• Komentar / Nevarni načrti

    Čeprav je evropsko javno zdravstvo v svetu še vedno znano kot »brezplačno zdravstvo« in zaradi tega še zmeraj velja za zgled povsod po svetu, je tudi javno zdravstvo v Evropi postalo tempirana bomba. Staranje prebivalstva in s tem več kroničnih bolezni, epidemija covid-19, pomanjkanje zdravstvenih delavcev so samo nekatere od hudih težav, s katerimi se spoprijema vsa celina. Tudi bogate severne države, ki imajo, vsaj po podatkih sodeč, največ zdravstvenih delavcev na prebivalca, pesti vse slabša dostopnost »brezplačnega zdravstva«. Negativne usmeritve so skrb zbujajoče. Delovna sila v javnem zdravstvu se stara, državam pa je ne uspe nadomestiti, ko odide v pokoj. Privabiti mlade na primer v poklic družinskega zdravnika je vsesplošni izziv, še težje jih je prepričati, da v tem poklicu ostanejo, saj poleg postcovidne utrujenosti naraščajo delovne obveznosti in stres. Na svetovnem trgu, katerega del je tudi Slovenija, se povečujeta notranja in mednarodna mobilnost, trendi so v smeri javno k zasebnemu, ruralna območja k urbanim, čezmejno delo in migracije. To so nekatere ugotovitve iz lanskega poročila Delovna sila v zdravstvu in dolgotrajni oskrbi: čas za ukrepanje, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) pripravila za območje Evrope in ki me je spodbudilo k pisanju tega prispevka. SZO v poročilu prepoznava, da se nekateri temeljni pogoji za učinkovito upravljanje zdravstvenih delavcev nanašajo na vse države članice, da pa ni enotnega univerzalnega modela za vse, pač pa naj države članice razvijajo lastne strategije, ki bodo izražale njihov zgodovinski, gospodarski, socialni in politični kontekst.

  • Uredništvo

    1. 4. 2023  |  Politika

    »Slovenija ni izoliran otok sredi Evrope«

    "Morda je prezgodaj reči, da se zgodovina propadlih reformskih projektov ponavlja. Dejstvo pa je, da je Golob po poraznih javnomnenjskih anketah in ob reformski in komunikacijski zmedi v vladnih vrstah potegnil ročno zavoro pod finančno ključno davčno reformno in posredno izrekel nezaupnico enemu svojih ključnih ministrov. Brez znanih obrisov davčne reforme in njenih vsaj prvih izračunov bo verjetno težje razpravljati tudi o napovedanem javnofinančnem okviru za kakršnokoli drugo reformiranje Slovenije."

  • STA

    31. 3. 2023  |  Politika

    Srečanje Goloba in Zelenskega / Slovenija želi sodelovati pri povojni obnovi Ukrajine

    Premier Robert Golob se je danes v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Slovenija želi sodelovati pri povojni obnovi Ukrajine, zlasti regije Harkov, je dejal Zelenskemu. Golob se je srečal tudi z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom ter izrazil polno politično podporo Ukrajini in solidarnost z ukrajinskim narodom.

  • Borut Mekina

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Politika

    Nazaj k nacionalni obrambi

    V resoluciji, sprejeti minuli teden v parlamentu, o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske se je država seveda zavezala k še hitrejšemu kupovanju orožja. Izdatki za obrambo naj bi se dvignili na dva odstotka BDP, tokrat do leta 2030. Lani je Slovenija za obrambo namenila 1,26 odstotka bruto domačega proizvoda, kar znaša 738 milijonov evrov, v skladu z novimi cilji pa bo v naslednjih sedmih letih za kupovanje orožja potrošila vsaj 20 odstotkov vseh naraščajočih obrambnih izdatkov ali med 140 in 200 milijoni evrov na leto. Na koncu tega srednjeročnega načrta torej kakšno milijardo.

  • Peter Petrovčič

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Družba

    Prijateljice sodišča

    V ponedeljek pred letom dni je novinar Mladine Marcel Štefančič še zadnjič stopil pred kamere in v živo, kot vedno, odvodil legendarno družbeno angažirano pogovorno oddajo Studio City na javni RTV Slovenija. Minilo je torej leto od verjetno najpomembnejšega simbolnega dejanja novega vodstva RTV, ki je napovedalo sistematično politično razgradnjo predvsem informativnega programa osrednjega javnega medija. Vmes v državnem zboru sprejeta in tudi na referendumu podprta novela zakona o RTV, ki bi omogočila vsaj začetek odrešitve, pa je obstala na ustavnem sodišču. Zdaj civilna družba s posebno intervencijo ustavne sodnice in sodnike nagovarja k hitri in pametni odločitvi.

