Borut Mekina

  • Borut Mekina

    6. 1. 2011  |  Mladina 1  |  Politika

    Božičnice monopolistom

    Tudi Pošta Slovenije je zaradi uspešnega poslovanja v brezkonkurenčnem okolju svojim zaposlenim konec leta namenila nagrado za uspešnost. Na sliki Aleš Hauc, direktor.

    Kadar podjetja delavcem izplačujejo dodatne stimulacije, različne nagrade za resno ali izredno delovno uspešnost, 13. plače ali božičnice, je to seveda pohvalno ravnanje, vredno vsega spoštovanja. So pa občutki malce bolj mešani, če takšne nagrade izplačujejo direktorji v tujem imenu. Denimo šefi podjetij v državni lasti, ki jim uspešnost zagotavlja monopolni položaj, ali celo javni zavodi, ki se posredno ali...

  • Borut Mekina

    23. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Politika

    Tragedija samoupravljanja

    Termoelektrarna Šoštanj (v ospredju na kupu lignita napisana beseda Odkrivamo, kot del  projekta »Kako se napiše supermesto«. Napis je sestavljen iz 450 belih pvc-vreč, napolnjenih s premogom)

    Bivši direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je postal lokalni junak. Delavci v nekaterih drugih bližnjih podjetjih svoje nadrejene zaklepajo v pisarne in jih rišejo v ikonografiji Adolfa Hitlerja, zgodba o Rotniku pa je spominjala na čase socialističnega samoupravljanja, komun in barikad. Le kateri direktor pa se danes še lahko nadeja, da bodo za njegovo delovno mesto štrajkali zaposleni? Pa ne le zaposleni.

  • Borut Mekina

    23. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Politika

    Dimicgate

    Nekdanja vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic

    Gledalcem, ki so spremljali desetminutni prispevek RTV Slovenija, vklop v živo izpred hiše Simone Dimic, o njeni kopalnici, bazenu in vhodnih vratih, je moralo biti takoj jasno, da gre za hudo svinjarijo. Konec koncev je vest o tem, da je nekdanji predsednik vlade Janez Janša obtožen korupcije, trajala malce več kot minuto. Afera Dimic pa je zasenčila vse še tako pomembne razprave o pokojninski in zdravstveni...

  • Borut Mekina

    23. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Politika

    Kolaboracija z neumnostjo

    Janez Janša na televizijskem soočenju pred referendumom o arbitražnem sporazumu

    Modreci slovenskega naroda France Bučar, Boris Pahor in Tine Hribar so združili svoje intelektualne moči in pred referendumom o arbitražnem sporazumu v anale slovenske psihoanalize dodali nekaj novih ugotovitev o stanju in razmerah tukaj in zdaj. Politično najodmevnejša je bila tista Hribarjeva, češ da je arbitražni sporazum »akt kolaboracije s sovražnikom«, s katerim je vsebinsko in tudi po formi...

  • Borut Mekina

    23. 12. 2010  |  Mladina 51  |  Politika

    Z(l)obec Hrastarjeva

    Branka Zobec Hrastar, višja državna tožilka, ki je Janšo in njegove sopotnike obtožila kaznivih dejanj

    Se prav piše Branka Zobec Hrastar ali Branka »Zlobec« Hrastar? Ta gospa, rojena leta 1962, je po eni od razlag resnično zla. Zla na kvadrat. Je nekakšna mešanica udbomafijskega osebnega maščevanja in državljanske vojne. Bivši predsednik vlade Janez Janša je na primer ugotovil, da je Hrastarjeva obtožni predlog v zadevi Patria proti njemu vložila iz maščevanja, ker je žena nekdanjega pripadnika Udbe, ki...

  • Borut Mekina

    16. 12. 2010  |  Mladina 50

    Kdo so novi lobisti?

