Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    1. 12. 2014  |  Kultura

    Najboljša dela iz arhiva revije Stripburger

    V Kinu Šiška bodo danes, 1. decembra ob 20.00 odprli drugi del razstavnega projekta Ofenziva iz arhiva, na kateri bodo predstavljena najboljša dela, ki so se v zadnjih dvajsetih letih nabrala v arhivu revije Stripburger. Gre za več kot 200 plakatov in vsakršnih odtisov ter natisov različnih stripovskih avtorjev in organizacij, ki so jih prejeli v dar od striparskih kolegov, sodelavcev in partnerjev.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2014  |  Kultura

    Farsa o slovenskem svetohlinstvu

    V Stari dvorani SNG Maribor bodo danes, 28. novembra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Ivana Cankarja Pohujšanje v dolini šentflorjanski (1907) v režiji Janusza Kice, ki je po njegovem mnenju "zanimiva umetniška študija o specifičnem psihosocialnem ustroju neke rigidne in mentalno primitivne družbene skupnosti, ki ni samo slovenski, ampak splošni pojav, ki se lahko zgodi kjerkoli."

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2014  |  Kultura

    Legende industrial glasbe z novim projektom

    Danes, 27. novembra, ob 21.00 se bo v Kinu Šiška zgodil težko pričakovani koncert legendarnih berlinskih industrialcev Einstürzende Neubauten. Potem ko sta pevec Blixa Bargeld in basist Alexander Hacke že dvakrat gostovala v Kinu Šiška s svojimi stranskimi projekti, se tokrat obeta nastop zasedbe v polni postavi. Gre za ekskluzivni nastop v okviru predstavitvene turneje novega albuma Lament, ki je posvečen stoletnici izbruha prve svetovne vojne.

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2014  |  Kultura

    Festival Sonica na temo poigravanja s percepcijo

    Festival tranzitornih umetnosti Sonica se po besedah organizatorja "osredotoča na raznolike umetniške prakse, ki tranzitornost vpenjajo v medij slike, zvoka, objekta, prostora in koncepta. Tokratna osrednja linija je linija poigravanja s percepcijo, ki jo letošnji program misli kot tranzitorno, v nenehnem spreminjanju, bodisi zornega kota videnja ali poslušanja, motrenja objekta in preseganja le tega. Percepcija ni samo že rahlo utrujeno polje umetnosti, temveč je danes, v skrajni medijski družbi tudi politični pojem."

  • Damjana Kolar

    25. 11. 2014  |  Kultura

    Življenje lovcev na Grenlandiji

    V Galeriji Fotografija bodo danes 25. novembra ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Na tankem ledu, mladega slovenskega fotografa Cirila Jazbeca, ki jo bo pospremila tudi predstavitev in podpisovanje avtorjeve istoimenske knjige v omejeni izdaji. Razstava je bila letos poleti na ogled na prestižnem fotografskem festivalu v Franciji Rencontres d’Arles. Več o tem lahko preberete v članku Marjana Horvata.

  • Damjana Kolar

    24. 11. 2014  |  Kultura

    Zgodba o večnem iskanju identitete

    V Kinodvoru bo danes, 24. novembra ob 21.00 premiera celovečernega animirano-dokumentarnega filma Medena koža po avtobiografskem grafičnem romanu priznanega belgijskega striparja Junga, ki s prepletom animacije ter odlomkov iz družinskega in zgodovinskega arhiva razkriva življenjsko pot korejskega posvojenca, razpetega med dve kulturi. Premiero bo v Kinodvorovi galeriji pospremila otvoritev razstave originalnih stripovskih tabel ter pogovor s striparjem in soavtorjem filma Jungom, ki ga bo vodil Igor Prassel.

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2014  |  Kultura

    Vizije arhitekture

    V Gledališču Tartini v Piranu bodo v soboto 22. novembra potekali 32. Piranski dnevi arhitekture na temo Vizije arhitekture, ki jih organizirajo Obalne galerije Piran v sodelovanju z Galerijo Dessa. Na konferenci bo deset povabljenih predavateljev iz sedmih arhitekturnih birojev predstavilo svoja razmišljanja in dela, zaključek pa bo v razstavišču Monfort v Portorožu s slovesno podelitvijo priznane mednarodne arhitekturne nagrade Piranesi in z odprtjem šestih spremljevalnih arhitekturnih razstav, med katerimi je najpomembnejša prav razstava za nagrado Piranesi 2014.

  • Damjana Kolar

    20. 11. 2014  |  Kultura

    Tematska kiparska razstava

    V Mestni galeriji Ljubljana bodo danes, 20. novembra ob 19.00 odprli razstavo z naslovom Raztezanje kiparskih struktur, ki bo obiskovalcem predstavila skulpturo, kot nekaj vizualno in tematsko razumljivega in dostopnega ter estetsko vabljivega. Na razstavi, ki je generacijsko raznolik prikaz in prerez sodobnega kiparstva, se predstavljajo: Dušan Tršar, Jiři Bezlaj, Boris Beja, Saba Skaberne, Vera Stanković, Primož Pugelj, Paola Korošec in Tomaž Furlan.

