Borut Mekina

  • Borut Mekina

    23. 6. 2011  |  Mladina 25

    Kdor ponareja, vidi ponaredke

    Odvetnik Franci Matoz in njegov klient Janez Janša na tiskovni konferenci, ki naj bi razkrinkala vso umazano ozadje afere Patria

    Politik lahko odstopi, ko prekrši moralne norme. Lahko odstopi, ko ga osumijo kaznivih dejanj in se znajde v policijski preiskavi. Še zadnja priložnost za umik iz političnega življenja pa je, ko ga utemeljeno osumita tožilstvo in sodstvo. V vsaj dveh primerih v zadnjem času so slovenski politiki sledili tem pravilom. Gregor Jager, donedavni vodja Zaresa v Mariboru, in evroposlanec Zoran Thaler sta oba odstopila že...

  • Borut Mekina

    23. 6. 2011  |  Mladina 25  |  Politika

    Se lahko pogledajo v ogledalo?

    /media/www/slike.old/mladina/patriaurc_zgagabk.jpg

    Novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga sta presenetila. Inkognito sta zadnjih nekaj let proučevala več kot 20 fasciklov dokumentov o trgovini z orožjem, ki sta jih dobila na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. O tem sta sedaj napisala prvo knjigo z naslovom V imenu države. Jeseni predvidoma sledita še dva dela nove orožarske trilogije.

  • Borut Mekina

    16. 6. 2011  |  Mladina 24

    Lažna alternativa

    \

    Slovenija je v krizi legitimnosti. Zaradi tega so potrebne predčasne volitve. »In to takoj!« je ta teden odločno in neučakano zahtevala evroposlanka Ljudmila Novak iz vrst ultrakonservativne in zunajparlamentarne NSi. Na spletu imamo domnevno civilnodružbeno peticijo za predčasne volitve. Zaradi legitimnosti. In da bi prišli čim prej do te nove »legitimne oblasti«, v SDS zahtevajo celo...

  • Borut Mekina

    9. 6. 2011  |  Mladina 23

    Pahorjeva zadnja naloga

    Borut Pahor in Mitja Gaspari, morebitni Pahorjev naslednik ob spremljanju referendumskih rezultatov na \

    »Razočarali ste me kot volivko, kot državljanko in kot osebo z izdelanimi načeli in principi, ki nasprotujejo oportunizmu in kompromisom za vsako ceno. Upam, da to ni začetek štiriletnega nizanja razočaranj. Moj volilni spomin namreč ni tako kratkotrajen, kot ga povprečnemu volivcu pripisujejo politični strategi,« je v pismu Borutu Pahorju zapisala ena od razočaranih državljank.

  • Borut Mekina

    2. 6. 2011  |  Mladina 22  |  Politika

    Borutove zmage, kronane s porazom

    \

    »Bil je resnično zadnji trenutek, a nismo izgubili upanja,« je akcijo posebnih enot pohvalil eden od krajanov. Sto policistov, specialcev v neprebojnih jopičih, se je razporedilo na spornem ozemlju. Zaprli so cesto, zavarovali bližnjo vas in zaščitili prebivalce. »Čedalje bolj strah nas je in prav je, da je nekdo končno reagiral tako odločno,« je pripomnil drugi vaščan.

  • Borut Mekina

    2. 6. 2011  |  Mladina 22

    Alenka Gril: "Vegrad je samo ena od zgodb, zgodba, ki je bila dovolj izpostavljena"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikaalenka_gril_bk.jpg

    Vegrad je v slovenskem gospodarstvu pustil luknjo, vredno 450 milijonov evrov. Za dva nakupa patrij. Za dve dokapitalizaciji Nove ljubljanske banke. Za še dve leti brez predlagane pokojninske reforme. Kot v intervjuju razkriva Alenka Gril, ki je sedaj stečajna upraviteljica te sramote slovenskega kapitalizma, so na vsej črti odpovedali prav vsi. Ne samo naivni sindikati in podizvajalci. To luknjo je izkopala neodgovorna revizijska hiša, za nos se je zavestno ali nezavedno pustil voditi delovni inšpektorat, mižala je davčna uprava. Zakaj? Zaradi podjetniške svobode? Ali zato, ker so se v Liechtenstein nakazovale provizije in ker so se nekaterim znanim Slovencem podarjala stanovanja, kot opisuje Grilova?

