• 24. 2. 2024  |  Družba

  »Vsaka stavka v zdravstvu je nekoristna, škodljiva, nepravična in v nasprotju z voljo in potrebami bolnikov«

  "Obstaja nevarnost, da smo pred zelo hudo krizo zdravstva, če ne bomo ustrezno ukrepali. V primarnem zdravstvu, ki je izjemno pomembno, že dolgo primanjkuje zdravnikov. Napaka je že pri vpisu na medicino. Sprejemajo samo odličnjake. S tem si fakulteta vnaprej zagotovi, da bodo izpiti krasno tekli. Ampak odličnjaki potem želijo v poklicu narediti kariero, ki je primarno zdravstvo na deželi ne zagotavlja. Pogoje za vpis na medicino bi bilo treba spremeniti tako, da se lahko vpišejo tudi tisti, ki niso odličnjaki, imajo pa empatijo, ki je potrebna za dobrega zdravnika. Ko sem jaz delal na deželi, smo imeli vse pokrito z zdravstvenim varstvom. Zdravniki so bili povsod. Zdaj obmejni predeli izumirajo, mladih tam ni. Ampak to ni motilo nobenega predsednika vlade ali države do zdaj."

 • Matic Gorenc

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Družba

  Plastična prevara

  Nedavno izdano poročilo ameriške okoljevarstvene organizacije Center for Climate Integrity (Center za podnebno neokrnjenost, CCI) opisuje, kako so velika petrokemična podjetja javnost desetletja zavajala glede tega, koliko lahko recikliranje odpadkov pripomore k blaženju krize zaradi kopičenja teh, in s tem preprečevala nekatere druge ukrepe, ki bi ogrozili njihove prihodke.

 • Monika Weiss

  23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Družba  Za naročnike

  Salonitu dobiček, prebivalcem strupeni izpusti

  Minuli petek smo pred državnim zborom opoldne prestregli člana uprave cementarne in sosežigalnice Salonit Tomaža Vuka in Dejana Zwittra. Odhajala sta iz državnega zbora še pred glasovanjem o dopolnilih k spremembi zakona o varstvu okolja. Takrat je bilo že jasno, da Salonitu naklonjeno zakonsko dopolnilo, ki ga je tik pred zdajci vložila – kako nepresenetljivo – stranka SDS, ne bo izglasovano. Njun poslednji načrt, da prepričata poslance, po katerem bi Salonit v Anhovem ohranil poslovni model, ki je avstrijsko-italijanskim lastnikom zgolj v zadnjih petih letih prinesel 46 milijonov evrov dividend, je v petek dokončno padel. A zakon zdaj čaka še končno glasovanje na začetku marca, nasprotovanje pa se bo zagotovo še stopnjevalo.

 • STA

  21. 2. 2024  |  Družba

  Izpoved nekdanjih redovnic / O domnevnih spolnih zlorabah Marka Rupnika 

  Dve domnevni žrtvi nekdanjega jezuita in umetnika Marka Rupnika, ki je bil obtožen spolnih zlorab redovnic, sta danes prvič spregovorili v javnosti, saj želita, da pride resnica na dan. Na novinarski konferenci v Rimu sta povedali, da sta bili deležni spolnega in psihičnega nasilja s strani vplivnega slovenskega duhovnika.

 • STA

  21. 2. 2024  |  Družba

  Stavka operaterjev številke 112 / Kakšna so pričakovanja stavkajočih? 

  Predstavniki Sindikata ministrstva za obrambo in vladna pogajalska skupina, ki jo vodi državni sekretar obrambnega ministrstva Rudi Medved, bodo danes znova sedli za mizo in razpravljali o stavkovnih zahtevah operaterjev številke za klic v sili 112. V sindikatu od Medveda pričakujejo protipredlog, ki bo omogočal zbliževanje stališč.

 • STA

  21. 2. 2024  |  Družba

  Sodišče zamrznilo premoženje podjetja Geneplanet, ki je med epidemijo državi dobavilo sporne ventilatorje

  Okrožno sodišče v Ljubljani je na predlog Specializiranega državnega tožilstva izdalo odredbo o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi v lasti podjetja Geneplanet, ki je leta 2020 med epidemijo covida-19 državi dobavilo sporne medicinske ventilatorje, danes poroča portal Necenzurirano.

