Jure Trampuš

Jure Trampuš

 • Jure Trampuš

  26. 5. 2011  |  Mladina 21  |  Politika

  Dr. Bojan Bugarič: "Sem levičar"

  /media/www/slike.old/mladina/vint_velika20110517_0865_b5.jpg

  Dr. Bojan Bugarič na pravni fakulteti predava o upravnih sistemih. Nekoč je bil njihov del, saj je bil sekretar na notranjem ministrstvu, sodeloval pa je tudi s Pahorjevimi Socialnimi demokrati. Danes je do njih kritičen, ne do slovenske različice, pač pa do vse evropske socialne demokracije, ki je postala brezizrazna, ki se je pomaknila na sredino, ki je pozabila na svoje ideološke korenine in zaveze k boljšemu svetu. Zato tudi zgublja in zato evropske države in evropsko komisijo vodijo desni politiki.

 • Jure Trampuš

  26. 5. 2011  |  Mladina 21

  Prihaja poveljnik

  Janez Janša ne izbira besed, ko opisuje, kakšna naj bi bila gospodarska prihodnost Slovenije. Govori o zmanjšanju davkov, razbremenitvi gospodarstva, o odpuščanjih v javnih službah, o vitki državi.

  Dva dni po tem, ko je opozicijska večina sprejela amandma o praktični ukinitvi zunajzakonske zveze, je SDS stopila nazaj in umaknila sporni člen. So se zmotili? Jim je bilo žal? Ne, razlog za umik je bil »konec nesmiselne polemike«, konec manipulacij, konec izkrivljanj. SDS in njihovih satelitov niso prepričali osuplost strokovnjakov, zgražanje javnosti, strah pred vračanjem za trideset let v...

 • Jure Trampuš

  12. 5. 2011  |  Mladina 19  |  Politika

  Novi Marjan Podobnik

  Morda danes Radovan Žerjav predstavlja zmernejši del slovenske desnice, a še leto dni nazaj, v času referenduma o arbitražnem sporazum, je isti Žerjav govoril o kraji slovenskega morja.

  Radovan Žerjav je pred slabima dvema letoma prevzel vodenje SLS. Javnomnenjske ankete so takrat stranki napovedovale konec, SLS je bila na robu parlamentarnega praga, popolnoma neprepoznavna, nekje tam, kjer se danes giba razbita Zares. Žerjavov predhodnik na mestu predsednika SLS je bil Bojan Šrot, brat propadlega tajkuna Boška Šrota. Dve leti pozneje ankete SLS kažejo le malenkostno bolje, bistveno bolje pa...

 • Jure Trampuš

  12. 5. 2011  |  Mladina 18

  Dr. Slavko Gaber:"Namesto da bi rasla profesionalnost politikov, rastejo upanja v odrešitelje"

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikaslavko_gaber_bkimg_7252a.jpg

  Dr. Slavko Gaber je bil dolga leta šolski minister, pomemben član LDS, eden od ključnih politikov Slovenije. Leta 2008 je politiko zapustil in se vrnil na univerzo. Danes pravi, da je pogled zunaj politike velikokrat drugačen kot znotraj nje, morda celo boj jasen, in da temeljni problem Slovenije ni v neki vladni krizi, pač pa v tem, da nihče, ne na levi ne na desni, ne razmišlja o velikih strukturnih premikih v sodobni družbi, ki se dogajajo Evropi in Sloveniji. Namesto tega je levica popolnoma dezorientirana, desnica pa že triumfira, napoveduje vračanje v neoliberalni svet in vladavino, podobni Madžarski. In Slovenija bo lahko izgubila “redko priložnost za dolgoročno utrditev v družbi nacij, ki omogočajo pravično, odprto družbo in visok standard življenja”. Res pesimistična napoved.

