Peter Petrovčič

  • Migrantske počitnice v Veliki Kladuši?

    Petnajstega avgusta 2019 – tedaj je tako kot danes položaj notranjega ministra zasedal Boštjan Poklukar – je policija ob slovensko-hrvaški meji v Beli krajini prijela kamerunskega državljana Appolina Nano Mepo in ga naslednje jutro tako kot na deset tisoče drugih nezaželenih tujcev prisilno vrnila na Hrvaško, ta pa kakopak potem v Bosno in Hercegovino. Gre za človeka, ki so mu bile kršene človekove pravice? Če da, bi bilo pravično, da bi bil deležen poprave krivic in odškodnine? Odgovor na prvo vprašanje je pritrdilen, saj so to ugotovila najvišja slovenska sodišča. Odgovor na drugo pa, žal, nikalen, utemeljitev državnega odvetništva pa grozljiva.

  • Jezni beli moški 

    Britanski judovski časnik Jewish Chronicle je pred dnevi objavil neprijetno novico, da vedno več judovskih organizacij poziva Evropsko sodišče za človekove pravice, naj ponovno preuči zadeve, ki so bile pomembne za judovsko skupnost in je pri njih sodeloval nekdanji slovenski evropski sodnik Boštjan M. Zupančič. Ta je v kar 17-letni karieri evropskega sodnika res sodeloval v več tovrstnih zadevah. Pozivi sodišču so posledica skrajno antisemitske drže, ki jo Zupančič zadnja leta razširja predvsem prek družabnih omrežij.

  • Peter Petrovčič

    25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Politika

    Policist 206-10

    Ko je premier Robert Golob na čelu notranjega ministrstva Tatjano Bobnar zamenjal z Boštjanom Poklukarjem, ta pa na čelu policije Boštjana Lindava s Senadom Jušićem, so se pojavili dvomi, ali novi prvi policist izpolnjuje formalne pogoje za vodenje policije, sploh če bi bil imenovan za polni mandat. Jušić se je kljub temu prijavil na razpis za generalnega direktorja policije, ki pa se vleče že poltretji mesec. In dlje ko je v soju žarometov, bolj se kopičijo očitki o njegovem tako ali drugače neprofesionalnem ali celo nezakonitem ravnanju.

  • Peter Petrovčič

    25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Družba

    Discipliniranje narodne manjšine

    Oktobra lani je skupina županj in županov 11 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin na državni zbor naslovila pobudo za spremembe več zakonov za potrebe urejanja romske problematike. Ker ni bilo pravega odziva, pravijo, so predlagane spremembe v zakonodajni postopek vložili kar sami, s podpisi volivcev. Trdijo, da jim gre »za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij«, a v resnici gre za nesistemske parcialne spremembe, namenjene romski skupnosti, katerih rdeča nit je dodatno pogojevanje, omejevanje in jemanje pravic. Seveda z namenom »izboljšanja položaja romskih otrok«.

  • Peter Petrovčič

    25. 8. 2023  |  Mladina 34  |  Družba

    So mirovniki res sovražniki?

    Mirovni inštitut se je pred dnevi obrnil na slovenski politični vrh, naj od ukrajinskih oblasti zahteva »opustitev pregona Jurija Šeljaženka in prepreči nevaren poskus kriminalizacije mirovnih idej«. Šeljaženko je ukrajinski profesor prava, raziskovalec in mirovni aktivist ter zunanji sodelavec Mirovnega inštituta, ki mu v Ukrajini grozi petletna zaporna kazen, ker so tamkajšnje oblasti v njegovih prizadevanjih za mir prepoznale »opravičevanje ruske agresije«.

  • Peter Petrovčič

    18. 8. 2023  |  Mladina 33  |  Družba

    Rasizem kot operativna metoda dela

    Te dni ob italijansko-slovenski meji poteka tradicionalni čezmejni Festival src, ki vsako leto v italijanska Humin in Čento ter v slovenski Bovec pripelje folklorne skupine z vseh koncev »eksotičnega« tako imenovanega tretjega sveta. Pred petimi leti je tam nastopila tudi skupina 25 kubanskih plesalk in plesalcev, ki pa jih je med sprehodom po bovških ulicah zmotila slovenska policija, jih odpeljala na policijsko postajo in jim izrekla po 500 evrov kazni, ker so osebne dokumente pozabili v sosednji italijanski Čenti, ter jih dolge ure zadrževala še po tem, ko je organizator festivala dokumente že dostavil na policijo. Skupina plesalk in plesalcev, ki so nekoliko temnejše polti od povprečnega prebivalca Bovca, je potem v tem slovenskem severnoprimorskem mestecu z enourno zamudo vseeno navdušila obiskovalce.