  • Borut Mekina

    19. 5. 2011  |  Mladina 20

    Franc Kangler: "Užalili ste čustva številnih Mariborčanov"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikakangler_bk.jpg

    “Užalili ste čustva številnih Mariborčanov, slabe volje sem,” je Kangler dejal že, ko nas je sprejel, izrečeno pa se je nanašalo na prejšnjo naslovnico Mladine, kjer smo pisali o Evropski prestolnici korupcije. Po odmevni policijski akciji, ko je postalo jasno, da je župan drugega največjega slovenskega mesta osumljen 15 kaznivih dejanj, se Kangler pripravlja na protinapad. Nekajkrat nas je prosil, naj izklopimo snemalnik. Opisoval je primere, kako napačno so policisti razumeli nekatere prisluhe. Na očitke, da je postal precej premožen, je pripovedoval o nekaterih nenavadno premožnih kriminalistih, v odgovor na očitke o korupciji pa omenjal pomoč ljudem v stiski, ki bi jo lahko ravno tako razumeli kot zlorabo položaja. Takšna je njegova plat zgodbe.

  • Borut Mekina

    12. 5. 2011  |  Mladina 19

    Evropska prestolnica korupcije

    Šerif Maribora, Franc Kangler. Iz njegovega kabineta so letele komande.

    »Iz tega kabineta so letele komande!« je mariborski župan Franc Kangler v svojem značilnem slogu kričal na nas, ko smo ga tik pred lokalnimi volitvami povprašali o njegovih županskih uspehih. »Ničesar nisem storil brez potrdila občinskih pravnih služb niti brez odobritve občinskega nadzornega odbora in mestnega sveta,« pravi Kangler danes, ko je obtožen 15 kaznivih dejanj iz poglavja o...

  • Borut Mekina

    5. 5. 2011  |  Mladina 18

    Mesija nemogoče

    Komisarju dr. Janezu Potočniku se mandat izteče oktobra 2014. Morda pa tudi prej.

    Bil je torek, 13. novembra 2007. Kraj dogajanja: Ormož pri Ptuju. Predsednik vlade Janez Janša se je vrnil z uradnega obiska na Kitajskem, s tedaj še zunajzakonsko partnerico Urško Bačovnik. Dva dni prej je v drugem krogu predsedniških volitev kandidat levice, dr. Danilo Türk, s 70 proti 30 premagal osamosvojitelja in kandidata vladajoče desnice, Lojzeta Peterleta.

  • Borut Mekina

    21. 4. 2011  |  Mladina 16

    Dr. Bogomir Kovač: "Boljša je vsaka pot kot brezpotje"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelika_20110419_5389_b5.jpg

    Resna kriza je tudi čas za resen premislek. In ker očitno to je resna kriza, torej blokada vodenja na vseh ravneh, smo se k resnemu pogovoru usedli z dolgoletnim Mladininim kolumnistom, dr. Bogomirjem Kovačem, strokovnjakom za krize in za vodenje. Kovač (1952), sicer profesor na Ekonomski fakulteti, je eden najboljših teoretikov vodenja velikih družb - korporativnega upravljanja. Poleg tega je imel srečo, da je delo sedanje vlade spoznal tudi skozi prakso, v času vodenja Kadrovsko-akreditacijskega sveta, ko se je zdelo, da bo Borut Pahor spremenil slabo kadrovsko prakso, ki jo je vpeljal že Janez Janša. Kovač je položaj razočaran zapustil. In tako se seveda po dogodkih, ki smo jim bili priča zadnji teden, postavlja vprašanje, nad čim smo sploh še lahko navdušeni. Kdo nam je ukradel svetilnik?

