• Luka Volk

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Zdravniki ali rablji?

    Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je prejšnji mesec začel zakonodajno pot. Ta bo najverjetneje dolga in polemična, podporo so mu doslej izrecno izrekli zgolj v Levici. Pred sprejetjem zakona pa še naprej svarijo predstavniki katoliške cerkve in zdravniških organizacij. Predvsem silovit je odziv zdravniškega vrha, ki se – namesto na božjo besedo – sklicuje na medicinsko etiko.

  • Nutrije / Eksterminacija preložena

    S 1. avgustom naj bi na Ljubljanskem barju in ob okoliških ljubljanskih vodotokih začele pokati lovske puške, s katerimi naj bi lovci, člani lokalnih lovskih družin, postrelili tu živečo populacijo nutrij. A direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje Janez Kastelic je ta teden sporočil, da se »operativni del odlova nutrij« prestavlja vsaj za mesec dni oziroma na jesen. Za nič krive ljubljanske nutrije torej še obstaja upanje.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Luka Dakskobler

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Dr. Ana Kerševan / »Vlaganje tožb zoper protestnike je bilo nedopustno«

    Državno odvetništvo zastopa Slovenijo pred domačimi in mednarodnimi sodišči. Včasih je to zelo nehvaležno delo. »Varovali« so interese države pred izbrisanimi, po nareku vlade Janeza Janše so preganjali protivladne protestnike. O tem, o pritiskih predvsem prejšnje vlade na njihovo delo in sam obstoj, je za Mladino spregovorila generalna državna odvetnica, ki si je prav zato zadala zahtevno nalogo sistemske zaščite samostojnosti in neodvisnosti zdaj vsakokratni vladi povsem podrejenega pravosodnega organa.

  • Luka Volk

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Kdo se boji Tine Gaber?

    Tabloidno žilico slovenskih medijev je skorajda razneslo, ko sta bila predsednik vlade Robert Golob in njegova partnerka Tina Gaber na začetku leta prvič opažena skupaj v nakupovalnem središču v Ljubljani. Ko so ugotovili, da so ju kamere italijanske televizije Canale 5 ujele med vatikanskim božičnim koncertom v Rimu, praktično nista imela druge izbire, kot da zvezo naposled razkrijeta tudi širši javnosti.

  • Konec poletja

    To je poletje našega nezadovoljstva. Kaj smo dobili namesto poletja, vidite in slišite in čutite: burne nevihte, strašna neurja, strahovite ujme, peklenske bliske in treske, grozovito grmenje, orkanske sunke vetra, kakršnih ne pomnimo, močne nalive, rekordne toče, hude ohladitve. Od koruze ni ostalo nič, klasi so prazni, vinogradi so uničeni, ladjam v koprski luki se trga, hiše so ostale brez streh, partizansko bolnico Franjo je odnesla povodenj. Če bomo hoteli poleti preživeti, bomo morali postati mojstri evakuacije. Ja, držati se bomo morali tega, kar v Mannovi Vročini neprestano ponavlja Robert De Niro: »Ne naveži se na nič, česar nisi voljan zapustiti v tridesetih sekundah, če za petami začutiš nevarnost.« V trenutku – no, v tridesetih sekundah – bomo morali zbežati in vse zapustiti, s telefonom vred. Kdor bo hotel v zadnjem trenutku zgrabiti telefon (kot oni očka v Östlundovi Višji sili), bo umrl. Odnesel ga bo bodisi ogenj, neurje ali povodenj. Kako bo šele čez tri leta?