  • Peter Petrovčič

    18. 8. 2023  |  Mladina 33  |  Politika

    Nekaj neprijetnih resnic o slovenskem zaporskem sistemu 

    Poletje je v Sloveniji navadno tudi čas za (vsaj kratek) razmislek o stanju stvari v zaporih. Navsezadnje je to čas, ko v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij predstavijo letno poročilo, to pa se po navadi časovno ujema z osveženimi podatki Sveta Evrope o stanju v zaporih v državah članicah. In v teh dokumentih je nekaj iz leta v leto bolj skrb zbujajočih podatkov.

  • Peter Petrovčič

    11. 8. 2023  |  Mladina 32  |  Družba

    Nenaravni lov v naravnem okolju

    V Sloveniji je bil 23. februarja 2021 potrjen prvi primer okužbe z južnoafriškim sevom novega koronavirusa, na podlagi tega pa je tedanja vlada odredila ponovno popolno desetdnevno zaprtje države ter prepovedala vstop vanjo in celo izstop iz nje. Omenjeno različico koronavirusa je prinesel nevrokirurg Matjaž Voršič, ko se je vrnil z lovskega safarija v Namibiji. Kritik in zgražanja zdravnik ni bil deležen le zaradi neodgovorne poti na epidemiološko tvegano območje, pač pa tudi zaradi namena potovanja – lova na eksotične živali, ki dandanes vedno bolj velja za zavržno obliko razvedrila. V čem je lov na medvede, volkove, jelene in divje prašiče v Sloveniji tako drugačen od lova na krokodile, antilope in velike mačke v Afriki, da je družbeno povsem sprejemljiv?

  • Peter Petrovčič

    11. 8. 2023  |  Mladina 32  |  Družba

    Poznamo svoje pravice?

    Zakonodaja, slovenska morda še posebej, je zbirka pravnih pravil, ki jih zaradi številnosti zakonov ter zakonskih sprememb ni mogoče v celoti poznati, kaj šele razumeti. To velja tudi za zelo ozko področje najosnovnejših človekovih pravic – tistih, ki se nanašajo na vsakdanje življenje, zaradi česar pogosto ne bi škodilo, če bi jih poznali malo bolje. Temu je namenjen Vodnik po človekovih pravicah, katerega osnovni namen je poljudno, vsakomur razumljivo predstaviti posamezno pravno področje in posamezne pravice.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Luka Dakskobler

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Dr. Ana Kerševan / »Vlaganje tožb zoper protestnike je bilo nedopustno«

    Državno odvetništvo zastopa Slovenijo pred domačimi in mednarodnimi sodišči. Včasih je to zelo nehvaležno delo. »Varovali« so interese države pred izbrisanimi, po nareku vlade Janeza Janše so preganjali protivladne protestnike. O tem, o pritiskih predvsem prejšnje vlade na njihovo delo in sam obstoj, je za Mladino spregovorila generalna državna odvetnica, ki si je prav zato zadala zahtevno nalogo sistemske zaščite samostojnosti in neodvisnosti zdaj vsakokratni vladi povsem podrejenega pravosodnega organa.

  • Nutrije / Eksterminacija preložena

    S 1. avgustom naj bi na Ljubljanskem barju in ob okoliških ljubljanskih vodotokih začele pokati lovske puške, s katerimi naj bi lovci, člani lokalnih lovskih družin, postrelili tu živečo populacijo nutrij. A direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic je ta teden sporočil, da se »operativni del odlova nutrij« prestavlja vsaj za mesec dni oziroma na jesen. Za nič krive ljubljanske nutrije torej še obstaja upanje.

  • Rejanšizacija policije?

    Vlada Janeza Janše skoraj leto dni, točneje deset mesecev in pol, ni imenovala generalnega direktorja policije s polnim mandatom, nato pa je izkoriščala od njene volje odvisne različne vršilce dolžnosti, da so na odgovorne funkcije postavljali represivne in podredljive kadre. Vlada Roberta Goloba polnopravnega direktorja policije ni imenovala že kar 14 mesecev in nič ne kaže, da bi se to kaj kmalu spremenilo. Tudi vršilec dolžnosti Senad Jušić kadruje. Na odgovorne položaje v policiji, kar je posebej žalostno, postavlja ljudi, ki so dejavno sodelovali pri zlorabi policije v politične namene v času prejšnje vlade.

