevati: ne le, da je vedel, kaj piše, vedel je seveda tudi, kakšni bodo odzivi. A ni namen v tem prispevku secirati Žižkovega besedila. Ne gre namreč za vprašanje strinjanja z Žižkom – besedilo je pomembnejše in večje od tega vprašanja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 11. 2015  |  Mladina 46  |  Uvodnik

    Champagne, please!

    Z vzklikom »Champagne, please!« se je na novico iz domovine, da se slovenski in hrvaški specialci gledajo prek žičnate ograje, odzval moj prijatelj iz Berlina. Ko pridejo stvari tako daleč, namreč ni več prostora za »nas«, tukaj nas več ni, prostor zasedejo drugi, ljudje vojaške govorice in dejanj – mi pa lahko le z grozo opazujemo, v kakšno zmaličeno stvarnost se je spremenil naš svet in kaj ga je zasedlo. Lahko se le še naslonimo nazaj in upamo na najboljše. To ni naš svet. »Sanjal sem stvarnost. Kakšno olajšanje, ko sem se zbudil,« je o takšnih situacijah zapisal Stanislaw Jerzy Lec.

  • Grega Repovž

    6. 11. 2015  |  Mladina 45  |  Politika

    Misijonarji miru

    Sedež Slovenske katoliške skupnosti v Berlinu je v Domu svete Elizabete na Kolonnenstrasse 38. V pritličju Doma svete Elizabete so prostori nemške župnije, v prvem nadstropju pa slovenske katoliške misije, ki jo vodi pater Izidor Pečovnik. Ob zaostritvi begunske krize sta se oba duhovnika nemudoma odločila, da vsa preostala tri nadstropja Doma svete Elizabete ponudita beguncem. In tako je zdaj že dolgo. »Beguncem vsi pomagamo, tako nemška kot slovenska skupnost, tako naši kot nemški verniki. Slovenske in nemške družine prinašajo pomoč, so v stiku z begunci. Saj je dejansko zelo preprosto: gre za ljudi, za naše bližnje, ki so se znašli v veliki stiski in so veliko pretrpeli,« pravi pater Izidor Pečovnik.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    6. 11. 2015  |  Mladina 45  |  Uvodnik

    Na območju Balkana

    Danes je že pozabljena izjava nekdanje ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, ki je leta 2011 rekla, da bi Slovenci Kitajce lahko usposabljali za vojskovanje v visokogorju. Že takrat je zvenelo prepričljivo, češ, saj res, to pa znamo, če kaj, gorniki in alpinisti Slovenci res smo. A resnica je pač drugačna: Slovenci Kitajce lahko naučimo bolj malo. Na Kitajskem je devet od 14 svetovnih vrhov, višjih od 8000 metrov, več kot sto vrhov, ki presegajo 7000 metrov, in več kot tisoč vrhov, ki so višji od 6000 metrov.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    30. 10. 2015  |  Mladina 44  |  Uvodnik

    Boste streljali?

    Srce vsakega o demokraciji in človekovih pravicah prepričanega državljana je moralo v sredo poskočiti od veselja, ko je Radio Študent sporočil, da jim je uspelo zbrati več kot 2500 podpisov. Z njimi so preprečili uveljavitev sprememb zakona o obrambi, ker jim mora državni zbor zdaj dati rok za zbiranje overjenih podpisov za razpis referenduma. Do vsebine zakona in sprememb še pridemo, a za državo je pomembno, da se ta družbeni angažma zoper povečevanje represije vedno znova izkazuje tudi med najmlajšimi aktivnimi prebivalci. Če so namreč starejše generacije avtomatično občutljive za vojaško represijo že zaradi JLA, pri mlajših stvari niso tako samoumevne, z vojsko nimajo tako slabih izkušenj, ne spomnijo se na primer sojenja zoper JBTZ. In večina žal ne pozna podrobnosti Janševe zlorabe vojske v politične namene, ki se je končala z napadom na civilista v Depali vasi in Janševim odhodom z mesta ministra za obrambo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    23. 10. 2015  |  Mladina 43  |  Uvodnik

    Dobrodošli, novi sodržavljani!