    Kristjan Magdič, solastnik podjetja Frontal, ki bo za 100 tisoč evrov neto promoviral pomursko regijo, s partnerko Vesno Vitrih, miss interneta 2003 in slikarko na prireditvi Zvezde na livadi v Moravskih Toplicah, 11. julija 2009.

    Verjamete lokalni civilni iniciativi? Kdo stoji za njo? Verjamete odvetnikom, da zgolj branijo pravno državo? Kaj pa županom, ki najemajo svetovalna podjetja? Celo zunanje PR-službe? In državnim podjetjem, ki sklepajo nikoli dovolj pojasnjene pogodbe o izvajanju komunikacijskih aktivnosti? Verjamete sindikatom, ko protestirajo za svojega direktorja? Verjamete, da smo patrie kupili zaradi naših vojakov? In da je...

  • Borut Mekina

    9. 12. 2010  |  Mladina 49

    Cveta Zalokar Oražem: "Po dolgem premisleku sem se odločila, da opozorim na nekatere probleme v stranki"

    /media/www/slike.old/mladina/intervjuvelikacveta_zalokar_oraem_bkimg_0703a.jpg

    Je v krizi Zares, ki je na slovensko politično prizorišče prišel s sloganom nove politike? Je v krizi koalicijska politika? So v prostem padu kar vse politične stranke, celo državne ustanove? Se je začel »reset« Slovenije? Delček te zgodbe se je v zadnjih dveh tednih zavrtel okrog usode bivše vodje poslanske skupine Zares Cvete Zalokar Oražem, ki se je odločila za drznejšo držo - kar ni ravno v navadi pri poslancih, katerih kariera je v Sloveniji v rokah strankarskega aparata. Zaradi razhajanj glede projekta TEŠ 6 in afere Ultra je konec novembra napovedala, da razmišlja celo o odhodu iz politike. No, po štirinajstdnevnih pogovorih je Oražmova sicer odstopila kot vodja poslanske skupine, ostaja pa poslanka. Kaj se je torej zgodilo v zakulisju?

  • Borut Mekina

    2. 12. 2010  |  Mladina 48  |  Politika

    Dr. Johann Podolsky: "Ko ukradeš 153 milijonov evrov in dobiš leto dni pogojno"

    /media/www/slike.old/mladina/intervjudr_podolsky_johann_telefon.jpg

    Če je letina dobra, se v nemški proračun na leto steče tudi do pol milijarde evrov, ki so bili prej last kriminalcev. Nemška mreža uradov za zaseg premoženja nezakonitega izvora je inovacija, ki se resnično splača. Strokovnjake s tega področja zaposlujejo v vseh zveznih deželah. Samo v Baden-Württembergu dela več kot sto finančnih strokovnjakov - konfiskatorjev. A ne gre le za denar. V prostorih kriminalistične policije v Stuttgartu si policisti pri preučevanju kaznivih dejanj pomagajo s skrajno sofisticiranim računalniškim sistemom.

  • Borut Mekina

    2. 12. 2010  |  Mladina 48

    212 Vegradov, pa nobenega krivca

    Hilda Tovšak na sojenju v zadevi Čista lopata

    Poleg tega, da je Vegradovo vodstvo uničevalo dokumentacijo in zavajalo delavce in državo, naj bi bilo nekaj milijonov evrov poslalo tudi v evropsko davčno off-shore oazo v Liechtenstein. Seveda ne z navadnim nakazilom, kot to delamo državljani, ampak malce bolj zvito, s preprodajo podjetij prek daljne Paname, so nedavno objavili slovenski mediji.

  • Borut Mekina

    2. 12. 2010  |  Mladina 48  |  Politika

    Barbi diplomacija

    Borut Pahor na tiskovni konferenci, na kateri je zanikal trgovanje z ameriško diplomacijo, 1. decembra

    Razlogov, zaradi katerih bi Slovenija morala sprejeti enega, dva, celo tri zapornike iz Guantanama, je veliko. In to utemeljenih in resnih razlogov. Vzemimo verjetno najpomembnejšega, sistemskega: Visoki komisariat OZN za begunce (UNHCR) naši državi že več let očita nesolidarnost z mednarodno skupnostjo, celo negostoljubnost. V UNHCR vsako leto izračunajo odstotek pozitivno rešenih azilnih vlog.