 • Jure Trampuš

  21. 4. 2011  |  Mladina 16  |  Politika

  Iskanje nove solidarnosti

  »Bistveno vprašanje jutrišnjega dneva, kako rešiti upokojence in kako hkrati rešiti mlade, je zelo težko. Tisti, ki bo našel odgovor na ti dve vprašanji, ki si stojita druga nasproti drugemu, bo izumil novo družbeno pogodbo. – Dr. Anton Kramberger (na sliki nova koalicija mladih in sindikata)

  Na spletnem portalu Vest.si je bilo pred časom objavljeno pismo, ki je bralce pozivalo, naj pomagajo materi, ki je v tragediji na Zaloški cesti izgubila otroka. Deklica je umrla, ker jo je oče vrgel skozi okno, potem pa je skočil tudi sam. Poziv k solidarnosti je naletel na običajne internetne odzive, le da je iz sočutja razprava hitro prešla v skrajne vode nacionalizma.

 • Jure Trampuš

  7. 4. 2011  |  Mladina 14

  Upor jeznih

  /media/www/slike.old/mladina/temavelikam14_otvoritev.jpg

  Nekaj dni pred referendumom o malem delu je v središču Ljubljane mlad fant nezainteresirano delil letake s kričečim naslovom Glasuj proti. Rdeči letak je mimoidoče prepričeval, da je predlagano malo delo nekaj slabega. Letak je izdalo Popotniško združenje Slovenije. Za vso kampanjo proti referendumu bodo porabili 1000 evrov. Zakaj neko popotniško društvo sodeluje pri politični kampanji? Njihov predsednik Igor...

 • Jure Trampuš

  24. 3. 2011  |  Mladina 12  |  Politika

  Uokvirjanje resnice

  Če SDS primerja novinarje z Goebbelsem ni nič narobe, če to stori Mladina, pa sledi politični pogrom (na sliki internetna stran SDS, http://www.sds.si/news/5908)

  Bistvo propagande je, da dejstva spremeniš, uokviriš, spregledaš, zamolčiš, z njimi pretiravaš ali pa nanje pozabiš tako, da potrjujejo tvojo izhodiščno tezo. Tako recimo tisti, ki so se v gorečem nasprotovanju arbitražnemu sporazumu sklicevali na tisočletne pravice slovenskega naroda, seveda niso omenjali, da pred tisoč leti slovenskega naroda še ni bilo.

 • Jure Trampuš

  17. 3. 2011  |  Mladina 11  |  Politika

  Opozicijski novorek

  Koračnica poslancev SDS: »Če ne bo ukrepala pravna država ali lastniki Mladine, se bomo zbrali pred uredništvom in sami zaščitili naše dostojanstvo.«

  Nekoč je razsvetljeni Voltaire dejal, da se morda ne strinja z vsem, kar pravi kdo drug, a bi do smrti branil pravico, da bi ta to lahko povedal. Tako se tudi Mladina res ne more strinjati z vsem, kar so te dni objavili na spletnih straneh SDS, z odzivi na Mladinamit in Goebbelsovo in Grimsovo sliko. Ne more se strinjati z razkrivanjem ozadij, ki jih nikjer ni.

 • Jure Trampuš

  10. 3. 2011  |  Mladina 10

  Zakaj smo objavili fotografijoGrimsove družine

  Pravilno: Branko Grims je leta 2004 Brezje obiskal v družbi politikov

  Edini pravi slovenski razumniški tabloid Mladinamit s tem imenom obstaja od leta 1995. Doslej je izšlo že 799 številk. Zadnja stran Mladine je kraj satire, izboklo ogledalo resničnosti, radikalen odsev aktualnega dogajanja, ki zabava s pretiravanjem zgolj zato, da bi brez uravnoteženega balasta in sivine korektnosti pokazal resničnost takšno, kakršna je.