    Prejšnji teden je ameriška revija Time izšla s preprostim in velikim naslovom na naslovnici: Eksodus. Pogled od daleč na tisto, kar doživljamo v delu Evrope, zadnji teden pa v vsej intenzivnosti tudi v Sloveniji, izostri sliko v njeni pravi dimenziji. Da, dogaja se nekaj izjemnega, nekaj zunaj vseh naših pričakovanj in vednosti. In danes se je treba sprijazniti, da se naš svet – ta Evropa in ta Slovenija – za vedno spreminja. Čeprav ne prvič na ta način. Od kod so že prišli Slovani, navsezadnje? Evropejci smo tako selitev tudi že doživeli, konec 19. stoletja si je desetine milijonov Evropejcev odšlo izboljševat življenjsko raven v obe Ameriki, Italijanov nekaj milijonov, Slovencev pa 250 tisoč.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    16. 10. 2015  |  Mladina 42  |  Uvodnik

    Kdo si torej laže?

    »Evropa, ki je vse svoje bogato znanje posvetila ženskam, tkanini, žogam in strojem, ne ve, kje naj začne, česa naj se loti in kam naj se pravzaprav odpravi, v grozi pred svojimi lastnimi utvarami, v protislovju s svojimi intimnimi lažmi, bogata kot še nikoli poprej, a prazna in dolgočasna kot izpeta gramofonska plošča.«

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 10. 2015  |  Mladina 41  |  Uvodnik

    Prva bitka

    Predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta ta teden izpeljala – zapakirano v odločitev vlade – mnogo pogumnejšo potezo, kot se jima priznava. In od tega tedna je slovenska vlada v mali vojni – s trojko in finančnimi trgi. Mar nismo to od nje zahtevali že nekaj časa in jih zaradi domnevne ponižnosti celo zasmehovali?

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 10. 2015  |  Mladina 40  |  Uvodnik

    Novo na desni

    Leto dni vlade dokončno potrjuje redke zapise iz časa volilne kampanje leta 2014 in ob imenovanju Mira Cerarja za predsednika vlade: volivci so na zadnjih volitvah največ glasov namenili politično konservativni stranki. SMC je po vseh prvinah desna stranka. In to je nekaj najboljšega, kar se je zgodilo slovenskemu političnemu prostoru v zadnjih dveh desetletjih. Nič ga ne normalizira bolj kot SMC.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 9. 2015  |  Mladina 39  |  Uvodnik

    Razumeti

    V razmeroma dolgem citatu nas s preprostostjo znanja in vedenja sociolog dr. Krašovec sleče – pred nami samimi. Z definicijo samo pove, da je rasizem prav to, kar ves čas poskušamo zanikati.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 9. 2015  |  Mladina 38  |  Uvodnik

    Corbyn, da o papežu ne govorimo!

    V senci stiske beguncev, sovražnosti, zbeganosti in negotovosti je evropska politika doživela velik in pomemben premik. Ime mu je Jeremy Corbyn. Evropska politika, konservativna in socialdemokratska, je doživela trd poraz. Nova levica dobiva nov pospešek. In ta prihaja prav iz Velike Britanije. Da, Velika Britanija se zdi na prvi pogled geostrateško manj pomembna, nekako se je oddaljila iz središča Evrope, to je zdaj res v Nemčiji. A zamisli, že zaradi jezika in splošne priljubljenosti te dežele, vedno prehajajo po vsem svetu.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    11. 9. 2015  |  Mladina 37  |  Uvodnik