  • Monika Weiss

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    »Nujno je gasilsko prilagajanje«

    »Posledice podnebnih sprememb so nas absolutno prehitele,« pravi geograf Dušan Plut, upokojeni profesor, zdaj svetovalec Slovenske akademije znanosti in umetnosti na področju okoljevarstva. Naši ukrepi, zmanjševanje toplogrednih plinov in prilagajanja, močno zaostajajo, pravi in dodaja: »Še več: vse pogostejše ekstremne vročine, požari, suše, bolezni in neurja, ki so posledice podnebnih sprememb, dodatno uničujejo naše gozdove, biotsko pomembna mokrišča in druge ekosisteme ter dodatno šibijo zmožnost naravnega blaženja podnebnih sprememb.«

  • Monika Weiss

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Podnebno vrenje

    Na Blokah so si pred 15 leti in več gradili nepremičnine tranzicijski poslovneži. Leta 2009 so mediji pisali o Zimskem dvorcu na Blokah, ki ga je za enega vodilnih v (takrat še državni) banki NLB zasnoval arhitekturni biro Potokar-Ravnikar, le nekaj kilometrov stran pa je bilo bivališče drugega znanega politika in (kasneje zaprtega) poslovneža Igorja Bavčarja. Večinoma je šlo za zimske rezidence, privlačnost območja so bile namreč »prave zime in lov«. Zdaj postaja območje znova priljubljeno, ker je poleti hladneje. Na letošnji najbolj vroč dan, ponedeljek, 17. julija, ko so v Beli krajini izmerili 37,2 stopinje Celzija in v Ljubljani 35,1 stopinje Celzija, je bilo v Novi vasi na Blokah 31 stopinj.

  • Matic Gorenc

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Kar navadite se na gnečo

    Zaradi gneče na slovenskih cestah, sploh na ljubljanski obvoznici, se ministrstvo za infrastrukturo in Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars) pripravljata na gradnjo novih cest in širjenje starih, razvoj javnega prometa pa je še vedno zapostavljen. In to čeprav širitev cest na dolgi rok ne zmanjša gneče na cestah, prej velja nasprotno.

  • STA

    3. 8. 2023  |  Družba

    Opozorilo / Možnost poplavljanja vodotokov v severni in osrednji Sloveniji

    Ob napovedanih padavinah Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na petek sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države, poplave pa se bodo ponekod nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto.

  • STA

    2. 8. 2023  |  Družba

    Človekove pravice v Sloveniji 

    Vsi, ki bi želeli na pregleden način izvedeti več o človekovih pravicah v Sloveniji, bodo lahko odgovore na svoja vprašanja našli v spletnem Vodniku po človekovih pravicah. Ta platforma za samopomoč in izobraževanje o človekovih pravicah v slovenščini in angleščini je zasnovana na tematskem pristopu, so pojasnili na Mirovnem inštitutu.

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Družba

    Smo Slovenci res samouničevalni?

    "Problem sivenja populacije ni le naraščanje števila starostnikov, temveč tudi krčenje aktivnega prebivalstva. Ob razpadlem socialnem sistemu bo maloštevilno aktivno prebivalstvo prisiljeno ostati doma in skrbeti za ostarele starše. Proizvajal ne bo nihče, denarja ne bo. Šah-mat v dveh potezah."

  • S kisom nad oblake / Teorije zarot v času neviht, poplav in toče

    »Grozljivo velike krogle toče, polne strupov včeraj v Italiji – nesli v laboratorij, analiza pokazala, da je v resnici sestavljeja iz aluminija, barija in stroncija, za zdravje zelo nevarnih elementov, kjer bi morala biti samo voda in nič drugega. Neizpodbiten dokaz, da to ni naraven led.« Sezona anticepilskih teorij zarote se je sredi letošnjega nevihtnega poletja morala umakniti drugim in pokazala, da obstaja bogat imaginarij, s katerim verniki vanje hranijo svojo bujno domišljijo. 

  • STA

    2. 8. 2023  |  Družba

    Tornado v Ilirski Bistrici / Odkritih ali poškodovanih enajst streh

    V Kosezah pri Ilirski Bistrici, kjer je v torek tornado odkrival strehe, že potekajo nujna sanacijska dela, da bi hiše vsaj zasilno zaščitili pred dodatno škodo ob morebitnem novem deževju, je za STA povedal župan Gregor Kovačič. Želi si predvsem, da bi čim prej našli krovce. Na ogledu danes pričakujejo tudi Rudija Medveda z obrambnega ministrstva.