 • 20. 2. 2024  |  Družba

  »Nogomet je izgovor za to, da greš konec tedna lahko ven in povzročaš težave«

  "Ljudje smo zelo teritorialna bitja, ki radi delimo svet na skupine pravih in skupine tujcev. Ves čas tekmujemo s tujci in vzpostavljamo lokalizme, nacionalizme, ki so izvor nasilja. Spomnim se, ko sem pred leti hodil na tekme Olimpije. Dogajalo se je stalno simbolno nasilje, ki je del nogometne folklore. In počasi smo se navadili, da je to nekaj normalnega in da brez tega sovražnega lokalizma pravzaprav ni nogometa. Vendar to pomeni, da smo se navadili na ledeno goro. Ljudje nismo bistveno drugačni od šimpanzov, ki so zelo teritorialna bitja. Če pride tujec na naše ozemlje, ga pobijamo. Šimpanzi ga dejansko ubijajo, mi pa v navijaški pesmi."

 • STA

  20. 2. 2024  |  Družba

  Domovi za starejše / »V času stavke težave pri komunikaciji z zdravniki«

  Prebivalci domov za starejše in njihovi svojci se zaradi zdravniške stavke soočajo z oteženim dostopom do zdravstvenih informacij in dokumentacije, so danes v sporočilu za javnost opozorili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Ministrstvo za zdravje in zdravstvene zavode zato prosijo za ukrepanje, da stavka ne bo dodatno prizadela starejših.

 • Leto nogometnih prvenstev

  Za ljubitelje reprezentančnega nogometa je aktualno leto pravi raj. V koledarskem letu 2024 bodo na sporedu kontinentalna prvenstva na vseh celinah z izjemo Severne Amerike. Pravkar sta se, z zmago domače reprezentance, zaključili azijsko prvenstvo v Katarju in afriški pokal narodov v Slonokoščeni obali. V poletnih mesecih pa bodo žarometi športnih navdušencev uperjeni v Nemčijo, kjer bo na sporedu evropsko prvenstvo in v Združene države, kjer se bo letos odvijala Copa America oziroma južnoameriško prvenstvo. Daleč od oči in še dlje od srca mednarodne javnosti pa bo junija potekalo tudi prvenstvo Oceanije, ki ga tokrat gosti Vanuatu.

 • Uredništvo

  19. 2. 2024  |  Družba

  Sistem, ki bo spodbujal učence, da se učijo za življenje in ne za šolo

  "V Združenju ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije (ZRPRS) menijo, da šolsko ministrstvo z novelo zakona ureja izzive, ki bi morali biti usklajeni že davno, in da prenovitelje slovenskega šolstva čaka še precej dela. Dobrodošle spremembe vidijo na področju vpisa v srednje šole, kjer ne bodo več pomembne le zaključne ocene, ampak se bodo upoštevali tudi rezultati nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Danes so namreč pogosto že učilnice prvošolčkov prostori pehanja za ocenami, s katerimi so močno obremenjeni tako učenci in njihovi starši kot učitelji. Tega, da imajo šole različne kriterije glede ocenjevanja in da ni vsaka podeljena petica tudi zaslužena, celo v vodstvih šol ne skrivajo."

 • Uredništvo

  19. 2. 2024  |  Družba

  »Zgornja meja osebnega premoženja naj bo 10 milijonov evrov«

  "Na načelni ravni bi omejitev morali določiti tako, da bi karseda omejili škodljive učinke kopičenja premoženja. A če bi temu načelu zvesto sledili, bi bila meja po mojem mnenju postavljena zelo nizko. Tako nizko, da bi lahko številne ljudi, ki jih ženejo finančni motivi, odvrnila od podjetništva in od inoviranja. Zato je po mojem prepričanju treba najti pravo ravnotežje med nadaljnjim spodbujanjem podjetništva in inovacij na eni ter omejevanjem negativnih učinkov koncentracije bogastva na drugi strani."

 • STA

  19. 2. 2024  |  Družba

  Nabiralniki / Prejemate nezaželene oglasne letake?