  • Borut Mekina

    14. 4. 2011  |  Mladina 15

    Sebastjan Selan: "Približno polovica ministrstev pridobiva ali uporablja naše informacije"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikasebastjan_selan_bkimg_7491a_izrez_1.jpg

    Za institucijo, ki se mora neprestano braniti pred očitki, češ da njene korenine segajo še v čas tajne policije, Udbe ali SDV, se verjetno spodobi, da jo vodi mlad človek. Pred osmimi meseci je to nalogo prevzel 36-letni Sebastjan Selan, doslej najmlajši direktor Sove. Predsednik vlade Borut Pahor ga je na vrh agencije postavil zaradi pritožb o slabem delovnem vzdušju. Še svež je takoj padel v t. i. arhivsko afero, zadnjo izmed zgodb, ki obremenjujejo agencijo. Preden je prevzel direktorovanje, je vodil obveščevalni center v Kopru, še pred tem je delal kot obveščevalec na gospodarskem področju. Intervju z direktorjem Sove ni mačji kašelj. Selan je pogovor vsakih 15 minut prekinil in off-the-record razložil, zakaj ne more odgovoriti, fotograf je bil lahko zraven le na začetku in na koncu.

  • Borut Mekina

    14. 4. 2011  |  Mladina 15

    Dr. Valentin Inzko: »Slogo smo zaigrali, ker si ne želimo prepirov«

    /media/www/slike.old/mladina/intervjuvalentin_inzko_matja_tani.jpg

    Takoj za tem, ko so se 1. aprila končala zadnja pogajanja o številu dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, so vsi udeleženci, koroški deželni glavar Gerhard Dörfler, odposlanec predsednika države, državni sekretar Josef Ostermayer, in trije predstavniki slovenskih manjšinskih organizacij, Marjan Šturm (Zveza slovenskih organizacij), Bernard Sadovnik (Skupnost koroških Slovencev) in dr. Valentin Inzko, dejali, da je bil dosežen kompromis. Nato se je izkazalo, da se dr. Inzko s kompromisom dejansko ni strinjal, sedaj pa je »njegova« organizacija kompromis o postavitvi 169 dvojezičnih krajevnih napisov zavrnila z zahtevo po 175 napisih.

  • Borut Mekina

    7. 4. 2011  |  Mladina 14

    Svinjarija/Schweinerei

    /media/www/slike.old/mladina/zamejci_strpna_vas_ds.jpg

    Vzemimo enega od zadnjih, aktualnih primerov: avstrijsko občino Bistrica nad Pliberkom. Uradno je Bistrica dvojezičen kraj tik ob meji s Slovenijo, kjer živi okrog 30 odstotkov Slovencev. Ena glavnih znamenitosti kraja je gora Peca, na katero se je mogoče povzpeti še iz Črne na Koroškem, iz Slovenije. Ker oba kraja povezuje naravna znamenitost, je razumljivo, da je tam zaživela skupna ideja o »Deželi pod...

  • Borut Mekina

    31. 3. 2011  |  Mladina 13

    Ostala je samo fasada

    In kaj smo se naučili? Model Skandinavije ali Danske, ki ga je Pahor obljubljal na začetku, le ni bil mišljen tako resno. Zaenkrat še zmeraj ostajamo v »slovaškem scenariju«.

    »Prišli so na oblast, da bodo delali drugače, sedaj pa delajo bolj radikalno isto,« meni filozof dr. Rastko Močnik o razmerah znotraj leve koalicije in znotraj največje vladne stranke, Socialnih demokratov, v katero naj bi vdirala »liberalna tematika, proti kateri stranka očitno ni imuna«. Močnik komentira zadnji primer Zorana Thalerja in se sprašuje: četudi je Thaler nedolžen, kako je...