  • Borut Mekina

    18. 11. 2010  |  Mladina 46

    Darja Radić: "Zadeve je treba postaviti v širši kontekst."

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelika20101112_2587.jpg

    Darja Radić je železna lady. Ne zato, ker prihaja z Jesenic, ampak zato, ker sedi na vrhu resorja, ki se ji podira pod nogami. Večino svoje kariere, potem ko je konec osemdesetih diplomirala iz ekonomije, je posvetila turizmu. Na vrh ministrstva za gospodarstvo pa se je povzpela po odhodu Mateja Lahovnika. Od tedaj nima pretirane sreče. Namesto dopusta se ji je poleti zgodil Prevent, nato Vegrad, zdaj energetika, kjer tudi znotraj stranke Zares, katere podpredsednica je, nima enotne podpore. Z Darjo Radić smo se pogovarjali dan za tem, ko je nadzorni svet šoštanjske termoelektrarne zamenjal direktorja TEŠ Uroša Rotnika.

  • Borut Mekina

    18. 11. 2010  |  Mladina 46

    Mastodont iz Šoštanja

    Zbor delavcev TEŠ pred novo, preveliko in predrago stavbo, namenjeno upravi. Zgrajeno brez investicijskega programa, mimo nadzornega sveta za 9,8 milijona evrov.

    Slovenija naj bi leta 2015 dobila ogromen 600-megavatni blok številka 6, ki bo do leta 2054 pokuril ves lignit v Velenju. Morda celo tistega pod Šoštanjem. Sprva je bilo načrtovano, da bi gradili manjši, 400-megavatni blok za okrog 600 milijonov evrov. Ker so pogodbo podpisali ob najbolj nemogočem času in ker so tudi povečali razsežnosti bloka, se je cena dvignila na 1,2 milijarde evrov.

  • Borut Mekina

    11. 11. 2010  |  Mladina 45

    Dr. Goran Klemenčič, novi šef protikorupcijske komisije

    /media/www/slike.old/mladina/vint1bk.jpg

    Leto in pol je bil državni sekretar na notranjem ministrstvu, pred tem predavatelj na Fakulteti za varnostne vede. Je strokovnjak za kazensko pravo in človekove pravice, lahko se pohvali s študijem na Harvardu in z bogatimi mednarodnimi svetovalnimi izkušnjami. Dr. Goran Klemenčič, novi šef protikorupcijske komisije, obljublja, da bo po novem komisija na čelu falange institucij, ki se borijo proti korupciji.

  • Borut Mekina

    4. 11. 2010  |  Mladina 44

    Dr. Bojan Pretnar, varuh intelektualnih pravic

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikabojan_pretnar_bkimg_3300a.jpg

    Ko gre za patente, za zaščito t. i. avtorskih, intelektualnih pravic, v Sloveniji verjetno ni večjega strokovnjaka od dr. Bojana Pretnarja. Svojo pot je začel v sedemdesetih, v Iskrinem razvojnem inštitutu, ko je to podjetje še zaposlovalo 30 tisoč ljudi. Nato je odšel za 10 let v Nairobi, kjer je bil predstavnik tedanje Ljubljanske banke. Po vrnitvi v Slovenijo je postavil na noge slovenski Urad za intelektualno lastnino in vodil pogajanja z EU na tem področju. Preden je odšel v WIPO, Svetovno organizacijo za intelektualno lastnino, je za seboj pustil nekaj pomembnih »diplomatskih« zmag. Med drugim je zaščitil tudi lipicance.