  • Luka Volk

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Politika

    Podmladek SDS je zoper Inštitut 8. marec podal prijavo

    Slovenska demokratska mladina, podmladek stranke SDS, je kalilnica kadrov za potrebe največje opozicijske stranke. V njej so politično pot začeli recimo Anže Logar, Alenka Jeraj, Žan Mahnič in Anja Bah Žibert. Gre za »odlično odskočno desko za politično kariero«, v nedavnem intervjuju v Demokraciji trdi sedanja predsednica podmladka Simona Purkat. Da jabolko res ne pade daleč od drevesa, člani in članice podmladka dokazujejo ob tako rekoč vsaki priložnosti, nazadnje z napadom na Inštitut 8. marec, ki je za njihovega mentorja Janeza Janšo verjetno največji kamen spotike.

  • Damjana Kolar

    1. 4. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Jezdeca

    V Kinodvoru bo 5. aprila ob 20.30 premiera filma Jezdeca. Mladi slovenski režiser Dominik Mencej, navdihnjen z Golimi v sedlu, je posnel nostalgično zgodbo o dveh prijateljih, ki se podata na cesto v iskanju svobode, ljubezni in samih sebe. Film je prejel nagrado občinstva in vesno za najboljšega igralca na Festivalu slovenskega filma v Portorožu..

  • Borut Mekina

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Politika

    Kmetje na avtocesti

    Lani junija je evropska komisija predstavila novo evropsko zakonodajo, ki ureja rabo fitofarmacevtskih sredstev – škropiv. Ključna novost pri novih pravilih je popolna prepoved rabe vseh fitofarmacevtskih sredstev na občutljivih območjih, med katera poleg parkov, igrišč, zavarovanih in vodovarstvenih območij sodi tudi območje »Nature 2000«. Za številne druge države to ni pomembno vprašanje, za Slovenijo pa je, ker bo s tem fitofarmacevtska sredstva prepovedano uporabljati na polovici ozemlja. Prepovedano bo z njimi škropiti na 42 odstotkih njiv, v 24 odstotkih hmeljnih nasadov, tretjini vinogradov, sadovnjakov in oljčnikov. Po novem na teh območjih ne bo dovoljena niti raba pripravkov, ki so jih doslej kmetje uporabljali pri ekološkem kmetovanju.

  • Pahor nas vabi, da smo delček njegovega spektakla

    "Bodimo delček velikega spektakla." Najbrž je v tem stavku skrito ključno sporočilo, okoli katerega je bivši predsednik republike gradil deset let svojega mandata: ustvarjati spektakel kot kralj instagrama, zabavljač, humorist in kot antipolitik, ki nam je podoben kot "eden-izmed-nas". Vtisu, da je čisto preprost in navaden državljan, končno le s staro katrco in škarjami za živo mejo v rokah, je bila podvržena osnovnega gesta njegove politične pojavnosti, z njeno pomočjo pa je nenehno ostajal v vrhu anket po priljubljenosti. Njegov zvit recept sem poimenoval za "komunikacijski populizem"; s flirtom je javnosti stregel vsak dan, vztrajno in brez premora.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Dva leva