  Povprečno gospodinjstvo je od novembra lani do januarja letos prejelo več kot dva kilograma letakov oziroma nenaslovljene oglasne pošte mesečno, kar po izračunu Ekologov brez meja pomeni nekaj nad 25 kilogramov na leto. V primerjavi z 2019 to pomeni zmanjšanje za okoli 20 odstotkov. Pri analizi podatkov izstopajo gospodinjstva v Ljubljani.

 • STA

  19. 2. 2024  |  Družba

  Stavka operaterjev številke 112 / »Za razliko od ostalih ne moremo ustvarjati čakalnih vrst«

  Operaterji številke za klice v sili 112 so ob 8. uri začeli stavkati. V času stavke bo številka 112 delovala nemoteno, bodo pa okrnjene nekatere administrativne in tehnične aktivnosti, ki niso ključne za nujno delovanje in varnost ljudi. Stavka bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma ali do nadaljnjih odločitev stavkovnega odbora.

 • STA

  18. 2. 2024  |  Družba

  »Treba je potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom«

  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v odzivu na dogodek v Murski Soboti, kjer je eksplozivno telo poškodovalo šest članov domačega nogometnega kluba Mura v dvoboju 21. kroga Prve lige Telemach z Mariborom, med drugim zapisala, da so na zvezi ogorčeni in pretreseni ter da bo treba potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganstvom.

 • Uredništvo

  18. 2. 2024  |  Družba

  »Danes ljudje niso več vajeni dežurati tako dolgo, kot je bilo včasih normalno«

  "Pri nas na oddelku ni nihče umaknil soglasja. Nikoli ga ni nihče umaknil. Naši bolniki so tako delikatni, da mi na kraj pameti ne pade, da bi ogrožal njihovo zdravje na tak način. Nekoga s sumom na resno krvno bolezen pregledamo takoj. Gre za onkološke bolnike, tu ni pardona. Stavka gor ali dol."

 • Monika Weiss

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  Pritiski na javne zavode

  Nevladne organizacije, združene v iniciativo Za Savo, in Mladi za podnebno pravičnost so v ponedeljek znova izrazili nestrinjanje z načrti za gradnjo hidroelektrarn na Srednji Savi in opozorili na pritiske, ki jih ob podajanju okoljskih in strokovnih mnenj doživljajo javne institucije. Pravijo, da si želijo »živeti v državi, kjer imajo strokovnjaki možnost samostojnega, neodvisnega strokovnega delovanja in odločanja«.

 • Luka Volk

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  Razbijanje tabujev / Oddaja, v kateri se o spolnosti mladih pogovarjajo – mladi

  Na nacionalki je zaživela oddaja Prvič. Gre za desetdelno dokumentarno serijo, v kateri se bo raznolika skupina mladih vsak teden pogovarjala o spolnosti. Tokrat so odkrito spregovorili o puberteti, o prvih občutkih vzburjenja, dlakah po telesu, menstruaciji, mutiranju in še o čem.

 • Luka Volk

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  Tekma z Izraelom bo, a verjetno bodo na njej tudi protestniki

  Dor Saar, članica izraelske ženske košarkarske reprezentance, je pred tekmo z Irsko prejšnji teden dejala, da so irske tekmice »precej antisemitske«, zaradi česar je »pričakovati močno tekmo«. To je dodatno podžgalo irsko ekipo, ki so jo nekateri pozivali, naj tekmo odpove zaradi genocida, ki ga Izrael izvaja nad palestinskim ljudstvom. Če bi to storili, so zapisali pri ekipi, bi lahko tvegali kazen Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) do 80 tisoč evrov in začasno prepoved tekmovanja. Zato so se irske košarkarice odločile za drugačen manever – z nasprotnicami se pred začetkom tekme niso hotele rokovati.

 • Borut Mekina

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  Zakaj so zdravniki med stavko produktivnejši kot sicer?

  Eno najbolj neverjetnih novic so ta teden sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Zdravniki stavkajo že štiri tedne in njihov sindikat redno objavlja dramatične napovedi o zlomu zdravstvenega sistema. Kmalu naj bi zapirali pediatrične oddelke in porodnišnice, pravijo – kar so seveda sporočila, ki jih je treba brati v kontekstu pritiskov na vladno pogajalsko stran. Ob vseh teh napovedih iz posameznih javnih institucij, ki naj bi bile tik pred delovanjem v kriznih razmerah, so iz NIJZ sporočili, da je bil zdravstveni sistem med stavko produktivnejši kot lani v istem času.