    Vprašanje sreče

    V izjemnem času živimo. Tehnologija in zakonitost padajočih cen pri vse večji ponudbi nam omogočata stvari, ki jih še znanstvena fantastika ni predvidela tako kmalu (dobro, je predvidela nekatere druge stvari, ki jih je še ni, a to ne moti). Kako običajno se nam zdi, da se lahko v nekaj urah, ne da bi bili zelo premožni, znajdemo na drugi celini! Medicinska znanost je na primer v zadnjih tridesetih letih naredila enormne premike in tako je na malodane vseh področjih. Tudi razumevanje sveta, odnosov, vse je vse bolj natančno razloženo in razumljeno. Kamorkoli pogledamo, od ekstremno finih materialov naših oblačil do neverjetnih knjig, tako leposlovnih kot znanstvenih, filmov in nadaljevank, zdravil in igrač – v izjemnem svetu, ne le času živimo. Napreduje ves svet, vse večjemu delu sveta je vedno bolje. To je slika od daleč in vendar v njej ni niti odtenka pretiravanja.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 9. 2015  |  Komentar

    Pojasnilo k uvodniku »TV Slovenija«

    V zadnjih dneh so zlasti hrvaški mediji začeli poročati o tem, da naj bi bila novinarka in voditeljica Jelena Aščić zamenjana zaradi njenega etničnega porekla, pri čemer se sklicujejo na zgoraj navedeni uvodnik v Mladini. Omenjeni uvodnik je nastal nekaj dni pred objavo odločitve, da Jelena Aščić ne bo več voditeljica TV Dnevnika, in o tem ne govori v nobenem delu. Poleg tega v nobenem delu ne trdi, da naj bi vodstvo TV Slovenija do odločitve o menjavi prišlo na podlagi omenjenega kriterija. Sam kot avtor uvodnika o tem nisem imel in tudi danes nimam nobenega indica. V uvodniku je bilo izraženo mnenje o programskem svetu RTV Slovenija ilustrirano z nivojem razprave na plenarnih zasedanjih in na zasedanjih po posameznih komisijah, kjer se novinarje zmerja, obravnava skrajno ponižujoče, se jih razglaša tudi za udbovce, komuniste, politično neuravnotežene, politične aktiviste in se jih prešteva po vseh mogočih kriterijih, tudi najbolj nesprejemljivih. In ta organ je problem politike, ki je na tak način oblikovala svoj nadzor nad javnim zavodom in ki ga, ne glede na politično barvo, po desetih letih še vedno ohranja.

    Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 9. 2015  |  Mladina 36  |  Uvodnik

    Teorije mladih

    Finančni minister je zagovornik mladih. Ni dvoma, da misli resno. Je pa res, da so v Sloveniji vsi zagovorniki mladih. In da so mladi argument, ob katerem vsi obmolknejo – nihče se niti drzne na primer ne reči, da je to le ena od prioritet. Prva, a le ena. Že to je bogokletno.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    28. 8. 2015  |  Mladina 35  |  Uvodnik

    TV Slovenija

    TV Slovenija je v dolgoletnem nazadovanju. Ni se začelo šele leta 2005 z Janša-Grimsovim zakonom, s katerim so uzakonili politični vpliv naveze SDS in cerkve, ki ves čas obvladuje odločujoči organ zavoda, torej programski svet, ne glede na politično barvo koalicije, ki vlada. Desnica kadruje svoje ljudi politično, normalni del politike pa noče prestopiti tega praga spodobnosti – in tako samodejno prepušča svet SDS, NSi in cerkvi. V resnici je tem drugim to treba šteti v dobro, čeprav zaradi tega izgubljamo vsi, RTV Slovenija kot celota pa sploh.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 8. 2015  |  Mladina 34  |  Uvodnik