  • Peter Petrovčič

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Politika

    Zgolj še ena protitujska vlada

    Avtobus s podobo dr. Roberta Goloba in velikim napisom Svoboda po istoimenski politični stranki je 30. marca lani prispel v Belo krajino. Šlo je za predvolilni obisk slab mesec pred parlamentarnimi volitvami, med katerim je Golob s sodelavci kot »prvo simbolno dejanje« nove vlade napovedal odstranitev rezilne žice na slovensko-hrvaški meji, saj njegova stranka svobodo zagotavlja že v imenu, »in žica je tipičen primer nesvobode«. Pred dvema tednoma je vlada Roberta Goloba sprejela mnenje, da je možnost zaprtja meje in prepovedi sprejemanja beguncev, ki jo navaja zakon o tujcih, skladna z ustavo. Ustavno sodišče je namreč primorano o tem ponovno odločati, čeprav je ureditev pred leti že razglasilo za neustavno, saj krši osnovne človekove pravice. Gre pravzaprav za metaforično žico, papirnato in nič manj nevarno ograjo na meji.

  • Peter Petrovčič

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Politika

    Uprava manikerske policije?

    V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić, ki je navkljub pomanjkanju izkušenj in celo navkljub neizpolnjevanju formalnih pogojev z vlado Roberta Goloba dogovorjen za imenovanje v polni mandat, zadnje čase veliko kadruje. Ob marsikateri od njegovih kadrovskih potez so se že dvignile obrvi, saj na najpomembnejše položaje vedno znova napredujejo ali pa se celo vračajo kadri, ki so pod vlado Janeza Janše po njenih navodilih izvajali politično motivirano represijo nad motečimi družbenimi skupinami in posamezniki. Odločil pa se je tudi za kako kadrovsko potezo, ob kateri se številni v policiji po tihem muzajo, zato se dajmo še mi. Imenovanje novega prvega kriminalista je recimo že taka kadrovska poteza.

  • Peter Petrovčič

    21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Družba

    Policija gleda stran? Zakaj?

    Prva leta, potem ko so septembra 1993 severni del območja nekdanje vojašnice na ljubljanski Metelkovi ulici zasedli prvi aktivisti, so ljubljanski starši najstnike poskušali odvrniti od obiska skvota z besedami, da gre za nevarno območje, kjer se zbirajo narkomani, odvisniki in preprodajalci drog. Šlo je za nepoučena ugibanja ali pa načrtne manipulacije, ki niso imele dejanske podlage. Še več, Metelkova je, če ne štejemo občasnih napadov desničarskih skrajnežev ali izjemoma celo zastraševalnih policijskih akcij, sčasoma postala eden izmed najvarnejših krajev za srečevanje različnih skupin ljudi. A danes spet poslušamo skorajda identična opozorila kot pred 30 leti, le da zdaj držijo, saj prihajajo iz ust uporabnikov, obiskovalcev in okoliških prebivalcev.

  • Peter Petrovčič

    21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Svet

    Evropski protimigracijski »zidovi«

    Ni res, da EU nima izdelanih stališč do migracij in da že dolga leta išče rešitve in se prereka o skupni migracijski politiki. Ta, žal, že obstaja in se je pred dnevi utrdila z dogovorom o omejevanju migracij med Tunizijo in EU, ki naj bi bil zgled za podobne mednarodne oziroma meddržavne dogovore v prihodnje.

  • Peter Petrovčič

    21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Politika

    Množično kršenje človekovih pravic?

    Pred dnevi je ustavni pravnik iz vplivnega kroga SDS dr. Jurij Toplak javnost obvestil, da je bila Slovenija v neki (njegovi) zadevi obsojena pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, in slovenske oblasti pozval, naj javnosti ne prikrivajo obsodb pred tem sodiščem, ki so tako množične, da se država uvršča med največje kršiteljice človekovih pravic med 48 državami širše Evrope.