  • Borut Mekina

    24. 3. 2011  |  Mladina 12

    Drago Kos: "Če bi sredi devetdesetih slovenska pravna država delovala, potem večine akterjev teh novodobnih afer sploh ne bi bilo več"

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikadrago_kos_bk.jpg

    Zadnja razkritja v orožarski aferi, ki ji ljubkovalno pravimo mati vseh afer, so se spet končala v še enem retoričnem spopadu. A sredi devetdesetih je bilo drugače, veliko bolj resno. Tedaj je policija zgodbo skorajda pripeljala do konca. Če je bila to doslej največja konfrontacija med pravno državo in koruptivno politiko, potem politika tega boja zagotovo ni izgubila. Zato lahko danes bivši utemeljeno osumljeni, ki so jih namesto odvetnikov branili kar tožilci, ponavljajo, da so že vse stokrat pojasnili in da jim nikoli ni bilo nič dokazano. Toda spomin je lahko kratek, včasih pa zaradi dreves ne vidimo gozda. Vodja skupine kriminalistov sredi devetdesetih, ki so prvi začeli preiskovati trgovino z orožjem, je bil Drago Kos.

  • Borut Mekina

    24. 3. 2011  |  Mladina 12  |  Politika

    Zoran Thaler: ”Če se oni igrajo z mano, se lahko tudi jaz z njimi.”

    /media/www/slike.old/mladina/temavelikazoran_thaler_b520110321_9967.jpg

    Osumljeni poslanec v odstopu Zoran Thaler o evroposlanski aferi sprejemanja podkupnin

  • Borut Mekina

    10. 3. 2011  |  Mladina 10

    Resetirajmo ekonomiste

    Spravimo s poti sindikate, študente in upokojence, predsednika vlade zamenjajmo z menedžerjem, odločitve pa prepustimo nevidni roki trga, ki bo prevzela odgovornost za spremembe?

    Slovenija je zavožena. Treba jo je resetirati in začeti znova. Slabo vodenje države zdaj in prej ni zgolj anomalija, ampak »logična posledica slovenske poti«. Tudi prihodnja politična koalicija bo opravilno nesposobna, če že sedaj nečesa korenito ne spremenimo. Tržni sistem, ki smo ga na tej slovenski poti doslej jemali s figo v žepu, je treba končno vzeti zares, poziva pet slovenskih intelektualcev v...

  • Borut Mekina

    3. 3. 2011  |  Mladina 9

    Bivši hrvaški premier o podkupninah

    Hrvaško vodstvo leta 1991: Josip Manolić, Stipe Mesić in Franjo Tuđman

    Josip Manolić, nekoč drugi najmočnejši človek Hrvaške, takoj za predsednikom države Franjem Tuđmanom, je v telefonskem pogovoru dejal, da se iz časov, ko je bil v vrhu hrvaške politike, v vladi, spomni zgodb o tem, da naj bi bil pri trgovanju z orožjem Janez Janša prejemal podkupnino. »Tedaj sem bil predsednik vlade in seveda nisem bil neposredna priča tem dogodkom.

  • Borut Mekina

    3. 3. 2011  |  Mladina 9

    Politika naredi tajkuna

    Mirko Tuš, zadnji na slovenskem tajkunskem spisku.

    Od 90 poslancev sta dva osumljena, eden je že obsojen. Trije odstotki zakonodajne veje oblasti so v različnih kazenskih postopkih. Osumljen je minister sedanje vlade, minister iz bivše vlade in bivši predsednik vlade sta obtožena korupcije. Obtožen je tudi bivši načelnik generalštaba. Obtoženi ali utemeljeno osumljeni so skoraj vsi tisti menedžerji, ki so leta 2006 ali 2007 izvedli ali poskušali izvesti...