 • Jure Trampuš

  10. 2. 2011  |  Mladina 6

  Dr. Gregor Tomc: "Danes živimo v položaju, ko ljudje prevečkrat izrekajo mnenja"

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikagregor_tomc_bkimg_8909a.jpg

  Dr. Gregor Tomc na ljubljanski fakulteti za družbene vede med drugim poučuje tudi predmet sociologija mladine. Januarja je bila objavljena raziskava Mladina 2010, katere izsledki so med drugim pokazali, da mladih v Sloveniji politika ne zanima in da zase mislijo, da so brez pravega političnega vpliva. Tomc pravi, da je to nekaj najbolj normalnega, po njegovem biti mlad ne pomeni biti revolucionar, vsaj v smislu političnega spreminjanja sveta ne, pač pa bolj to, da ko si mlad, eksperimentiraš z različnimi življenjskimi cilji, predvsem znotraj delno zaprtega vrstniškega kroga. Mladost je moratorij, mladi odločneje posežejo v družbo, če je z njo res kaj narobe. In tega v Sloveniji za zdaj ni; kljub krizi in nepriljubljenosti vlade je pri nas čisto normalna demokracija, ki se spoprijema z gospodarsko krizo. Revolucija se na srečo ne, kot razmišlja Tomc, skriva za vogalom.

 • Jure Trampuš

  20. 1. 2011  |  Mladina 3  |  Politika

  Brez zgodovinskega spomina

  Janez Janša je leta 2008 izgubil volitve. Dobre dve leti kasneje njegova stranka premočno vodi v anketah javnega mnenja. Ali so ljudje pozabili, kako je vladal, ali pa mislijo, da v času krize država potrebuje avtokratskega voditelja. To sicer mislijo tudi Madžari.

  Te dni se je na razrušeni Haiti vrnil Jean-Claude Duvalier, tja ga ni bilo petindvajset let. Vrnil se je, »da bi pomagal svoji državi«, ki si še ni opomogla od potresa, politične, ekonomske, zdravstvene in še kakšne krize. A Duvalier ni kdorkoli, bil je predsednik, pravzaprav diktator Haitija. V času njegovega petnajstletnega režima so se dogajala sistematična mučenja, posilstva, zunajsodne usmrtitve.

 • Jure Trampuš

  13. 1. 2011  |  Mladina 2  |  Politika

  Naš človek v Vatikanu

  »Imam vtis, kot da neka mora leži na tej lepi deželi,« je konec decembra na predavanju o svojih pogledih na Slovenijo v Kranju dejal kardinal Franc Rode. »Ozračje razpuščenosti, dezorientacija, poplitvenost, vulgarnost, tudi hudobija. Problem je moralno stanje.« Katoliški tednik Družina je poročal, da je Rode v Kranju še pripomnil, da je Gabrova šola pokvarila slovensko mladino in da so...

 • Jure Trampuš

  23. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Politika

  V imenu nasilja

  Kostis Hacidakis je bil leta 2009 grški minister za razvoj. Leto kasneje je Grčija zašla v dolžniško krizo in država je začela izvajati korenite varčevalne ukrepe, ki sta jih od nje zahtevala Evropska unija in Mednarodni denarni sklad (IMF). Grška vlada je zato znižala plače javnim uslužbencem, podaljšala minimalno delovno dobo, podaljšala delovno dobo za ženske, odpravila možnost predčasnega upokojevanja, znižala...

 • Jure Trampuš

  23. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Politika

  Smrt 124. člena ustave

  Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič

  Pred leti se je Ljubica Jelušič, takrat je bila še profesorica na fakulteti, v anale politične demagogije zapisala z izjavo, da bo, če bomo šli v Nato, na ljubljanski tržnici solata cenejša. Kasneje je trdila, da je bila ta izjava vzeta iz konteksta in da ni mislila tako, kot je izzvenelo v javnosti. Morda ministrica res tako misli, vendar politične poteze in izjave, ki jih daje danes ministrica za obrambo, ne...