  • Borut Mekina

    4. 11. 2010  |  Mladina 44  |  Politika

    Odvzemimo jim premoženje

    Igorju Bavčarju so kriminalisti na računu v NLB našli 2,4 milijona evrov depozita, kar je več od seštevka vseh njegovih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenz. (na fotografiji v spremstvu svojega odvetnika Aleksandra Čeferina po izpustitvi iz pridržanja po opravljeni preiskavi 30. septembra 2009)

    Kako mirno spijo glavni akterji zaključnega dela slovenske tranzicije? Denimo Igor Bavčar, ki so mu kriminalisti na računu v NLB našli 2,4 milijona evrov depozita, kar je več od seštevka vseh njegovih bruto prejemkov med junijem 2002 in majem 2009, ko je vodil Istrabenz? Kako mirno spi Boško Šrot, ki je s svojimi potezami spravil na rob Pivovarno Laško? Pa Ivan Zidar, ki je privatiziral nekoč največje slovensko...

  • Borut Mekina

    21. 10. 2010  |  Mladina 42

    Elektrotrg: Konkurenca dveh zarot

    Spet v kartelu? Andrej Vizjak, oče drugega elektroenergetskega stebra v sozvočju z Borutom Pahorjem.

    Ustaljena in v javnosti že kar dobro uveljavljena interpretacija slovenske elektroenergetske srenje si pomaga z delitvijo države na lobije in druge interesne klike, ki speljujejo vodo na svoj mlin. Obstajal naj bi šaleški lobi, posavski lobi, celo jedrski lobi in na drugi strani »lignitna konkurenca«, če ne že kakšen Klub 8 (podatke o tem klubu še zbiramo, op. a.), da vpliva t. i.

  • Borut Mekina

    14. 10. 2010  |  Mladina 41

    Zmaga prijateljskih vezi

    Kdo ruši? Borut Pahor na inšpekciji TEŠ 6 v Šoštanju 25. maja letos. Levo zadaj Uroš Rotnik, direktor Termoelektrarne Šoštanj, desno Borut Meh, odstavljeni Rotnikov šef (direktor HSE).

    Minutna rezerva, terciarna energija, trapezna in pasovna energija, teravati in megajouli na uro. Razmere v slovenski elektroenergetiki so bile slovenski javnosti vedno zakrite s tančico skrivnosti. Prekupčevanje s t. i. manjšinskimi deleži hidroelektrarn, polnjenje nekakšne certifikatne luknje in spet združevanje in razdruževanje stebrov smo praviloma spregledali.

  • Borut Mekina

    14. 10. 2010  |  Mladina 41  |  Politika

    Blok 6 se ne sme več ponoviti

    /media/www/slike.old/mladina/intjanezkopac20101011_9941b5.jpg

    > Ne.

  • Borut Mekina

    7. 10. 2010  |  Mladina 40

    Ko krvnik postane rešitelj

    \

    Minuli teden smo bili ob stečaju Vegrada priča prvi stopnji podjetniškega cinizma. Pred delavci, ki že pet mesecev niso dobili plače, je izginjala dokumentacija, izgubljali so se žigi, velenjsko sodišče pa si je vzelo skoraj ves zakonsko določen čas za odločitev o že tako ali tako prepoznem stečaju. A obstaja še druga stopnja podjetniškega cinizma, ko se menedžerji, ki sprva podjetje izčrpajo, ga pahnejo v stečaj,...

  • Borut Mekina

    30. 9. 2010  |  Mladina 39

    Tudi cerkveni denar za brezplačnike SDS

    Robert Teršek, lastnik podjetja Zame-tek, ki je tik pred državnozborskimi volitvami leta 2008 izdalo osem številk brezplačnika Ekspres

    Se še spomnite »ekskluzivnega« intervjuja s predsednikom vlade Janezom Janšo za pomursko televizijo TV Idea - Kanal 10, teden dni pred državnozborskimi volitvami leta 2008? Novinarka in odgovorna urednica te »Pomurske televizije s statusom posebnega pomena«, ki je za svoj program dobivala tudi državno pomoč, je tedaj Janši postavila nekaj simpatičnih vprašanj, sicer nevrednih novinarskega...