 • Luka Volk  |  foto: Luka Dakskobler

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  Nika Kovač / »Populisti ljudem uničujejo življenja, v družbo pa vnašajo tesnobo in anksioznost. Samo zato, da bi pridobili lastno korist – oblast in denar.«

  Nika Kovač, antropologinja, aktivistka in direktorica Inštituta 8. marec, je v zadnjih letih z novim pristopom preoblikovala način delovanja civilne družbe v Sloveniji. Ta novi način političnega in družbenega delovanja, ki ga je razvila skupaj s sodelavkami in sodelavci, so prepoznali tudi v tujini in jo začeli prositi za nasvete. Zato danes s številnimi aktivisti iz najrazličnejših držav deli izkušnje, ki jih je nabrala doma, obenem pa lahko od blizu opazuje in spoznava obnašanje populistov in avtoritarnih politikov po vsem svetu. Pravi, da se med seboj ne razlikujejo kaj dosti.

 • Dr. Manca G. Renko

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba

  Moški potrebuje pomoč

  V zadnjih šestih mesecih so izložbam slovenskih knjigarn zavladale naslovnice, na katerih so moški obrazi. Natančneje, obrazi slovenskih moških, ki nam skozi svojo zgodbo povedo, kako bi morali živeti, da bi bili srečni, zdravi, trezni, uspešni in pomirjeni. A ni se končalo le pri izložbah, pač pa je nastal tako rekoč splošni konsenz, da so te knjige dobre in pomembne, reklame jim niso delale le tračarske revije, ampak tudi resni mediji, predvsem pa so se številne pri življenju in povpraševanju vzdrževale same, zaradi velikega spletnega dosega avtorjev. To so rekordno prodajane knjige, katerih naklado lahko merimo v več tisoč ali celo deset tisoč izvodih, čeprav za kakovostno knjigo v slovenščini sicer velja, da je bestseller že, če se proda v 600 izvodih. Posvetili smo se petim najbolj izpostavljenim avtorjem: Mihi Šaleharju, Aljoši Bagoli, Davidu Zupančiču, Klemnu Selakoviču in Borutu Pahorju.

 • Peter Petrovčič

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  S tožbo do osebnega zdravnika

  Iz leta v leto, od vlade do vlade poslušamo napovedi in obljube o reformah zdravstvenega sistema, ki naj bi ustavile krčenje pacientovih pravic, skrajšale čakalne dobe in predvsem zagotovile dostopnost zdravstva za vse, ki si ne morejo privoščiti najrazličnejših dodatnih zavarovanj in doplačil za dostop do sicer formalno brezplačnih in za vse enako dostopnih storitev javnega zdravstvenega sistema. Med najosnovnejše pravice na tem področju sodi pravica zdravstvenega zavarovanca, da si izbere in tudi dejansko dobi osebnega, družinskega zdravnika. A vsaj v prestolnici to še zdaleč ni nekaj samoumevnega. O tem zdaj tečejo celo sodne bitke, pri čemer se pacienti lahko veselijo pomembne etapne zmage.

 • Monika Weiss

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Družba  Za naročnike

  Drzna hranilnica Lon

  »Smo drugačni«je eno od promocijskih gesel hranilnice Lon, ene najmanjših kreditnih institucij pri nas, z vsega devetimi poslovalnicami po državi. Hranilnica Lon se je pojavila v zgodbi državnega nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki pretresa stranko SD, na res nenavaden način. Očetu zdaj že bivšega generalnega sekretarja stranke SD Klemnu Žibertu je namreč ta banka dala 1,32 milijona evrov posojila z odplačilno dobo 20 let za nakup stanovanja v »soseski za elito« Schellenburg v središču Ljubljane. Takih kreditov navadni državljani ne morejo dobiti. A nenavadnosti in naključij ni konca: ravno pri hranilnici Lon ima odprt edini bančni račun tudi zavod Inštitut 1. maj, ki sta ga ustanovila Žibert in predsednica SD Tanja Fajon. Tovrstne inštitute imajo nekatere slovenske stranke (na primer SDS in NSi), da se izognejo nadzoru računskega sodišča in si prek njih zagotavljajo dodaten denar iz neznanih virov. SD se je za ustanovitev tega finančnega obvoda odločila prav v času Žiberta in Fajonove, pred tem se je tudi zaradi škandala ob prelomu tisočletja, ko je stranko vodil Borut Pahor, takim praksam izogibala.