 • Jure Trampuš

  25. 11. 2010  |  Mladina 47

  Karikatura politike

  Karl Erjavec na sojenju v zadevi Patria: Brani se sam

  Živimo v času absurdov, v času brez pravih odgovorov, v času politike, ki ne razmišlja dlje kot do najbližje volilne nedelje. Zakaj v Sloveniji znaten, morda celo večinski del volilnega telesa verjame, da naj bi bil resničen namen predlaganega zakona o RTV Slovenija politični prevzem nacionalnega medija? Tovrstne trditve so popoln nesmisel. Zakaj velik del Slovenije verjame, da nam vladajo zarotniške klike, ki od...

 • Jure Trampuš

  11. 11. 2010  |  Mladina 45  |  Politika

  Paranoje, manipulacije in racionalnost

  Dr. Boris Vezjak, avtor knjige o psihopolitiki paranoje in stigmatizaciji političnih nasprotnikov

  Te dni je Nova revija, nekakšen intelektualni agar desnih političnih strank, sklicala okroglo mizo o izzivih svobode. In kakšna je njihova diagnoza slovenske družbe? Katastrofalna. V povabilu na okroglo mizo je zapisano, da se v Sloveniji kažejo znaki avtokracije. »Družbene skupine se interesno bojujejo druga proti drugi in med seboj, civilna družba, kar je je še ostalo, nemočno stoji ob robu, posamezniki z...

 • Jure Trampuš

  22. 10. 2010  |  Mladina 42  |  Politika

  Dogodek v Murglah

  Obnovljena hiša Simone Dimic

  V drugi polovici osemdesetih let je Jugoslavijo pretresala gradbena afera. Tedanji zvezni sekretar za obrambo admiral Branko Mamula si je v Opatiji dal zgraditi vilo. Gradili so mu jo vojaki Jugoslovanske ljudske armade. Mladina je poročala o gradnji vile in o tem, kako Jugoslavija prodaja orožje Etiopiji. Izšel je članek Mamula go home, Mladina je bila zaplenjena, admiral je odstopil, vila pa je doživela nesrečno...

 • Jure Trampuš

  14. 10. 2010  |  Mladina 41

  Dr. Anton Kramberger, sociolog

  /media/www/slike.old/mladina/vintkramberger_2911b5.jpg

  Dr. Anton Kramberger je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, ukvarja se s preučevanjem trgov dela, med drugim je raziskoval tudi politične elite v Sloveniji. Stavko javnega sektorja je napovedal še v času uveljavitve Virantove reforme, danes pa pravi, da se v Sloveniji ne razmišlja o prihodnosti, pač pa samo, kako zadovoljiti interese kapitala. Družba je v krizi, namesto rešitev pa vladajoča avtokracija kratkovidno ponuja le klestenje stroškov. S tem si sami žagamo vejo, na kateri sedimo.

 • Jure Trampuš

  7. 10. 2010  |  Mladina 40

  Totalna norost

  /media/www/slike.old/mladina/intervjumatja_hanek_bkimg_0539a.jpg

  > Ravno ta fraza, ki jo pogosto ponavlja predsednik vlade Borut Pahor, češ da iščemo in želimo zmagovalce, je bistvo problema slovenske družbe. Ta fraza izvira iz neoliberalizma, njegov temelj je prepričanje, da družbo v svetlo prihodnost vodijo zgolj zmagovalci. A poglejte, kaj se skriva za temi zmagovalci. Na koncu druge svetovne vojne so zmagovalci zavladali porušenim državam.

 • Jure Trampuš

  30. 9. 2010  |  Mladina 39

  Franco Juri, poslanec in podpredsednik stranke Zares

  Franco Juri je eden od poslancev, ki vseskozi nasprotujejo udeležbi Slovenske vojske v Afganistanu. V ponedeljek so tja odšli pripadniki 14. kontingenta, ki bodo prvič vodili enote afganistanske vojske na terenu in se bodo lahko tudi zapletli v bojne spopade. Juri trdi, da je to nekaj popolnoma nesprejemljivega in posledica dejstva, da se vlada izogiba jasnim odločitvam, in da je, kar posebej zbuja skrb, v Sloveniji vojska močnejša od politike. Kar je zelo nevarno. Juri je v intervjuju zelo neposreden: če vlada do konca leta ne bo sporočila, kdaj se bo Slovenija umaknila iz Afganistana, bo stranki predlagal odhod iz koalicije.