  • Borut Mekina

    23. 9. 2010  |  Mladina 38

    Franc Kangler, župan Maribora

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelika20100920_3604b5.jpg

    Če je v Ljubljani favorit za župana Zoran Janković, je to v drugem največjem mestu Franc Kangler. Za seboj ima precej dinamičen mandat in verjetno se ga je tudi upravičeno prijel vzdevek, da je mariborski šerif. Konec koncev Kangler povsem odkrito priznava, da rad pomaga svojim prijateljem in se izogiba javnim razpisom. Zaradi očitkov se je znašel tudi v policijski preiskavi, pregled poslovanja občine pa zaradi množice pobud že kar precej časa pregleduje računsko sodišče. Epiloga še ni, toda Kangler tudi v tem intervjuju pojasnjuje, da so ga pri vseh odločitvah vodili višji cilji. Sam, pravi, ni obogatel, nima jahte, ampak gumenjaka s 150 konji, na počitnice pa hodi na Hrvaško v kamp, tako kot večina Mariborčanov.

  • Borut Mekina

    16. 9. 2010  |  Mladina 37

    Plače v krizi

    Ivan Zidar, 793 tisoč evrov

    Zaradi spremenjenega zakona o gospodarskih družbah so morala podjetja letos prvič razkriti prejemke posameznih članov uprav. Mnoga med njimi so to zaradi transparentnega poslovanja počela že doslej, mnoga pa so podatke skrivala. V največjem gradbenem podjetju v državi, v SCT-ju denimo, doslej nikoli niso razkrili, kakšno plačo prejema njihov prvi človek, Ivan Zidar.

  • Borut Mekina

    9. 9. 2010  |  Mladina 36

    Manjkajoči dokazi

    Janez Janša in Barbara Brezigar po oddaji Pogledi Slovenije na RTV SLO

    Sodni epilog afere Patria je seveda pomemben za politično higieno v Sloveniji. A ravno tako je pomembna druga dimenzija korupcijske zgodbe, odgovor na vprašanje, ali so slovenski preiskovalni organi sposobni spoprijeti se s klientelizmom na najvišji državni ravni. V prvi oddaji Pogledi Slovenije se je med predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom in obtoženim Janezom Janšo glede tega razvila zanimiva...

  • Borut Mekina

    2. 9. 2010  |  Mladina 35

    Janša je vedel

    Janez Janša se je z Jožetom Zagožnom sestajal ob vseh pomembnejših prelomnicah afere Patria. Dokazljivo pa sta bila o lobiranju in dogovarjanju v ozadju obveščena vsaj še dva ministra njegove vlade.

    Po objavi dela izsledkov mednarodne preiskave so štirje od petih obtoženih zadnji teden zanikali vsakršno udeležbo pri t. i. aferi Patria. Tudi Janez Janša. Toda dokumenti iz preiskave v zadevi Patria, ki jih objavljamo v nadaljevanju, kažejo, da je Janša vseskozi spremljal lobiranja in dogovarjanja o neupravičenih darilih, vedel je za favoriziranje Patrie, bil je glavni strateg, operativno pa je projekt vodil...

  • Borut Mekina

    26. 8. 2010  |  Mladina 34

    Teža dokazov

    Ivan Črnkovič, direktor Rotisa, Heikki Hulkkonen iz Patrie, Jorma Wiitakorpi, direktor Patrie, in Franjo Bobinac, direktor Gorenja; 21. junija 2006 pred stavbo GZS, nekaj mesecev za tem, ko Patria izve: »Premier podpira Patrio.«

    Prvega septembra 2005 proti večeru sta se Patrijin predstavnik za Slovenijo Reijo Niittynen in njegov avstrijski svetovalec Hans Wolfgang Riedl v avtu skupaj peljala proti Dunaju. Za njima je bil pomemben sestanek na sedežu Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) pri »dr. Z«-ju, Jožetu Zagožnu, tedaj vodji HSE, sicer pa vplivnem članu SDS.