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Družba

    Je Slovenija laična demokratična država?

    "Je Slovenija laična demokratična država? Če je, potem ta razprava ne more potekati skozi prikrite religiozne ideje o trpljenju kot poti očiščenja, o mučnem, dolgotrajnem umiranju kot prehodu v boljše kraje, o potrpljenju kot božji masti. Razprava mora izhajati iz posameznikove želje in potrebe, da ohrani svoje človeško dostojanstvo, da ima o neizbežnem zadnjo besedo on, državljan, ne religija, infiltrirana v polje strokovnega. Tako kot se lahko človek odpove zdravljenju, če presodi, da gre zgolj za podaljševanje agonije, tako naj ima tudi pravico do odhoda. Izjemno malo ljudi bo to možnost izkoristilo, upanje in strah umreta zadnja, a mnogim bo v uteho, da jo imamo."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Družba

    Nutrije / Začetek izlova prestavljen na konec avgusta ali jesen

    Izlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje se kljub napovedim še ne bo začel. Direktor parka Janez Kastelic je za Radio Slovenija pojasnil, da je treba "najprej preučiti logistiko, začeli pa bi proti koncu avgusta ali jeseni, najprej na nelovnih površinah". Dodal je, da so dobili "kar nekaj klicev in mailov" s prošnjo, naj intervenirajo ter za Radio Slovenija pojasnil, da bodo zato začeli na nelovnih površinah, to je "znotraj naselij, ki so del lovišča, vendar lovec tam ne sme ukrepati z orožjem, razen s posebno odločbo".

  • LV, STA

    1. 8. 2023  |  Družba

    Ministrstvo ne predvideva dodatne odobritve višjih oskrbnin v domovih za starejše

    Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je domovom za starejše junija že odobrilo povišanje cen oskrbnin s 1. julijem, ne pričakuje dodatne izredne uskladitve cen. "Glede na njihove izračune so z zadnjo odobritvijo sledili inflaciji v državi," so navedli za STA.

  • LV, STA

    31. 7. 2023  |  Družba

    Borutu Pahorju so vdrli v račun na Instagramu

    Bivšemu predsedniku republike Borutu Pahorju so ponoči vdrli v račun na družbenem omrežju Instagram, je tvitnil Pahor. Kasneje je prek Instagrama sporočil, da so s pomočjo ekipe podjetja Meta, ki upravlja z omenjenim družbenim omrežjem, profil ponovno uspeli vzpostaviti, vendar so nekatere objave žal izginile.

  • STA

    31. 7. 2023  |  Družba

    V UKC Ljubljana hlajenih okoli 40 odstotkov objektov

    V UKC Ljubljana ocenjujejo, da ohlajajo 40 odstotkov njihovih objektov. Hlajene so nove zgradbe, stare pa so bile zgrajene po nekdanjih standardih in so uspeli le deloma zagotoviti ustrezno hlajenje. Stari objekti so poleg tega slabo izolirani in imajo zastarelo inštalacijo, ki ne dopušča novih priklopov električnih naprav, so pojasnili.

  • STA

    31. 7. 2023  |  Družba

    Istospolne partnerske zveze se lahko le še danes preoblikujejo v zakonsko zvezo

    Istospolne partnerske zveze se lahko v skladu s spremembami družinskega zakonika, ki so začele veljati konec januarja, še danes preoblikujejo v zakonsko zvezo. Če partnerja ne izjavita v roku, da želita preoblikovanje, jima bo partnerska zveza z današnjim dnem prenehala.