  • Peter Petrovčič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Prvaka sodnih postopkov

    V Sloveniji sta le dva res prava politična »prvaka« v najosnovnejšem pomenu te besede. Eden je politik z najdaljšim stažem, predsednik največje in najbogatejše stranke, poslanec že 33 let in trikratni predsednik vlade Janez Janša. Drugi je politik, ki v skoraj dve desetletji trajajoči politični karieri ne kot posameznik in ne s stranko ali listo ne na lokalni ne na državni ravni še ni bil poražen na volitvah; to je župan glavnega mesta Zoran Janković. Daleč pred vsemi pa sta tudi po številu kazenskih postopkov, torej sojenj za domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih bila z zlorabo položaja, korupcijo ali kakim drugim oškodovanjem javnih sredstev storila pri svojem delu. Čeprav ju druži to, da vsi ti postopki v ničemer ne ovirajo njunega političnega uspeha, so med njima v tem pogledu tudi velike razlike.

  • Peter Petrovčič

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Politika

    Teorija in praksa

    Decembra lani je tedaj 21-letni Aljaž Ograjenšek na začetku izmene zaradi nepravilnega ravnanja s službenim orožjem ubil prijatelja policista, ki je izmeno ravno končeval. Potem ko je krivdo priznal, je bil obsojen na leto in sedem mesecev zapora, kazen pa bo odslužil z delom v splošno korist. Kot olajševalno okoliščino je obramba ponudila tudi podatek, da je dveletno usposabljanje za policista, ki ga je končal šele nekaj mesecev pred dogodkom, »potekalo v času covidnih ukrepov, torej na daljavo in ne v živo«. Imamo torej policiste, ki so se za to delo izobrazili prek zooma?!?

  • Peter Petrovčič

    23. 6. 2023  |  Mladina 25  |  Družba

    Ženske so lažnivke?

    12. maja se je zaključilo več kot tri leta trajajoče sojenje peterici fantov, ki so na pokopališče odpeljali 15-letno dekle ter se potem nad njo izmenjaje izživljali v različnih oblikah prisilnih spolnih aktov. Sodišče jih je oprostilo. Po naših informacijah – sodba namreč še ni napisana – zato, ker naj bi žrtev skupinskemu posilstvu ne nasprotovala dovolj odločno. Že pred objavo to vzbuja v pravni stroki skrbi: bo namreč sodišče dejansko razsodilo, da so lahko nenačrtovani spolni odnosi na pokopališču med petnajstletnico in več odraslimi moškimi sporazumni?

  • Peter Petrovčič

    23. 6. 2023  |  Mladina 25  |  Politika

    Omejitev županskih mandatov

    Piratska stranka Slovenije je z zbranimi 5000 podpisi volivk in volivcev v zakonodajni postopek vložila predlog zakona, s katerim bi omejili županske mandate na dva zaporedna, kar v praksi pomeni na osem let županovanja. S tem začenjajo tudi pogovore s parlamentarnimi strankami za podporo zakonu, pri čemer imajo zagotovljenih le pet glasov Levice, ki jim je tudi pomagala pri zbiranju podpisov. A za Pirate ni vse tako črno, omejitev županskih mandatov namreč uživa določeno podporo med ljudmi, temu pa so naklonjene tudi mednarodne organizacije na čelu s svetom Evrope.

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Golobova izbira

    Žal je v Sloveniji tako, da se običajno na razpis za prvega moža policije prijavi kandidat, ki je že dogovorjen z notranjim ministrom in se lahko zanese na podporo vlade pri imenovanju. Tokrat je drugače. Notranji minister, vlada in njen premier Robert Golob bodo lahko izbirali med dvema kandidatoma – trenutnim vršilcem dolžnosti Senadom Jušićem in njegovim predhodnikom na mestu vršilca dolžnosti Boštjanom Lindavom. Bolje rečeno, notranji minister, vlada in premier bodo morali izbirati, prisiljeni bodo izbirati, in ta izbira ne bo enostavna. Razen morda glede politične kompatibilnosti (kar pa za vodjo organa v sestavi nikakor ne bi smela biti glavna primerjalna prednost) preostale reference govorijo v prid Lindavu.

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Politika

    Fašist je fašist

    Jeseni leta 2018 je sedanji minister za delo Luka Mesec, tedaj še poslanec stranke Levica, v državnem zboru o Bernardu Brščiču dejal, da je bil »nekoč radikalen neoliberalec«, zdaj pa je »fašist«. Besede je potem ponovil v televizijski oddaji, rekoč, da je to zanj primerna oznaka, saj »govori kot fašist, nastopa kot fašist in piše kot fašist«. Brščič je na to odgovoril z zasebno tožbo zaradi storitve kaznivega dejanja razžalitve, o kateri je bilo zdaj razsojeno. Mesec je bil »oproščen«, saj je sodišče zahtevek zavrnilo. Brščiča je po mnenju sodišča Mesec upravičeno označil za fašista.