  • Borut Mekina

    17. 2. 2011  |  Mladina 7

    Njegov boj

    \

    Evidence o uporabi dokumentarnega gradiva Arhiva Republike Slovenije, ki smo si jih ogledali, dokazujejo, da so v SDS v projekt očrnitve predsednika republike vložili ogromno energije. Potem ko ustavna obtožba zoper Danila Türka februarja lani ni uspela, so v stranki v lov za obremenilnimi informacijami poslali tri uslužbence poslanske skupine, ki so pol meseca fotokopirali, prebirali in slikali porumenele...

  • Borut Mekina

    17. 2. 2011  |  Mladina 7  |  Politika

    Prav Janševa vlada je preprečila dostop do dokumentov o Velikovcu

    /media/www/slike.old/mladina/tema_dragan_mati_izrez_levega_bk.jpg

    > Predsednik Türk se je s tem morda rešil pred razumnimi ljudmi, ne pa pred nekom, ki ima bujno domišljijo. Še vedno so mogoče špekulacije o tem, da tistih pravih, resnično spornih dokumentov ali obremenilnih dokazov ni več, ker so jih uničili. Te špekulacije - to je seveda moje osebno mnenje - gredo lahko na področju arhivov SDV, ki so bili še v prejšnjem režimu precej »prečiščeni«, v neskončnost.

  • Borut Mekina

    10. 2. 2011  |  Mladina 6  |  Politika

    Arhive je do leta 2044 zaprla Janševa vlada

    /media/www/slike.old/mladina/ilustracija_arhivi_06.jpg

    V drugi kletni etaži Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sova), na naslovu Stegne 23 c, je danes večji trezor, varovan z varnostno kamero. Trezor nima ene ključavnice, ampak dve. Prvi ključ ima v lasti Arhiv Slovenije, drugega Sova, tako da je vstop mogoč le ob sočasni prisotnosti predstavnikov obeh ustanov. V trezorju je predvsem porumenel papir.

  • Borut Mekina

    3. 2. 2011  |  Mladina 5

    Türk, naslednja tarča

    Janez Janša nadaljuje z ustavno obtožbo zoper predsednika države Danila Türka. Nekoč so zaradi ideološkega revanšizma uničili finančno hrbtenico slovenske manjšine v Italiji. Sedaj so na vrsti koroški Slovenci.

    Le kaj se skriva v fasciklih, na policah v dolžini 80 metrov, kjer so globoko v prostorih Sove shranjeni nekoč strogo zaupni obveščevalni dokumenti bivše politične policije? Ali v njih mrgoli »Danila Türka«, za SDS človeka, ki je že pri 26. letih, torej takoj po faksu, sodeloval pri mednarodnem terorizmu? Je bil on »zadaj«? Kako hudi grehi so zapisani na tistih 80 metrih porumenelih...

  • Borut Mekina

    27. 1. 2011  |  Mladina 4

    Bog jih je zapustil

    Franc Kramberger, mariborski nadškof, danes pravi, da jim je iskreno žal za polom: \

    Minuli teden se je končala tranzicija tudi za slovensko cerkev. Ta se je na začetku poti sprva okrepila zaradi denacionalizacijske zakonodaje, ki jo je napisala Demosova vlada pod vodstvom Lojzeta Peterleta; med drugim tudi z mislijo na Vatikan, zaradi njegovih zaslug ob priznanju Slovenije. Nato se je cerkev gospodarsko okrepila ob privatizaciji bivše družbene lastnine, ko je s svojimi družbami zbrala certifikate...

  • Borut Mekina

    27. 1. 2011  |  Mladina 4  |  Politika

    Kaj z zaseženimi cerkvami?

    Bivša cerkev Dominikancev v Maastrichtu, ki so jo nedavno spremenili v knjigarno na 750 kvadratnih metrih.

    Po za cerkev najhujšem scenariju bodo banke upnice zasegle zastavljeni samostan Studenice, župnišče v Črnečah, dvorec Betnava, Slomškovo knjigarno, misijonarsko pisarno, del Andreanuma, Kolpingov dom in še nekatere druge nepremičnine. S propadom družbe Gospodarstvo Rast in obeh cerkvenih holdingov se bo cerkvena finančna hrbtenica sesedla. Kako bo potem npr.