 • Uredništvo

  14. 2. 2024  |  Družba

  Naslovnica nove Mladine / StereoTipi

  V petek izide nova Mladina! V sedmi letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 16. februarja, dalje, preverite, zakaj so priročniki za samopomoč, ki jih pišejo moški, najbolj prodajane knjige v Sloveniji. Več v petkovi Mladini. Ilustracije na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

 • Uredništvo

  14. 2. 2024  |  Družba

  »Samoplačniške ambulante lahko delujejo le, če imaš čakalne vrste«

  "Samoplačniške ambulante lahko delujejo le, če imaš čakalne vrste. Če jih nimaš, ta del zdravniškega dela pade. Po mojih podatkih se nekateri zdravniki prav trudijo, da med rednim delom naredijo čim manj. Če ne bomo nekaj naredili na tem, da bolnišnice vodijo učinkoviti in močni direktorji, bo javni zdravstveni sistem res razpadel. Ne more si dela sam organizirati nekdo, ki ni lastnik bolnišnice."

 • STA

  14. 2. 2024  |  Družba

  Unicef / »Mladi informacije na temo ljubezni najpogosteje poiščejo pri prijateljih«

  Otroci in mladi informacije na temo ljubezni najpogosteje poiščejo pri prijateljih, so odgovorili sodelujoči v anketi platforme U-Report, ki jo je razvil Unicef. Na platformi so na valentinovo uporabnike povprašali tudi o spolnosti in rezultati kažejo, da kar 40 odstotkov anketiranih mladih meni, da o spolnosti ne vedo dovolj.

 • Uredništvo

  14. 2. 2024  |  Družba

  Katera bo najbolj seksistična izjava leta?

  Od 14. do 25. februarja poteka spletno glasovanje za Bodečo Nežo nominaranih seksističnih izjav, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

 • Tomaž Lavrič

  12. 2. 2024  |  Družba

  »Ko imaš občutek, kako si superioren, je dobro, da si daš kamenček v čevelj, da te malo žuli«

 • Uredništvo

  12. 2. 2024  |  Družba

  »Mladi veliko berejo, le druge stvari in drugače«

  "Mladi veliko berejo, le druge stvari in drugače, kot smo brali pripadniki starejših generacij. Res pa je, da se je vmes tehtnica skorajda že povsem nagnila na stran vsebin, ki pisano besedo ali celo jezik nasploh uporabljajo kot le eno izmed sredstev, ne več kot glavno ali celo edino. In s tem ni čisto nič narobe. Težava je morda prej v tem, da starejše generacije, pa tudi družboslovna in humanistična ter z njima tesno povezana kulturnovzgojna stroka, ne dohajajo tega razvoja dogodkov, zato tudi še nimamo orodij, s katerimi bi lahko te vsebine zapopadli in jih ustrezno mislili ter prelili v učne načrte, mladinske programe in kakovostno kulturnovzgojno produkcijo. Čas nas je tukaj, priznam, nekoliko povozil. Večkrat sem zato že poudarila, da vzvišeno jadikovanje nad dozdevno dekadenco mladih generacij več pove o manku razumevanja tistih, ki ta generacijski prepad objokujejo, kot o mladih, nad katerimi se vihajo nosovi."

 • STA

  12. 2. 2024  |  Družba

  Razbijanje stereotipov, ki so škodljivi za družbo

  Ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti so danes na Kongresnem trgu v Ljubljani odprli razstavo študentov z naslovom Dekleta v znanosti, tehnologiji, inženiringu in matematiki. Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je ob odprtju izrazil upanje, da bodo z akcijo pripomogli k preseganju stereotipov o ženskih in moških poklicih.