  • Uredništvo

    31. 7. 2023  |  Družba

    »Nasprotno od zanikanja podnebnih sprememb je sprejemanje dejstev«

    "Kar bega, je to, da ljudje verjamejo v vse mogoče: v vstajenje, v to, da so na razprodajah resnično nižje cene, v jetije in duhove, v dobronamernost političnih strank in podobno, ne verjamejo pa znanstvenim dokazom, ki ne služijo drugemu, kot pojasnjujejo spremembe, ki jih vsi občutimo in ki so povsod okoli nas. Nasprotniki podnebnih sprememb - kar je, mimogrede, postala tudi ena hišnih ideologij konservativne misli - so prepričani, da so na drugi strani zagovorniki podnebnih sprememb. Kar pa ne bi moglo biti dlje od resnice. Nasprotno od zanikanja podnebnih sprememb je sprejemanje dejstev. Ne gre za ideološki boj, ki je priljubljena popoldanska dejavnost tistih, ki ne hodijo na sprehode, temveč gre za stanje materije tukaj in zdaj."

  • Uredništvo

    31. 7. 2023  |  Družba

    FOTO TEDNA / Neurje na Gorenjskem

  • Uredništvo

    29. 7. 2023  |  Družba

    »Naš sistem ravnanja z mestnimi drevesi ne odraža vrednot ljudi in ne potreb okolja«

    "Primer Drame razkriva, da naš sistem ravnanja z mestnimi drevesi ne odraža vrednot ljudi in ne potreb okolja. Na operativni ravni pa je tudi ozaveščenost o pomenu dreves prenizka, da bi lahko pomanjkljivosti sistema nadomestila dejanja vpletenih strokovnjakov."

  • Luka Volk

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Družba

    Izkoriščanje tujih delavcev

    Inšpektorat za delo je odkril še enega v nizu primerov izkoriščanja tujih delavcev, tokrat v podjetju Alumero v Slovenski Bistrici – gre za podjetje, ki med drugim proizvaja nosilne konstrukcije za sončne elektrarne. Marca naj bi bilo prek posrednikov sprejelo 28 ukrajinskih delavcev, ne da bi preverilo zakonitost dokumentov o napotitvi na delo. Med nadzorom je inšpektorat ugotovil še številne druge nepravilnosti, kot so pomanjkljiva dokumentacija, neurejeno zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu ter neustrezna usposobljenost delavcev. Inšpektorji so izvedeli tudi, da naj bi bili tuji delavci delali po 12 ur in več na dan, poleg tega naj bi bili obravnavani drugače kot drugi zaposleni v podjetju, saj naj ne bi bili smeli uporabljati skupnih prostorov za malico, občasno sploh niso smeli iti na kosilo.

  • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Družba

    Zvezdan Martič / »Sam sem osebno takoj za to, da se Studio City vrne. A to ni moja odločitev.«

    Zvezdan Martič je 13. julija postal predsednik uprave RTV Slovenija. Podprlo ga je 16 članov sveta od 17, takoj po izvolitvi pa je napovedal, da bo najprej uredil odnose v hiši. Razmere na RTV Slovenija, predvsem pa na TV Slovenija, so nevzdržne. Poskus političnega prevzema in razgradnje, ki je potekal v letih Janševe vlade in se je zavlekel še za dodatno leto, je pustil posledice. Ne samo pri kadrih, ne samo pri financah, ne samo pri vsebini, informativni program TV Slovenija, paradni konj te medijske hiše, je izgubil gledalce in gledalke, izgubil je verodostojnost. To bo zelo težko povrniti. Bo Zvezdan Martič zmogel? Je pravi človek na pravem mestu? Na TV Slovenija je že več kot 30 let, bil je voditelj, novinar, urednik, pomočnik direktorice, snemal je dokumentarne filme, postavil MMC, gotovo do podrobnosti pozna delovanje hiše. In še nekaj, pridružil se je stavkajočim, ki se na RTV Slovenija borijo za javnost. Naloga, ki jo ima pred seboj, je težka, za zdaj ga, kar je bistvenega pomena, kolektiv podpira.