  • Damjana Kolar

    19. 11. 2014  |  Kultura

    Goli oder v Ljubljani in Kranju

    Od 19. do 23. novembra bo v Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana in v Prešernovem gledališču Kranj potekal 12. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder, ki letos doživlja nov razmah pod produkcijskim okriljem Zavoda Federacija ter v koprodukciji z zavodom Bunker in s Kulturno umetniškim društvom Kiks. Tema letošnjega festivala so mali svetovi, ki ponujajo drugačne odnose; posvečen bo namreč majhnim zasedbam in posebnostim, ki so posledica intimnejših odnosov med ustvarjalci.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2014  |  Kultura

    Najglasnejša zasedba iz Antwerpna

    V Slovenijo prihaja belgijski trio Triggerfinger, ki slovi po izjemno energičnih nastopih. Predstavil se bo na dveh koncertih: 18. novembra v ljubljanski Cvetličarni, 19. novembra pa v mariborskem Štuku s predskupinama Kill Kenny in Can of Bees. Trio, ki je trenutno najbolj znan po skladbah "I Follow Rivers" in "All Night Long," se je dolga leta kalil na klubskih nastopih, koncertnih in festivalskih odrih po vsej Evropi, s čimer je izoblikoval svoj specifičen koncertni zvok.

  • Damjana Kolar

    17. 11. 2014  |  Kultura

    Plesna refleksija stoletne dobe 1914-2014

    V Centru kulture Španski borci bo danes, 17. novembra ob 20.00 ljubljanska premiera plesnega projekta "14," ki je nastal ob 100. letnici prve svetovne vojne. Projekt v koreografiji francoskega koreografa in plesalca Didierja Thérona z umetniškim sodelovanjem Thomasa Guggija, reflektira stoletno dobo 1914-2014.

  • Damjana Kolar

    14. 11. 2014  |  Kultura

    Prihodnost zre v preteklost

    Od 14. novembra 2014 do 31. januarja 2015 bo v Kibla Portalu v Mariboru na ogled mednarodna skupinska razstava Mundus vadit retro, na kateri se predstavlja okoli 40 umetnikov, ki odpirajo, remapirajo in rekontekstualizirajo spomin ter zgodovino, na katerih utemeljujemo sedanjost in prihodnost. Skozi izbor angažiranih in pogosto subverzivnih umetniških del v širokem razponu medijev, se potaplja v kulturno-politični konglomerat sodobnosti in preteklosti.

  • Damjana Kolar

    13. 11. 2014  |  Kultura

    Na ramenih velikanov

    V mariborskem razstavišču UGM Studio bodo danes, 13. novembra ob 19.00 odprli prvo skupno razstavo slovenske umetnice Nine Slejko Blom in švedskega umetnika Connyja Bloma, ki pri svojem delu izhajata iz igrive obremenjenosti z velikani svetovne umetnosti–ikonami klasične likovne umetnostni, glasbe, literature in filma. S svojimi posegi in interpretacijami problematizirata status, ki ga uživa izvirno delo.

  • Damjana Kolar

    12. 11. 2014  |  Kultura

    Literarni večer Ernesta Cardenala

    Ernesto Cardenal, eden največjih pesnikov današnjega časa, ki ustvarjajo v španskem jeziku, bo v sredo 19. novembra ob 20.00, nastopil v Cankarjevem domu. Nikaragovski pesnik in nekdanji kulturni minister v času sandinistične vlade bo na nastopu bral svoje pesmi, z latinskoameriško glasbo pa ga bo spremljal duet Grupo Sal Duo, ki ga sestavljata Anibal Civilotti iz Argentine ter Fernando Dias Costa iz Portugalske.

  • Damjana Kolar

    11. 11. 2014  |  Kultura

    Kitarist John McLaughlin ponovno v Ljubljani

    Kitarist John McLaughlin s svojo genialnostjo že desetletja soustvarja zgodovino jazza. Lani je v Ljubljani gostoval s skupino Shakti, tokrat pa prihaja v Kino Šiška z jazz fusion zasedbo 4th Dimension, s katero bodo predstavili najnovejši album The Boston Record. Koncert bo danes, 11. novembra ob 21.00.

  • Damjana Kolar

    10. 11. 2014  |  Kultura

    Zgodba o prepovedani ljubezni

    V Cankarjevem domu bo danes, 10. novembra ob 19.30 z baletom Ana Karenina na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in v koreografiji Lea Mujića, gostoval Balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba. Eden najbolj znanih romanov svetovne književnosti, ki izpod peresa Leva Nikolajeviča Tolstoja razgrinja zgodbo o strastni in prepovedani ljubezni Ane Karenine, poročene ženske in matere do mladega grofa Vronskega, je ponudil navdih številnim gledališkim in filmskim avtorjem.