    Dajanje v nič

    Vedno znova, ko vzniknejo neizmerne kritike, tiste počez, ki letijo tako na državo kot družbo, še posebej pa politiko, si je treba postaviti temeljno vprašanje: Mar ni ta vsesplošna kritika, to dajanje v nič, kjer ni dobrega, kjer so vsi butlji in primerki nesposobnosti, odraz površnosti kritika oziroma kritikov? Že večkrat je bilo slišati opozorila, da je uspelo družbi zaiti v neverjetne poenostavitve, v samogenerirajoči avtorasizem, ki tako kot instantne psihoterapije ponuja odgovor zunaj posameznika, zunaj njegove lastne odgovornosti – za njegov danes so krivi predvsem neki dogodki iz rane mladosti, a ustavimo se, da ne zaidemo tudi zdaj. Vendar pa se nam tudi kot družbi ne uspe izviti iz iskanja odgovorov v nekih domnevnih skupnih značilnostih, češ, taki smo, ker je to značilno za Slovence, itd. Pa čeprav za to ni nobenih resnih podatkov, vsi kažejo nasprotno. Kot na primer velja prepričanje, da je danes življenje neprimerno nevarnejše, čeprav še nikoli nismo bili tako varni, začenši pri osnovah, na primer pri prometni varnosti ali pa zdravniški oskrbi, ki nam jo ponuja današnje zdravstvo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 8. 2015  |  Mladina 33  |  Uvodnik

    Drugo leto rasti

    Slovenija ima že drugo leto gospodarsko rast. Zadnjih osemnajst mesecev, kolikor že traja, jo poganja izvoz, kar pomeni, da je ta rast odvisna od tega, kar se dogaja v ključnih državah uvoznicah, torej predvsem Nemčiji. Kot še ugotavljajo na vodilnem makroekonomskem inštitutu EIPF, pa ta rast ni zelo trdna, saj prebivalstvo še ni začelo normalno trošiti za trajne dobrine oziroma si še vedno ni opomoglo od »grške terapije«, ki ji jo je leta 2012 priredila zadnja Janševa vlada. »Piškavo okrevanje ne zbuja začudenja, saj dohodki prebivalstva v dinamiki zaostajajo za ustreznimi državami EU, ker banke ne želijo povečati kreditiranja prebivalstva. Ostajajo pod povprečjem leta 2010, ko je kreditiranju prebivalstva zadal prvi udarec bančni regulator, ki je stisnil kredite za stanovanja, drugega pa že omenjena ‘grška terapija’. Tudi sicer trošenje prebivalstva zelo nazorno kaže učinke pokrizne usmeritve obeh nosilcev ekonomske politike, vlade in centralne banke.«

  • Grega Repovž

    7. 8. 2015  |  Mladina 32  |  Politika

    Če Telekoma ne prodamo

    Seveda lahko vlada pade v novo histerijo prodajanja Telekoma – tako ji namreč svetuje večina finančnih analitikov, ki se na temo prodaje nacionalnega operaterja oglašajo že ves čas in tudi zdaj, pri tem pa ne razkrivajo, da so prav njihove borznoposredniške hiše tiste, ki so za svoje vlagatelje že pred časom kupile delnice Telekoma, da bi ob prodaji tako imenovanemu strateškemu partnerju zaslužili. A tako to je v Sloveniji: tudi medijem paše gromko pribijanje vlade na zid, češ, zdaj ji ni uspelo slabo prodati, bo pa zdaj morala še slabše. Nihče pa ne podvomi o domnevni izjemnosti kupca, družbe Cinven, ki v slovenskih finančnih krogih velja za izjemnega vlagatelja. A Cinven je dejansko kalkuliral do konca, želel zbiti vrednost do dna, da bi tako ustvaril izreden dobiček. In ker mu to ni uspelo, je pač pogled usmeril drugam – v države, kjer je še manj regulative in kjer je dovzetnost za take posle še večja. Se je veliki naložbenik res javno potožil, ker se je v prodajo vtikala politika? No, naj torej pogleda, kako te prodaje potekajo v matični Veliki Britaniji. In naj se tam poskuša potožiti, ker o taki prodaji poteka javna razprava. Tipična vzvišenost nad vzhodom, katerega del je Slovenija.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    31. 7. 2015  |  Mladina 31  |  Uvodnik