 • Jure Trampuš

  16. 9. 2010  |  Mladina 37

  Znanost, dekla gospodarstva

  Minister Gregor Golobič poskuša znanost približati gospodarstvu, njegovi kritiki pa pravijo, da ne gre za približevanje pač pa podrejanje. (Na sliki minister Golobič med obiskom Trima Trebnje)

  Leta 2007 je vrata odprla Fakulteta za uporabne družboslovne študije, visokošolska ustanova, ki je nastala v času, ko je politika mislila, da bo liberalizacija visokošolskega trga prinesla izboljšave visokošolskega sistema. Danes je v Sloveniji kar 15 samostojnih visokošolskih zavodov in 15 visokih šol. Zanimivo je ime omenjene fakultete. Na njej naj bi se ukvarjali z »uporabnimi družboslovnimi...

 • Jure Trampuš

  5. 8. 2010  |  Mladina 31

  Talci interesov vojske

  Pomoč lokalnemu prebivalstvu, kar danes delajo slovenski vojaki, je nekaj dobrega. Nekaj drugega pa je, če proti domačinom obrneš svoje puške, to je glavna razlika med mirovnimi in vojaškimi operacijami. Slovenija bo jeseni stopila na drugo stran.

  Dvajsetega februarja je padla nizozemska vlada. Razlog? Podaljšanje misije v Afganistanu. Na začetku februarja je namreč Nato Nizozemsko zaprosil, da v Afganistanu ostane tudi po prvem avgustu, da njeni vojaki podaljšajo misijo, a se tedanje nizozemske vladne stranke o podaljšanju niso dogovorile. Laburistična stranka je bila proti in je izstopila iz vlade. Štiri mesece pozneje so bile na Nizozemskem volitve, 1.

 • Jure Trampuš

  15. 7. 2010  |  Mladina 28

  Spopad pri bloku 6

  Prikaz Termoelektrarne Šoštanj po izgradnji bloka šest

  V torek je Gregor Golobič v intervjuju za Finance izjavil, da je revizija Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki jo je banka naredila, da bi utemeljila več kot 200-milijonski kredit za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, pokazala kup nepravilnosti. »Na vladi sem že rekel, da bi bilo dobro, da omenjeno študijo dobi NPU.

 • Jure Trampuš

  8. 7. 2010  |  Mladina 27

  Matej in Gregor

  Ljubezen pred letom dni: minister Matej Lahovnik na shodu za evropske volitve.

  Odhod ministra Mateja Lahovnika iz stranke Zares (in morda tudi iz Pahorjeve vlade) ni bil nepričakovan. Lahovnika je zadnje leto z Zaresom povezovalo bolj malo. Ni hodil na sestanke stranke, ni se pojavljal na njenih srečanjih, v javnosti ni želel komentirati strankarskih vprašanj. Uradno je bil v tem času sicer še vedno član sveta stranke, a to je bilo tudi vse.

 • Jure Trampuš

  1. 7. 2010  |  Mladina 26  |  Politika

  Nazaj v preteklost

  Zahteva po enotnosti je v samem izhodišču pravzaprav nedemokratična, ne preddemokratična, pač pa totalitarna, omejujoča, absolutistična. Kjer vsi mislijo enako, nihče ne misli veliko. (na sliki proslava ob Dnevu državnosti)

  Slovenija naj bi bila usodno razdeljena. Na dva pola. Črnega in rdečega. Levega in desnega. Liberalnega in konservativnega. Komunističnega in kapitalističnega. Partizanskega in domobranskega. Domoljubnega in nedomoljubnega. Razdeljena je med Forum 21 in Zbor za republiko, med demokrate in republikance, homoseksualce in heteroseksualce, vernike in ateiste, Slovence in čefurje, Ljubljančane in Mariborčane...