  • Borut Mekina

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Družba

    Več ko imaš, višji so popusti

    Zakaj se v Sloveniji več tisoč podjetnikov ukvarja z oddajanjem avtomobilov v najem, ko pa si želimo avtomobil izposoditi, prek spleta najdemo zgolj nekaj deset ponudnikov? Pri Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so za Mladino naredili analizo poslovnih subjektov, torej podjetij, ki imajo kot stransko dejavnost registrirano »dajanje lahkih motornih vozil v najem in zakup«. To so podjetja, ki se ne ukvarjajo s tako imenovanim rent-a-carom kot glavno dejavnostjo. Ugotovili so, da je takšnih podjetij več kot 7789, verjetno pa še več, saj lahko imajo podjetja stranske dejavnosti vpisane v aktu o ustanovitvi, ne da bi jih navajala v Poslovnem registru Slovenije. Poleg omenjenih ima kar 1756 podjetij kot glavno dejavnost registrirano obratovanje taksijev.

  • Luka Volk

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Družba

    Manj ko imaš, težje se pobereš

    Decembra lani, dober teden pred začetkom praznikov, ko je bilo ljubljansko mestno središče polno ljudi, ki so drveli iz trgovine v trgovino po božičnih nakupih, je lučaj stran, v ljubljanski Šiški, ponoči zagorela bivalna prikolica. V njej je hudo bolan živel Zoran Tešanović. Bil je eden tistih, ki so leta 1992 z izbrisom izgubili praktično vse pravice. Pred tem je bil trgovec na ljubljanski tržnici. Njegov status kljub prizadevanjem ni bil nikoli docela urejen, ni mogel zaprositi za medicinsko in socialno oskrbo, ki jo je nujno potreboval, zato je bil prisiljen živeti na robu družbe – živel je v prikolici brez elektrike, vode in ogrevanja, pozimi se je grel ob plinskem gorilniku. To bi utegnil biti tudi vzrok za požar, v katerem je tisto noč umrl.

  • »Prihaja velika nevihta«

    Zvok svobode (angl. Sound of Freedom), nepričakovana filmska uspešnica letošnjega poletja, se je znašel sredi kulturnega boja v politično polariziranih Združenih državah Amerike. Film, posnet po (deloma) resnični zgodbi o junaški akciji proti kriminalni združbi trgovcev z otroki v Kolumbiji, opevajo in promovirajo predvsem konservativni mediji in desnosučni mnenjski voditelji. Kritiki na nasprotnem ideološkem polu v njem oziroma predvsem v njegovi nenavadni promocijski kampanji prepoznavajo sredstvo za podpihovanje skrajno desničarske in antisemitske teorije zarote, ki trgovino z ljudmi povezuje z zlobno elitistično kabalo satanističnih pedofilov. Akcijski triler, ki ni našel poti do slovenskih kinematografov, je iz naftalina nehote potegnil teorijo zarote, znano kot QAnon.

  • LV, STA

    27. 7. 2023  |  Družba

    Tina Gaber z izjavami o odlovu nutrij razburila stroko in del javnosti

    Tina Gaber, sicer partnerka premierja Roberta Goloba, že nekaj dni razburja z izjavami o odlovu nutrij. Med drugim se je obregnila ob študijo ljubljanske biotehniške fakultete o naravovarstveni problematiki nutrije in pižmovke na Ljubljanskem barju, ki da namiguje na sistemsko korupcijo. Prizadeta se čuti stroka, ogorčen je del javnosti.

  • LV, STA

    27. 7. 2023  |  Družba

    Posekali mogočni kostanj pred ljubljansko Dramo

    Po presoji ministrstva za kulturo, da divjega kostanja pred ljubljansko Dramo ni mogoče ohraniti niti na trenutni niti na drugi lokaciji, je bila načrtovana sečnja zjutraj tudi speljana. Mogočnega drevesa pred gledališko stavbo ni več.

  • LV, STA

    27. 7. 2023  |  Družba

    Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede julija znova naraslo

    Število nedopustno dolgo čakajočih na prve preglede se je 1. julija v primerjavi s preteklim mesecem povečalo za 2,4 odstotka. Ob tem se je število pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo na izbrane terapevtsko-diagnostične storitve, zmanjšalo za 0,6 odstotka, kaže poročilo NIJZ. Podoben trend je inštitut beležil tudi v predhodnem poročilu.