  • Damjana Kolar

    7. 11. 2014  |  Kultura

    Stabat Mater & Nevarna razmerja

    Na odru SNG Maribor bodo danes 7. novembra ob 19.30 uprizorili kar dve baletni premieri: Stabat Mater na glasbo Giovannija Battiste Pergolesija, ki jo je Edward Clug ustvaril za münchenski balet julija 2013 ter Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića, ki bo po uspešni praizvedbi na Dubrovniških poletnih igrah in po premieri na Ljubljana Festivalu v Križankah, na ogled še pred mariborskim občinstvom.

  • Damjana Kolar

    6. 11. 2014  |  Kultura

    Krstna uprizoritev romana Veliki Gatsby

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bo danes 6. novembra ob 20.00 premiera dramatizacije romana Veliki Gatsby, enega najpomembnejših ameriških pisateljev 20. stoletja Francisa Scotta Fitzgeralda, ki na eni strani prikazuje blišč bogataške elite, na drugi njeno nasprotje. Dramatizacijo in režijo podpisuje Ivica Buljan, ki pravi "da so 20. leta minulega stoletja začetek obdobja, ki ga živimo danes. Tu je v igri prvič generacija, ki ne pozna svojih staršev, generacija, ki se vzpostavlja sama in ki odvrže odgovornost s svojih pleč, to je generacija egoističnih posameznikov, ki ji pripadamo tudi sami."

  • Damjana Kolar

    5. 11. 2014  |  Kultura

    Razstava rezidenčne umetnice Lane Čmajčanin

    V KC Tobačna 001 bo od 5. novembra do 12. decembra na ogled razstava bosanske rezidenčne umetnice Lane Čmajčanin s katero tematizira spremembe, ki jih je doživljala geografska površina BIH v preteklem tisočletju. Prek premikov njenih meja umetnica postavlja vprašanja o vlogi vojaške moči, šolskega sistema ter nenazadnje tudi razmerja moči med spoloma. Projekt Neme karte predstavljata Geometrija mesta in 551.35–Geometrija časa. 

  • Damjana Kolar

    4. 11. 2014  |  Kultura

    Korenine evropskega oblikovanja

    V okviru evropskega projekta R.E.D-Roots of European Design bo v Atriju ZRC od 4. do 18. novembra na ogled oblikovalska razstava pod okriljem izobraževalne ustanove art:tečaji, ki je bila povabljena k sodelovanju v evropskem projektu kot predstavnica Slovenje v družbo še šestih držav: Albanije, Češke, Italije, Madžarske, Poljske in Romunije. Tokratna razstava je rezultat večmesečne delavnice z izbranimi slovenskimi oblikovalci, ki jih je kreativno vodil Peter Movrin v sodelovanju z vodjo projekta Andrejo Čeligoj. Več>>

  • Damjana Kolar

    3. 11. 2014  |  Kultura

    Notranje popotovanje po čustvenem svetu dveh žensk

    V Kinodvoru bo od 3. do 11. novembra na ogled film Ženska, ki si je otrla solze, makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. V zgodbi o izgubi, krivdi in preživetju, ki na nepričakovan način preplete življenji dveh žensk z različnih koncev sveta, glavno vlogo odigra Victoria Abril, ki jo poznamo iz filmov Pedra Almodovarja. Film je notranje popotovanje po čustvenem svetu obeh protagonistk, dveh zelo različnih mater: zato, da preživita, mora ena kaznovati, druga pa sprejeti vsakodnevno kaznovanje. Več>>

  • Damjana Kolar

    30. 10. 2014  |  Kultura

    Legenda o Tristanu in Izoldi v baletni različici

    V SNG Opera in balet Ljubljana bo danes 30. oktobra ob 19.30 premiera celovečernega baleta Tristan in Izolda, ki je nastal na avtorsko glasbo sodobnega slovenskega skladatelja Saše Kalana z glasbenimi odlomki iz istoimenske opere Richarda Wagnerja in v koreografiji mladega romunskega koreografa Dana Datcuja, ki deluje na Slovaškem. Kalan je ustvaril zvočni preplet med elektronsko, orkestralno in ambientalno glasbo, izvedel in posnel pa jo je orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Več>>

  • Damjana Kolar

    29. 10. 2014  |  Kultura

    Pregledna razstava Vlaste Delimar

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova je do 11. januarja 2015 na ogled razstava Zrela ženska Vlaste Delimar, ki spada med najpomembnejše hrvaške predstavnike body arta. Razstava predstavlja izbor del iz retrospektive v Muzeju suvremene umjetnosti v Zagrebu, ki je nastala ob 35-letnici umetničinega delovanja. V njenih delih se prepletajo fotografija in kombinirane tehnike, slovi pa tudi po instalacijah ter performansih. Več>>