  • Peter Petrovčič

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Kultura

    Filmi o migrantih

    Ob dnevu beguncev, ki ga na mednarodni ravni obeležujemo 20. junija, bo v Ljubljani in drugod po Sloveniji v organizaciji Slovenske filantropije potekal že 14. Festival migrantskega filma – tokrat med 19. in 22. junijem. V Ljubljani ga bomo lahko spremljali v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju, na AGRFT in Slovenski filantropiji, poleg tega pa tudi v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti, na Ptuju in v Žalcu.

  • Urad za preiskovanje političnih nasprotnikov

    SDV je kratica za Službo državne varnosti, tajno policijo, ki je delovala v prejšnji politični ureditvi, totalitarnem socializmu. Imela je neomejene pristojnosti za tajno sledenje in zbiranje informacij o posameznikih, ki na splošno niso imeli nobene pravice izvedeti, ali in kako ter zakaj so bili pod budnim očesom »Velikega brata«. UPPD je kratica za urad za preprečevanje pranja denarja, ki ima prav tako skorajda neomejene pristojnosti za zbiranje (finančnih) informacij o ljudeh brez odredb sodišča. Tudi preiskovanci urada, podobno kot preiskovanci Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA), nimajo tako rekoč nobenih možnosti izvedeti, ali, kako in zakaj so bili preiskovani. Bomo kdaj izvedeli, kaj so v uradu za preprečevanje pranja denarja počeli v času vlade Janeza Janše, ko so kar povprek preiskovali »politične sovražnike«? Bodo to lahko izvedeli vsaj preiskovanci?

  • Politikantski ustavni sodniki

    Ko je ustavno sodišče pred dnevi odločalo o zakonu o RTV (in odpravilo začasno zadržanje zakona), smo se prvič srečali z vprašanjem obstrukcije na tem sodišču. Točneje, z vprašanjem, ali se lahko ustavni sodniki, ki so v neki zadevi v manjšini, ne udeležujejo sej in s tem preprečijo sklepčnost ustavnega sodišča in sprejetje odločitve, ki sicer ima večinsko podporo.

  • Vladna anketa o volitvah

    Volilni sistem je v Sloveniji večno aktualna politična tema. Doslej je bilo predlaganih že več različnih sprememb ali celo zamenjava enega sistema z drugim, a sistem še vedno ostaja enak.

  • Ustavno sodišče ne obstaja več!?

    Predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša je po odločitvi ustavnega sodišča, da odpravi začasno zadržanje novega zakona o RTV in s tem omogoči njegovo uveljavitev ter slabitev političnega oprijema nad javnim medijem, zapisal, da »ustavno sodišče ne obstaja več«. Želel je reči, da je storilo nekaj, česar ustavno sodišče ne bi smelo storiti, da je prestopilo rubikon, da je storilo nekaj tako nezaslišanega, da poti nazaj ni več. Da se lahko kar samoukine, ker beseda ustavnih sodnikov in sodnic, njihove odločitve, razsodbe ne štejejo nič. Poglejmo torej dogajanje na ustavnem sodišču, ki je politično desnico razburilo celo bolj, kot jo razburi navadno.

  • Najbolj humano streljanje v glavo

    V Krajinskem parku Ljubljansko barje so se odločili za odstranitev celotne tam živeče populacije nutrij. Ker so tujerodna, invazivna vrsta. Ker jih je preveč, ker povzročajo škodo in ker je pred njimi treba zavarovati domače ekosisteme. In ker druge možnosti kot poboj ni. Stroka je, kakor vedno v takih primerih, soglasna. A precej odločno je bilo tudi sporočilo splošne, laične, neuke javnosti – spletno peticijo proti poboju nutrij je v kratkem času podpisalo skoraj 25 tisoč ljudi.

  • Končno direktor policije

    Vlada Roberta Goloba bo po letu dni na oblasti očitno vendarle imenovala generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Tako vsaj kaže razpis, ki je bil objavljen po veljavnem zakonu, kar pomeni, da bo novi prvi mož še vedno lahko le policist, ne pa vojak ali kak drug varnostni strokovnjak.