  • Borut Mekina

    20. 1. 2011  |  Mladina 3

    Jelinčič tone v blatu

    Jelinčičeva prenovljena vila, eden od SCT-jevih skrivnih poslov.

    Vodja SNS Zmago Jelinčič še vedno ne zna pojasniti, na kakšni podlagi mu je slovenski gradbeni velikan SCT pred letom in pol brez plačila prenovil fasado in koliko ter komu je Jelinčič okrog leta 2000 plačal za prenovo hiše. Kot smo pisali v prejšnji številki, je bila ta po naših izračunih vredna več kot 300 tisoč evrov, česar si Jelinčič s svojo poslansko plačo ni mogel privoščiti, za prenovo do dveh milijonov...

  • Borut Mekina

    20. 1. 2011  |  Mladina 3

    Dr. Gáspár Miklos Tamás: "Ja, sem razočaran in zagrenjen, tudi jaz."

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikatamas_bkimg_4485a.jpg

    Filozof Dr. G. M. Tamás, v komunizmu znan madžarski disident, kasneje ustanovitelj liberalne stranke, je sredi devetdesetih let politiko razočaran zapustil. Danes je na Madžarskem eden od intelektualcev, ki jih oblasti najbolj napadajo. Še vedno je član Madžarske akademije znanosti in umetnosti, saj je njegovo razrešitev začasno odložila peticija. Pogovor z njim smo opravili v Budimpešti, na dan demonstracij proti desni vladi Viktorja Orbána, ki je v zgolj osmih mesecih reformirala državo. Sedaj so na Madžarskem mediji pod državnim nadzorom, umetniki morajo spoštovati politične direktive, prejemniki socialne pomoči morajo živeti v urejenih razmerah, v javnih zgradbah pa visi razglas Orbánove stranke Fidesz, ki z dvotretjinsko večino uvaja, kot piše, “revolucijo”, utemeljeno na novem redu in disciplini.

  • Borut Mekina

    20. 1. 2011  |  Mladina 3  |  Politika

    Naš denar za propagando SDS

    Milan Simič, koprski zapornik, ki mu je Andrej Lasbaher prodal do vratu zadolženo podjetje, kjer so nastajali brezplačniki.

    Na zadnjem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje financiranje brezplačnikov, je Marjan Novak, bivši direktor podjetja Media Polis, prostodušno priznal, da so stranki SDS v času parlamentarne kampanje 2008 posodili denar; po poročanju Dela skupaj 120 tisoč evrov. A čeprav je Novak na odprtem delu zaslišanja trdil, »da ta politična stranka ni bila sposobna poravnati vseh stroškov v...

  • Borut Mekina

    13. 1. 2011  |  Mladina 2

    Jelinčiču je hišo prenavljal SCT

    Jelinčičeva hiša z obnovljeno fasado

    Na novembrskem zaslišanju Ivana Zidarja pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja s kartelnim dogovarjanjem gradbincev, je z vprašanji in pripombami izstopal poslanec SNS Zmago Jelinčič. Drugi so Zidarja spraševali o kartelnih dogovorih, o oškodovanju države ali o menedžerskem odkupu SCT-ja, Jelinčič pa je želel razpravljati o SCT-jevih konkurentih.

  • Borut Mekina

    11. 1. 2011  |  Mladina 1  |  Politika

    Kako umre demokracija

    Namesto da se slovenska levica in desnica ob 20. obletnici plebiscita sprašujeta o tem, kako naprej po krizi in kako premagati politično razcepljenost v državi, bi se lahko v iskanju vizije zgledovali po Madžarski, ki je to vprašanje rešila hitro in učinkovito. Vse madžarske javne institucije so morale v zadnjih mesecih po sklepu vlade, ki sama sebe imenuje vlado »nacionalne enotnosti«, izobesiti prvo...