    Komentar / Pogovoriti se morate o Robertu

    Hja, res ne vem, kdo je bolj zaslužen oziroma bolj kriv za Goloba. Vsi mi, ki smo bili proti Janševi avtoritarni oblasti in smo agitirali za Golobovo stranko oziroma za njegovo koalicijo, ali tisti, ki so njegovi aktualni sopotniki, sodelavci, strankarski tovariši … Problem novih obrazov je vsekakor predvsem problem tistih, ki stojijo za njimi. Pretežno starih obrazov. Ki molčijo, ki ne prevzemajo odgovornosti. Mislim, da sta Golobova politika in koalicija pristali na točki, ko se bodo morali temeljito pogovoriti. Outsiderji tu ne moremo sodelovati, pa čeprav z nezadovoljstvom, ogorčenjem in kritiko bolj najedamo trdnost koalicije kot vsi Janševi referendumi, zborovanja, interpelacije, ruparji, grimsi, traktoristi, penzionisti. Da bo Golobu težko, je bilo vseskozi jasno. Težko zaradi katastrofalne Janševe zapuščine in veščega onemogočanja vsake aktivnosti sedanje koalicije. No, zdi se, da je drugim vse to bolj jasno kot samemu Golobu. A Janševa sled in prstni odtisi na sedanji vladi in koaliciji so ena težava. Druga, večja, pa ni posledica prve. Golob kar tekmuje sam s seboj, kako čim prej in kar najbolj zapraviti zaupanje tistih, ki so ga pripeljali na oblast. Ste videli intervju o varstvu živali, ki ga je Golobova aktualna partnerka naredila s, khm, premierom za družbena omrežja? Že izsek »intervjuja« v oddaji Preverjeno na POP TV je čisto dovolj in preveč. S tem nastopom Golob resnično žali duha mnogih, ki so ga volili in podpirali. A ta bizarni intervju ter medijski namigi o sprehajanju prve dame po vladni palači in posedanju po sestankih niso tisto najhujše. Hujše je vse bolj drastično, »janšistično« kadrovsko lomastenje. Vlada ni sposobna urediti razmer na javni televiziji (no, ne rečem, da je enostavno), hkrati pa se ukvarja – ni se treba sprenevedati – s političnim kadrovanjem. In še huje. Potem ko je na policiji počistila kadre, ki so želeli ohranjati vsaj kanček avtonomije, je hkrati ponovno imenovala strokovno sodelavko, ki je v Hojsovem času pripravljala umazane pravne podlage za pregon prepoznavnejših protivladnih protestnikov (!?). To bi moralo biti zadosten razlog, da bi koalicijski partnerji in tudi civilnodružbeni predstavniki v strateških svetih pogojevali: ali Poklukar ali mi. Sploh pa se zdi, da so predstavniki civilne družbe v tako imenovanih strateških svetih instrumentalizirani. So zgolj fotogenični paravan, izza katerega vlada neestetsko in neetično lomasti. Težko se je znebiti občutka, da tudi civilna družba leze v ceneno spogledovanje; da kaže vsaj preveliko toleranco do zdrsov in ekscesov te vlade.

  • Peter Petrovčič

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Politika

    Sprememba ustave

    Da je neodvisnost sodstva nujna za vsaj približno delovanje demokracije, se je izkazalo že marsikdaj in marsikje. Tudi v Sloveniji, ko so redna sodišča – od najnižjih do najvišjih – v konkretnih primerih, ustavno sodišče pa tudi na zakonodajni ravni, branila človekove pravice in postavljala meje oblasti. Prav zato je pravosodje vedno tarča tistih, ki si prizadevajo za avtoritarizem. Zdaj je na mizi pomembna simbolna in praktična sprememba ustave, ki bi imenovanje sodnikov umaknila iz klopi državnega zbora.

  • Vanja Pirc

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Kultura

    Sramotna poslanica

    Prejšnji torek, 21. marca, je ves svet praznoval svetovni dan poezije. Že skoraj četrt stoletja je tako na pobudo Unesca, ki s tem podpira jezikovno raznolikost in krepi ogrožene jezike. Temu poslanstvu je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay ostala zvesta tudi v letošnji poslanici, v kateri je zapisala, da poezija bogati dialog in spodbuja napredek človeštva.

  • Luka Volk

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Družba

    Jezus je živ!

    Po sprehajalnih poteh po Ljubljani, recimo na Poti spominov in tovarištva ali na Rožniku, se že vse od začetka leta pojavljajo zapisi na drevesih – bodisi nanje naneseni s sprejem kot grafiti ali pa pribiti z žeblji – ki oznanjajo: »Jezus je živ!« Naključni sprehajalci so to kakopak opazili in fotografije dreves objavili na družabnih omrežjih. Gre za udejanjanje verske svobode ali preprosto za vandalizem?