 • JURE TRAMPUŠ

  10. 6. 2010  |  Mladina 23  |  Politika

  Pohod skozi institucije

  /media/www/slike.old/mladina/il_vojska.jpg

  Mladinina peticija Ukinimo vojsko je 4. junija preživela drugo soočenje v parlamentu. Kar je seveda dobro. Ideje iz peticije so se znova prebile na dnevni red slovenskih parlamentarcev. Civilna družba je stopila v parlament. V drugo je Mladinino pobudo obravnavala parlamentarna komisija za peticije. A to je tudi vse. Razprava na seji odbora (na kateri je sodeloval tudi avtor članka) je bila večino časa nesmiselna.

 • Jure Trampuš

  3. 6. 2010  |  Mladina 22  |  Politika

  Izmikanje jasnim odgovorom

  Minister Šturm in Janez Janša na obisku pri takrat še celjskem škofu Antonu Stresu

  Ustavno sodišče je po treh letih spisalo odločbo o zakonu o verski svobodi. Gre za zakon, ki je nastal v času Janševe vlade. Nasprotniki zakona so trdili, da so njegovi členi neustavni, velike verske skupnosti so mislile drugače, še posebej največja, saj so nekateri členi zapisani po njeni podobi. Tedanji pravosodni minister Lovro Šturm je bil na zakon seveda ponosen. Bil naj bi evropski.

 • Dr. Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport

  /media/www/slike.old/mladina/vintvelikaigor_luki_bk.jpg

  Dr. Igor Lukšič je vladni resor za šolstvo in šport prevzel kot profesor politologije na Fakulteti za družbene vede in tudi kot podpredsednik Socialnih demokratov, ki je bil pogosto kritičen do svojega predsednika Boruta Pahorja. Visoko funkcijo v stranki je medtem izgubil, še vedno pa je kritik vlade, čeprav v njej sedi tudi sam. Z njim smo se pogovarjali o reformah, ki čakajo naše izobraževanje, pa tudi o aktualnih političnih temah. Tudi denimo o konfliktu Brezigar-Zalar.

 • Jure Trampuš

  8. 4. 2010  |  Mladina 14

  Jelko Kacin: “Imamo pravico, da ne tonemo”

  /media/www/slike.old/mladina/temakacin_bk.jpg

  > Še nobena slovenska vlada ni bila pred takšnimi preizkušnjami, kot so izzivi globalne finančne in gospodarske krize ob tem, da smo del evroobmočja, del Evropske unije in da imamo kot enakopraven del Evropske unije tudi precej mednarodnih obveznosti. Za to je nujna izjemno dobra koordinacija, potrebno je projektno sodelovanje in seveda tudi prepričljivo komuniciranje z različnimi javnostmi, domačimi, tujimi.

 • Jure Trampuš

  8. 4. 2010  |  Mladina 14

  Spodmikanje vlade

  Izvršni odbor in svet LDS sta v torek o odhodu iz koalicije razpravljala deset ur. Razprava se je končala ob enih zjutraj, njen rezultat pa so bile tri zahteve Borutu Pahorju.

  So vprašanja, ali bo LDS ostala ali bo odšla iz koalicije, kakšne zahteve je stranka poslala premieru, jih ta lahko izpolni, kakšne volitve nas čakajo jeseni, res usodna za slovensko prihodnost? Če seveda prihodnje dni ne bomo doživeli kakšnega prestopa poslanca, bi bila vlada brez LDS manjšinska vlada (če odmislimo, da je en poslanec v priporu in da ima koalicija v tem primeru 45, vsi drugi pa 44 glasov).