  • Damjana Kolar

    28. 10. 2014  |  Kultura

    Dokumentarna drama o Milovanu Đilasu

    V Veliki dvorani  SNG Maribor bo danes 28. oktobra ob 20.00 gostovalo Črnogorsko narodno gledališče iz Podgorice z dokumentarno dramo Radmile Vojvodić Everyman Đilas/Slehernik Đilas, ki temelji na zgodovinskem gradivu in preverljivih dejstvih ter verodostojno osvetljuje življenje odpadnika Milovana Đilasa, med drugim avtorja knjige "Novi razred: Analiza komunističnega sistema," uvrščene med sto najvidnejših del 20. stoletja. Več>>

  • Damjana Kolar

    27. 10. 2014  |  Kultura

    Zvezda flamenka in latino glasbe v Cankarjevem domu

    V okviru abonmaja Glasbe sveta bo v Cankarjevem domu danes 27. oktobra ob 20.30  nastopila pevka María Concepción Balboa Buika, ki se je rodila afriškim staršem na španski Palmi de Mallorci, danes pa živi v Miamiju. Je zvezdnica sodobnih glasb sveta, flamenka in latino jazza, obdarjena z osupljivim glasom. "Njen glas je raskav, večplasten in dominanten, spominja na Nino Simone, vendar z več gibkosti in virtuoznosti," so zapisali v New York Timesu. Več>>

  • Damjana Kolar

    24. 10. 2014  |  Kultura

    Dvojni plesni večer

    V Španskih borcih bodo danes 24. oktobra ob 20.00 v okviru programa Plesna Vesna premierno uprizorili dva projekta, ki ju je mednarodna komisija na lanski Plesni Nacionali Zavodu En-Knap predlagala v koprodukcijsko sodelovanje. Na ogled bosta predstavi Enye Belak "Deklica z zmajem" in Milana Tomášika "Sezona lova." Več>>

  • Damjana Kolar

    23. 10. 2014  |  Kultura

    Glasbeni maraton trojk

    V Kinu Šiška bo danes, 23. oktobra ob 21.00 v okviru koncertne serialke NuYuGo! potekal Glasbeni maraton trojk od Vardara do Triglava, ki ga pripravljajo Kino Šiška, Moonlee Records in Kataman. Nastopili bodo domači multižanrski trio TRUS!, beograjski psihedelični-indie-pop duo Ti ter makedonski postpunk-indie-rockerji The John. Pred koncertom bo ob 20.00 potekala še okrogla miza "Preko Triglava in Vardara" o preboju domačih glasbenih skupin v tujino, na kateri bodo sodelovali: Miran Rusjan (Moonlee Records & Booking), Andraž Kajzer (Festival MENT, Kapa Records), Ilija Duni (Ti, ex-Petrol), Boštjan Simon (TRUS!, Litošt). Moderatorka: Zala Vidali. Več>>

  • Damjana Kolar

    22. 10. 2014  |  Kultura

    Družinska drama italijansko-francoske režiserke in igralke

    V Kinodvoru bo danes, 22. oktobra ob 21.00 premiera tragikomedije Grad v Italiji, italijansko-francoske režiserke in igralke Valerie Bruni Tedeschi, ki je nastala po avtobiografskih izkušnjah. Gre za zgodbo o družini, ki propada, o dobi, ki se končuje, in ljubezni, ki se začenja. Več>>

  • Damjana Kolar

    21. 10. 2014  |  Kultura

    Stranpoti stripa

    V ljubljanski Galeriji Kresija bodo danes, 21. oktobra ob 20.00 odprli večmedijsko razstavo kultnega hrvaškega stripovskega avtorja Danijela Žežlja z naslovom Sončno mesto, ki s statičnimi in z gibljivimi podobami v vzajemnem učinkovanju omogoča specifično ambientalno izkušnjo; slednja bo v polni meri zaživela še zlasti ob otvoritvenem dogodku, ko se ob Žežljevem slikanju v živo obeta še improvizirana glasbena intervencija bobnarskega dueta Jake Bergerja in Bojana Krhlanka. Več>>

  • Damjana Kolar

    20. 10. 2014  |  Kultura

    Novodobno suženjstvo

    V Stolpu Škrlovec v Kranju bodo danes, 20. oktobra ob 20.00 uprizorili dramo Hilda, sodobne francoske avtorice Marie NDiaye, ki nas z zgodbo o brezsrčnem izkoriščanju elit vedno znova pretrese. Predstavo, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in ŠKUC gledališča Ljubljana, je režiral Alen Jelen. Več>>