  • Borut Mekina

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Družba

    Eh, spet LGBT

    Od leta 2021 na Madžarskem na tapeti niso več begunci, ampak pripadniki spolne manjšine, torej lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe (LGBT). Država je začela kampanjo proti istospolno usmerjenim, parlament je sprejel dopolnila k več zakonom, s katerimi so prepovedani »predstavljanje in promocija spolne identitete, drugačne od spola pri rojstvu, ter spremembe spola in homoseksualnost za osebe, mlajše od 18 let«. Z drugimi besedami: v šolah, na televiziji in v javnosti, na mestih, dostopnih mladoletnikom, omenjanje homoseksualnosti ni več dovoljeno.Madžarska je prepisala sporno rusko zakonodajo. Ko je leta 2013 Vladimir Putin javnosti sporočil, da bo še naprej ostal na oblasti, so v Moskvi izbruhnili večji nemiri. V tistih okoliščinah je Rusija sprejela zakon o »varstvu otrok pred informacijami, ki podpirajo zanikanje tradicionalnih družinskih vrednot«. Z njim je, tako kot zdaj Orbán, Putin prepovedal distribucijo, oglaševanje oziroma vsakršno javno omenjanje informacij, ki bi lahko pri občinstvu zbudile zanimanje za »netradicionalne spolne odnose«.

  • Uredništvo

    31. 3. 2023  |  Družba

    »Medicina, ki ni dostopna, samodejno ustvarja nezaupanje, zamero, obtoževanje«

    "Medicina, ki ni dostopna, samodejno ustvarja nezaupanje, zamero, obtoževanje. Nobena komunikacijska strategija tega ne more spremeniti. Zaman je tudi prepričevanje javnosti, da zdravniki nimamo nič z nedostopnostjo zdravstvenih storitev – tudi če bi bilo to res v enaki meri, kot delavec na gradbišču nima nič s pomanjkanjem in ceno stanovanj v Ljubljani. Zdravniki smo in bomo v očeh javnosti in bolnikov 'krivi' za čakalne vrste, neurejenost ZZZS, stare bolnišnice, premalo specialistov, nedostopnost osebnih zdravnikov – dokler se ti problemi ne bodo rešili. Zato se, hočeš nočeš, moramo angažirati tudi za to, da se družbeni problem, ki ne spada v našo ozko stroko, čim prej reši."

  • Uredništvo

    31. 3. 2023  |  Družba

    »Klofuta, ki jo mož že desetič prisoli ženi, ni enakovredna prvi klofuti, ki jo ona prisoli njemu nazaj«

    "Sprašujete, ali je včasih stvari dobro reševati z nasiljem. Mislim, da si je najprej treba zastaviti temeljno vprašanje: od kod nasilje sploh izvira? Kaj poimenujemo kot "nasilje"? Na primer: klofuta, ki jo mož že desetič prisoli ženi, ni enakovredna prvi klofuti, ki jo ona prisoli njemu nazaj. Pravzaprav njene klofute sploh ne morem opredeliti kot nasilje, ampak kot samoobrambo. Po aristotelski definiciji je nasilje že uporaba sile, potrebne za klofuto, ampak v patriarhalni situaciji, kjer ni ona nikoli imela avtonomije, je že njena reakcija nekaj dovolj izjemnega, da jo vidimo kot nasilje. Vse nasilje, izvajano prej nad njo, je bilo nevidno."

  • Monika Weiss

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Politika

    V Sloveniji se je minimalna plača zvišala za 12 odstotkov, v Nemčiji za 22,2 odstotka

    Banka Slovenije je v marčevski publikaciji Pregled makroekonomskih gibanj objavila zanimivo primerjavo rasti minimalne plače v evrskem območju. Podatki zanikajo trditve o ekscesnosti zvišanja v Sloveniji in tudi utemeljitev Gospodarske zbornice Slovenije tik pred zvišanjem: »V konkurenčnih evropskih gospodarstvih so zelo zadržani celo do dvigov v višini lanske inflacije.« Zbrani podatki kažejo, da je minimalna plača kot najnižje plačilo za delo, opravljeno v polnem delovnem času, od 1. januarja medletno višja v vseh 16 članicah evrskega območja, ki imajo minimalno plačo zakonsko urejeno (nimajo je Avstrija, Finska in Italija, Ciper pa je zakonsko ureditev uvedel letos). Še več, medletno nominalno zvišanje je bilo s približno 11 odstotki v povprečju najvišje od ustanovitve evrskega območja leta 1999, glavni razlog za ta rekord pa je bila rekordna inflacija.