    Zidovi, zidovi

    Pretresa nas »zid«, grda žičnata ograja, postavljena na meji med Srbijo in Madžarsko. »Zid« je enak ameriškemu, na meji z Mehiko, ni pa zidan kot tisti, ki obdaja Gazo. Žičnata ograja, zgoraj navita bodeča žica, na »srbski strani zidu« pa enako navitje na tleh. Da ni mogoče stati pod »zidom«. Pribežniki sicer vržejo čez ograjo preprogo, tako se izognejo bodeči žici in splezajo čez. A zid je zid. Morda je madžarski dodatno simbolen, ker ga je postavila država za železno zaveso, ki jo je simboliziral Berlinski zid. A po 25 letih spomini zbledijo in zid ni vedno zid. Zid med Evropejci je grd zid. Čeprav – ali Madžari in Slovenci res verjamemo, da smo vsi Evropejci enaki, da nas kot take vidijo tisti, ki so ves čas v demokraciji? Za njih med Sirci, Slovenci in Madžari ni velike razlike. To so za večino Evropejcev tisti drugi. A Evropa je vljudna in omikana, ne bodo vam tega pokazali. Nasmeh bo kot iz škatlice. Kaj si v resnici mislijo o nas, jim po navadi uide. Na primer ko predsednik evropske komisije kakšnemu premieru iz »teh držav« med tiskovno konferenco pokroviteljsko z roko pokrije oči. Šala. Iz nekaterih se pač lahko tudi šališ. A ne zgražajmo se: ste opazili, da novinarji Rome, kadar nastopajo v kakšni oddaji, tikajo in kličejo po imenu? Mali rasizmi, mali rasizmi v vsakem izmed nas.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Uvodnik

    Otroci v legalnih zaporih

    Pretekli teden je prek britanskega Guardiana svet obšel posnetek nemške kanclerke Angele Merkel, ki je v živem nastopu na televiziji v jok spravila priseljensko deklico. Ta je izrazila željo, da bi njena družina dobila možnost legalno in trajno ostati v Nemčiji, Merklova pa nanjo ni odgovorila pritrdilno, ampak je poskušala nekako postaviti stvari v kontekst pravil glede priseljevanja v Nemčiji, ki ne more sprejeti vseh, ki si to želijo. Seveda se je na Merklovo in Nemčijo vsul plaz ogorčenja v smislu, poglej jo, trdosrčno babnico. Nesreča je hotela, da je posnetek svet obšel le nekaj dni po krvavem zaključku pogajanj z Grčijo, ki jih je Merklova odvodila z železno voljo in srcem.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    17. 7. 2015  |  Mladina 29  |  Uvodnik

    Dan odločnega moža

    Ni šlo za bankomate. Ni šlo za to, da Grki na dan ne morejo do več kot 60 evrov. Ustaviti bančni sistem pomeni, da se je celotno poslovanje v Grčiji ustavilo. Vseh, prebivalcev, podjetij, države. Tega, kar je Evropska unija naredila svoji članici, niso doslej Združeni narodi naredili še nobeni državi zaradi zločinske narave njene oblasti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    10. 7. 2015  |  Mladina 28  |  Uvodnik

    Začne se pri kumari

    In vendar ne smemo zamahniti z roko nad sintagmo »leni Grki«. Stvar je preresna. V njej se namreč kljub vsemu skriva tisto najhujše. Leni Grki so umazani Cigani. So neumni temnopolti. Leni Grki so pokvarjeni Židje. A to ni besedna zveza z obrobja družbe. Problem sintagme leni Grki je, da je vseprisotna, da je ne uporabljajo le gostilniška omizja, ampak jo mirno izrečejo tudi voditelji, politiki. V njej je skrita tista prava nevarnost današnjega časa. Besedna zveza leni Grki, javno vse bolj zlahka uporabljana, je postaja, na katero nam je uspelo priti v tej krizi. Je znak za alarm.