  • Borut Mekina

    19. 8. 2010  |  Mladina 33

    Dr. Klemen Grošelj, obramboslovec

    /media/www/slike.old/mladina/vintvelikaklemen_groelj_bkimg_4023.jpg

    Pretežno da. Vendar je Slovenija sedaj prvič v položaju, ko bi lahko njene enote sodelovale v operacijah, ki so bližje bojevanju ali vojskovanju kot pa stabilizacijskemu delovanju ali mirovni misiji. Tudi v zunanji politiki država še zmeraj sledi tem načelom, zapisanim v ustavi. Spomnimo se samo različnih razoroževalnih pobud, ki smo se jim pridružili, od prepovedi protipehotnih min do prepovedi kasetnega streliva.

  • Borut Mekina

    12. 8. 2010  |  Mladina 32

    Uničevalci Preventa

    Prevent je zgodba o slovenskem turbokapitalizmu. Njegovi grobarji, ki so v zadnjem desetletju dobivali pomembna priznanja državnih politikov ali lokalne skupnosti, so delali zgolj zase. In - uspeli so!

    Na Koroškem, kjer je pretekli teden zaradi Preventovega stečaja na cesti ostalo 1300 delavk in delavcev, kroži šala o slovenskem in ruskem tajkunu. Gre nekako takole. Pride najprej slovenski tajkun na obisk k ruskemu. Pijeta kavo v njegovi ogromni hiši, pred njo velik bazen. In vpraša Slovenec diplomatsko: »Gospod, a ste si vse to zaslužili s prihodki iz vaše redne dejavnosti?« »Vidite tisti most...

  • Borut Mekina

    12. 8. 2010  |  Mladina 32  |  Politika

    Dr. Peter Kraljič: ”Kapitalizma nismo narobe razumeli - sploh ga ne razumemo”

    /media/www/slike.old/mladina/temakraljic_peter_be.jpg

    > Ne vem, kaj je to kapitalizem v Sloveniji. V EU, kamor smo prišli, vladajo tržni mehanizmi. Bodisi je to kapitalizem bodisi globalizacija. Po teh načelih so na Zahodu delali že od vekomaj. Nekoč, v socializmu, smo ta pravila poznali veliko bolj kot v drugih deželah pod komunističnim vodstvom. To je bila naša prednost pred drugimi, a smo jo, žal, vendar zagotovo, začeli izg...

  • Borut Mekina

    5. 8. 2010  |  Mladina 31

    Reven kot cerkvena miš?

    Nadškof Anton Stres in njegov sponzor, predsednik vlade Borut Pahor na spravni slovesnosti v Kočevskem Rogu.

    »Molimo. Bog, svojo Cerkev sredi viharjev sveta dobrotno krmariš in vodiš. To ladjo in vse, ki se nanjo vkrcajo, milostno varuj, da bodo pod tvojim vodstvom srečno pluli po morskem vodovju. Obilno jih obdari s svojimi darovi, da bodo nazadnje veselo prispeli v pristan večne sreče. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.« Molitev, zapisana v katoliškem molitveniku slovenskega vojaka in policista, ki jo je...

  • Borut Mekina

    29. 7. 2010  |  Mladina 30  |  Politika

    Pahorjev moralni tobogan

    Borut Pahor in Anton Stres pred Hudo jamo. V ozadju minister Ivan Svetlik.

    Slovenci »dozorevamo« kot narod, postajamo »bistveno bolj občutljivi in senzibilni« za tragedije, je v izjavi po poklonu žrtvam dejal predsednik vlade Borut Pahor. Minuli teden se je udeležil še enega spravnega dogodka. Skupaj z ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom je obiskal Hudo jamo, kjer sta se poskušala spomniti »vseh žrtev, ki jih prinese tako surova tragedija, kot je svetovna...