  • Zadnja bitka

    David Koresh, vodja apokaliptične sekte Branch Davidians, odpadnice od Cerkve adventistov sedmega dne, je privržence, nameščene v kompleksu Mount Carmel Center nedaleč od teksaškega Waca, najprej prepričal, da je Mesija, »Nova svetloba«, ki jo čakajo, pravi Jezus Kristus (pozabite na onega drugega!), potem jim je izpral možgane (študiranje Biblije je trajalo vso noč), potem je vse zakone razveljavil, zakonske pare ločil in jim prepovedal seks, potem se je sam »poročil« z vsemi temi »ločenimi« ženskami in tudi z njihovimi 14-letnimi hčerkami, »otroškimi nevestami«, potem je seksal z vsemi po vrsti, tudi z desetletnimi otroki, in serijsko spočenjal otroke (ki so veljali za »svete«), potem je na začetku leta 1993 vsem skupaj razodel, da jih bodo tiranske oblasti zdaj zdaj prijele in internirale, zato so začeli v kompleksu kopičiti brezmejne količine ilegalnega orožja in streliva in razstreliva, da bi lahko preprečili invazijo tiranske vlade.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Kolumna

    Komentar / Grimsoidi

    SDS je interpelacijo proti vladi utemeljila tudi s tem, da je Golobova vlada ukinila urad za demografijo in tako škodila naši rodnosti. A eden večjih škodljivcev v tem pogledu je prav janšizem.

  • Komentar / Neznosna lahkotnost

    Davčne reforme so v Sloveniji postale ljudski običaj vsake vlade in Golobova se ji v svoji ihti želenih družbenih sprememb tudi ni odrekla. Vladna koalicija se je sredi marca 2023 sestala na Brdu in davčno reformo povezala z izobraževalno. Ideja ni slaba in reči niso povsem nepovezane. O davčni reformi bi se veljalo namreč kaj naučiti, politične neumnosti pa obdavčiti. Toda ni čas za šale. Fiskalni položaj države je problematičen in bo postal dramatičen, zaradi ekonomske recesije in zahtev EU. Davčna reforma naj bi prinesla državi nove prihodke in počistila nesnago nepravičnih obremenitev. Davki nimajo zgolj poslanstva fiskalnih virov in redistribucije bogastva, določajo konkurenčnost in razvoj. So jedro ekonomike ponudbe in ne toliko povpraševanja. Davčna reforma je hkrati končni preizkus politične legitimnosti vlade. Zmedena davčna sporočila z Brda imajo skupno sporočilo. Za politično stabilnost države bo bolje, če vlada davke pusti pri miru. Naj v tem mandatu delujejo zgolj kot »samodejni stabilizatorji«.

  • STA

    31. 3. 2023  |  Svet

    Newyorška velika porota potrdila obtožnico proti Trumpu

    New York Times in drugi ameriški mediji poročajo, da je velika porota na Manhattnu potrdila obtožnico proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi plačila pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. Obtožnica ostaja zapečatena, New York Times pa poroča, da vsebuje kazensko ovadbo zaradi ponarejanja poslovnih listin.

  • N'toko

    N'toko

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Žive meje

    Komentar / Koalicija Golob-Mesec-Janša

    Ta teden sem bil priča političnemu dogodku, ki bi se mi v preteklosti zdel popolnoma nemogoč. Robert Golob, Luka Mesec in Janez Janša so se povezali, da bi strli odpor poslancev Levice, SD, Gibanja Svobode in širše civilne družbe. Prav ste slišali: Golob, Mesec in Janša so združili moči, da bi ukrotili koalicijske stranke in njihove podpornike. Še več, to so storili s prav neverjetnim namenom: da bi lahko v zakonu o tujcih ohranili enega najbolj rasističnih členov iz časa ministrovanja Aleša Hojsa! Potem ko so se namreč koalicijske stranke in njihovi ministri že skoraj poenotili, da je treba sporni člen umakniti, je Mesec interveniral in z ločenim mnenjem pomagal Golobu spraviti člen skozi vladno usklajevanje, Janez Janša pa je koaliciji zagrozil, da bo sprožil referendum, če poslanci zakona ne bodo izglasovali. In tako je popolnoma diskriminatoren, protiustaven in protidelavski zakon pristal na mizah liberalnih poslancev, ki so ga z izjemo poslancev Levice pridno podprli.

  • Dora Trček

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Kultura

    Umetniku pomagati do uspeha

    V središču Ljubljane, na Vošnjakovi ulici 4, je sredi januarja vrata odprla nova galerija. No, Ravnikar Gallery Space sicer ni novost, je že skoraj šest let trajajoč uspešen projekt, nad katerim bdi Piera Ravnikar, gonilna sila sodobne mlade neodvisne galeristike pri nas. S svojim navdušenjem in neusahljivim zagonom že več kot desetletje podpira in zastopa predvsem mlajšo in srednjo generacijo domačih umetnikov – najprej kot vodja vizualnega programa v ljubljanskem Centru urbane kulture Kino Šiška, na tem položaju je zasnovala tudi prodajno galerijo DobraVaga na ljubljanski tržnici, pozneje je pogumno stopila po neodvisni poti in ustvarila prodajno galerijo Ravnikar Gallery Space. Ta je, odkar je pot začela na prvotni, manjši lokaciji na Prešernovi cesti, v neposredni bližini Cankarjevega doma, dosegla številne uspehe in hkrati premagala veliko ovir. Piera Ravnikar jo je nekaj časa gostila pri sebi doma, zdaj jo vrača v javni prostor. Nova, precej večja lokacija nasproti vhoda v znameniti Hotel Lev že z ulice vabi z visokimi in prostranimi okni, ki spominjajo na izložbe newyorških galerij.

  • Luka Volk

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Kultura

    Labodji spev

    Februarja sta bila iz sodnega registra izbrisana Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve, ki sta se združila v skupni zavod – Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Posledično sta brez direktorskega položaja ostala Jože Dežman, ki je pod prejšnjo, Janševo vlado prevzel vodenje Muzeja novejše zgodovine Slovenije, in Željko Oset, direktor v času prejšnje vlade ustanovljenega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki je bil politični, ne strokovni projekt. Vpisu v sodni register je sledilo prehodno obdobje, v katerem sta oba prejemala direktorsko plačo, dokler nista ta torek prejela odpovedi delovnega razmerja.

  • Damjana Kolar

    31. 3. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    29. 3. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / V BOJ ZA NAROD SVOJ!

    V petek izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija pa je delo Luka Dakskobler. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 31. marca, dalje, pišemo o tem, ali bo desnica delavce iz tujine, ki v Sloveniji opravljajo težaška dela, res zlorabila za nov val populizma in nacionalizma. Ne zamudite! 

  • Uredništvo

    30. 3. 2023  |  Politika

    RTV / Je ustavni sodnik Jaklič res nepristranski?

    Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil 20. marca gost na Radiu Ognjišče v oddaji Spoznanje več, predsodek manj »o vojnih zločinih v Ukrajini«. V oddaji pa je govoril tudi o novem RTV zakonu, ki je odprt pred ustavnim sodiščem. Jaklič je bil namreč velik zagovornik Grimsovega zakona o RTV in v mandatu 2006-2010 celo član nadzornega sveta RTV – v parlamentu je bil potrjen na predlog stranke SDS.

  • Uredništvo

    30. 3. 2023  |  Politika

    Nika se umika

    "Odločila sem se, da se za nekaj časa nekoliko umaknem," je zapisala direktorica Inštituta 8. marec in ob tem dodala, da bo še vedno sicer vodila inštitut in opravljala obveznosti v sklopu strateškega sveta. Poudarila je, da se bo za nekaj časa umaknila z družabnih omrežij in pisala doktorat. Uporabljala bo samo zasebni telefon in bila dosegljiva na elektronskem naslovu inštituta. "Ne bom dajala osebnih intervjujev. Govorila bom samo o tekočih vsebinah in kampanjah inštituta. In si dovolila, da za nekaj časa zmanjšam hrup in tempo," je dodala Nika Kovač. 

  • STA

    30. 3. 2023  |  Svet

    V parlamentu bojkotirali govor Zelenskega

    Poslanci desničarske avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) so med današnjim videonagovorom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v parlamentu zapustili dvorano v znak protesta, ker se s tem po njihovem prepričanju krši nevtralnost Avstrije.